2022. szeptember 9., péntek

Egyedülálló

Telihold a Szűz havában: 2022. 09. 10 (11h59m)

Bevezető gondolat:
"De végül is megértettem, hogy az felnőtt ember,
- aki tudja, hogy védtelen, sem istenre, sem emberre nem számíthat, csak önmagára,
- aki tudja, hogy az élet minden fontos helyzetében egyedül van, születésében és halálában is. Aki megértette, hogy csak az egyedüli magány vagy a társas magány között választhat,
- aki tudja, hogy bűneit mindhalálig cipelnie kell, nem rakhatja át senki más vállára,
- aki mindezt lázadozás nélkül elfogadja,
- s aki mégsem rémül meg, és csak azért is mer játszani a világgal és önmagával."
(Popper Péter)


Egyedülálló... kinek mi jut eszébe? Én tulajdonképpen a "szingli" szinonimájaként emeltem be a címbe, miközben rájöttem, hogy van másik értelmezése is. Az egyedülálló jelentheti azt, hogy valaki magányos, társtalan, elhagyatott, facér, de fordíthatjuk magunkban rendkívülinek, felülmúlhatatlannak, fantasztikusnak, különlegesnek is.

A szingliség pedig alapvetően nem mint társadalmi státusz, hanem a mögötte meghúzódó érzelmi tartalmak miatt lett a Szűz havi telihold központi témája.

Maga a fogalom talán a Szex és New York című sorozattal került be a köztudatba, ahol négy vagány barátnő párkeresési kalandjait követhetjük végig. Néhány évvel később Bridget Jones naplójából már egy küzdelmesebb, kétségbeesettebb képet kaptunk az egyedül élő harmincas nő életéről. Míg az előbbi sikkes, divatos, Cosmo-koktélos hátteret ad Carrie-éknek, addig az angol verzió súlyproblémákkal, pénzügyi nehézségekkel, önértékelési zavarokkal ruházza fel hősnőjét. De ha lecsupaszítjuk a történeteket, végül is a Nagy Ő keresése körül forog minden.

Mint szociális jelenség szerintem teljesen érthető: a női energiák erőre ébrednek, kimozdulnak a több ezer éves elnyomásból. A hagyományos szerepek, családminták felbomlanak, az új, stabil, példaként követhető modell azonban még nem szilárdult meg.

A Zodiákusban a Szűz megelőzi a külvilággal való kapcsolat, a társkeresés jegyét, a Mérleget. Azt gondolom, hogy a bennünk rejlő Szűz-potenciálok felfedezése és kiteljesítése a teljes értékű kapcsolódások elengedhetetlen feltétele. Hogy mi ez, arról a görög mitológia szűz – szingli – istennői adnak tájékozódási alapot.

Az istennők motivációt hagyjuk – ez ahogy már korábban is említettem, megér egy külön bejegyzést – nézzük csak azt, hogy mi jellemzi őket.

● függetlenség

 aktivitás

 tehetségük kibontakoztatása

 érdekérvényesítés

 egészséges versengés

 problémamegoldó-képesség

● önismereti igény

● önértékelés anélkül, hogy folyton mások elismerésére vágyakoznának

● természetközeliség

● egyedüllét megbecsülése

● munkában való feloldódás

● célok és elvek követése

● krízishelyzetekben is helytállás

● gyakorlatiasság, taktikusság

● "helyemen vagyok" érzés keresése

● intuíciókra való hagyatkozás

● szelektálási képesség

Az archaikus rendszerek nagyon logikus lépcsőfokok szerint rétegeződnek. Az asztrológiai évkör személyiségfejlődésünk állomásait írja le: az Oroszlánnál vállunkat kihúzva, állunkat felszegve öntudatosan a világba kiáltjuk: "ez vagyok én!"

A Szűznél pedig elkezdjük ezt az én-séget életre kelteni a mindennapokban úgy, hogy az egó feloldódik a munkában, az életmódban, a tevékenységekben.

Állíthatok bármit arról, ki is vagyok én, mutathatok festett, kiszínezett képeket a világ felé, de a szokásaink, a rutinjaink, a viselkedésünk nem tud hazudni.

A mostani telihold meglehetősen karakteresen – egy Uránusz fényszöggel – hangsúlyozza ki a Szűz energia ezen arcait.

Asztrológus mondás, hogy a Szűz a megoldáshoz is gyárt egy problémát. Problémából van elég: nézzünk körül, válogathatunk: igen széles a paletta. A Szűznél ez még érzékenyebben érinthet bennünket, hiszen itt fedezhetjük fel magunkban a legtöbb beteges félelmet, fóbiákat, a kényszeres kontrollt, a függőségi helyzetek hétköznapjainkra gyakorolt hatását.

Épp ezért ennek az időszaknak a legfontosabb kérdése, hogy a problémáknak adom át magamat (netán bele is betegszem ezekbe) vagy elkezdem tenni a dolgom.

Felvállalom-e az önálló, tevékeny, független énemet vagy ideológiákat gyártok és kívül keresem mind az akadályt, mind pedig a megoldást.

Ha az előbbi mellett teszem le a voksomat és feloldódom a tennivalóimban (nem bedaráltatom magam a munkával!), akkor ebben a flow-állapotban az inspiráció, a kreativitás is utat talál hozzánk.

Mindennapi kihívásokra is itt találjuk meg a megoldást.

Továbbá a hátralévő két hétben érdemes rendet rakni az életünkben, fizikai és mentális értelemben is. Bátran szelektáljuk ki a feleslegessé vált, idejétmúlt dolgokat, gondolatokat. Az Uránusz ebben is remek partner!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails