2022. szeptember 22., csütörtök

Mérlegelés és spekuláció

Mérleg jegyében a Nap: 2022.09.23 – 10.22

Bevezető gondolat: "A legtöbb ember valóságnak tartott elképzelése nem mond túl sokat a "való világról", az adott emberről viszont annál többet." (Jo Bowlby)

Az őszi napéj-egyenlőség minden évben rengeteg változást hoz. Nem csak csillagászati értelemben: hisz innentől egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. A Nap alacsonyabban jár az égen, ereje az északi féltekén megfogyatkozik, emiatt csípősebbé válnak a reggelek és fázósabbá az esték. A természet ezerszínű pompába öltözve készül a téli álomra és a lélek is mind jobban igényli az elcsendesedést, a befelé fordulást, a forró tea illatát, a gyertyák megnyugtató fényét.

Miközben kezdetét veszi ez az introverzió, egy másik síkon épp itt indul egy ellentétes irányú mozdulás. A Kostól a Szűz jegyéig az én-építés, az egyéni, a belső személyes tapasztalatok kerülnek előtérbe, míg a Mérlegtől a Halakig tartó íven összekapcsolódunk a külvilággal és megosztjuk másokkal magunkat, az érzelmeinket, a tudásunkat, a távlati terveket.

Szerintem elképesztően csodálatos ez a rend – a kint és bent sosem létezhet egymás nélkül. Míg az életenergiák tombolnak a "kintben", addig végezzük a "benti munkát" és amikor fordul a kocka, s a figyelem befelé irányul, akkor elkezdjük egy tükröződve látni a világot.


Mérlegelünk és spekulálunk

A Mérleg jegynek két nagyon objektív attribútuma van – a mérleg és a tükör. A mérleg két serpenyőjébe azonos súlyú, de nem azonos anyagú dolgokat helyezünk el összehasonlításképpen. Az egyikbe tehetünk tollat, sárgarépát vagy épp aranyat, míg a másikba kerülnek a hiteles öntvénysúlyok, amik az adott kor és kultúra egyezményes "valóságalapját" mutatják.

A súlymérték térben és időben változik, a grammon kívül létezik font, karát vagy uncia. A történelem során sok súlymértékek vált pénznemmé – mint például a líra vagy a font – de például a tehetség mértékegysége, a talentum is sumer súlyból meghonosodott kifejezés. Ám az közös, hogy minden esetben valamiféle eszmei értéket képvisel.

Pontosan igaz ez az emberi viszonyainkra is: egy kapcsolat olyan, mint a mérleg két serpenyője. Az egyik fél beleteszi azt, amit ő tud adni, míg a másik szintén így tesz. Nem kell ugyanolyan árcímével ellátni az ajándékokat, a lényeg, hogy a saját minőségünkből egyforma mértékben adjunk.

Harmonikus kapcsolódás az, ahol egyenlő mértékben áramlik az energia.

A tükör szintén objektív eszköz: ítéletmentes foncsorozott üveglap. Az, hogy mit látunk benne – ősz hajszálakat, plusz kilókat, netán csillogó tekintetet vagy hibátlan arcbőrt – a szemlélőn múlik.

A világba pillantva ugyanez az elv működik: szemünkkel (és elménkkel) kereshetjük a szépet vagy fókuszálhatunk a hibákra, a problémákra, az elégedetlenségre. A tükör szó etimológiájában is felfedezhetjük ezt a jelenséget. Maga a kifejezés az ótörök "tekir/teker" szóból ered, ami azt is jelenti "teker és tér" vagyis megfordulva visszaérkezik hozzánk a tér.

A külvilág bennünk tükröződik és mi is tükröződünk a világban.

Latinul a tükör neve "speculum". A csillagászatban használtak tükröket, amivel az égboltot kémlelték és "spekuláltak". Mi sem teszünk mást a kívülről érkező információkkal, megpróbáljuk elhelyezni azokat a valóságunkban.


Alapenergiák

Az idei Mérleg időszakban fontos lenne szem előtt tartanunk ezt a tudati eszköztárat. Ahogy Müller Péter megfogalmazta: "Nem az vagyok én, akit a tükörben látok, hanem aki a tükörbe néz."

Nagyon kemény, szembesítő, a valóságot átíró hónapok jönnek. Mostantól egészen jövő év nyaráig (!) előbb újhold közeli, majd novembertől 2023. áprilisáig újholdas jegybe lépések jönnek. A csúcspont egy gyűrűs napfogyatkozás lesz a Kos-Bika jegyhatárnál.

Olyan ez, mintha kapnánk egy virtuális radírt és egy mesebeli varázsceruzát, amivel a világról alkotott korábbi elképzeléseinket kellene átrajzolni. A külső és belső egyszerre történik: vagyis kintről is hasonló mértékben érezni fogjuk az átalakulási (vagy átalakítási) szándékot.

Jusson eszünkbe, hogy nem a tükörkép a valóság: mi magunk vagyunk azok!

Bár a Mérleg jegyhez elsősorban a párkapcsolatokat rendeljük, most jóval szélesebb (tü)körben kell gondolkodnunk. Ide tartozik minden rajtunk kívül lévő (emberek, események, helyzetek) amik befolyásolhatják az önmagunkról kialakított elképzeléseket.

Sok félelmetes, ijesztő, korlátozó kép jöhet velünk szembe (Hold-Alphard együttállás: Ezerarcú félelem, Szaturnusz-Uránusz kvadrát: Villanófény), próbáljunk meg egyrészt mögéjük látni, másrészt megérteni, hogy az átalakulási folyamat eleve félelmet keltő, hiszen ismeretlen vizekre evezünk.


A Mérleg hónap gyümölcsei

Szeptember 23., péntek: Szűz Merkúr (retrográd)

RENDET RAKNI A FEJÜNKBEN

A Nap és a Merkúr még kéz a kézben lépnek át a Mérleg jegyébe, de a legkisebb bolygónk már délután kettőkor visszahátrál a Szűz jegyébe, amivel a Neptunusz szembenállása is jobban kiéleződik. Bő két és fél hetünk lesz megkérdőjelezni magunkban, hogy mi  tárgyszerű, valósághű és mi hazugság.

Mindeközben a Plútó ismét eléri a Nyilas csillagkép omega csillagát, ami másik három csillaggal egy négyszöget alkot, amit latinul Terebellumnak hívnak, a kínaiak kutyaketrecnek neveznek. Ez egy újabb bezártságélményt adhat (a régi rendszerek korlátai), amiből tudati szinten "felfelé", gyakorlati szinten "lefelé" van csak kijárás. Vagyis szellemileg kilépni ezekből a keretekből, amit azonnal át is kell ültetnünk a gyakorlatba.

A kelta hagyományok szerint az őszi napéj-egyenlőség Mabon, a természet bőségének ünnepe.


Szeptember 24., szombat: M87

TUDATÖRVÉNY

Jelenleg a Mérleg 1°15'-én csatlakozunk rá az úgynevezett Szuper Galaktikus Központra, ami az M87 jelölést viseli. Egy óriási galaxisról van szó, közepén egy szintén hatalmas fekete lyukkal.

Asztrológiai érelemben ez az "üresség" a kollektív tudatmező hiányosságaira, a közösen létrehívott, kielégíthetetlen éhségérzetünkre, a feneketlennek tűnő emberi vágyakra és emiatt a hatalommal való visszaélésre irányítja a figyelmet.

Philip Sedgwick így fogalmazza meg az ebben rejlő potenciált: „Az általunk ismert Univerzumban itt a legerőteljesebb a lélek regenerációjának a lehetősége. Megköveteli tőlünk, hogy lényegre törően foglalkozzunk magunkkal. Nagyon fontos, hogy ezt meg is tegyük, mert elkerülhetetlen! Mindenképpen meg fog történni, a kérdés csupán az, hogy mikor.”


Szeptember 25., vasárnap: Mérleg újhold

ÉRZELMI MÉLYSÉG

A késő esti újhold tovább vezet bennünket ezekben a folyamatokban. A kapcsolatokról kialakított elképzeléseinket és a valóságot "vetítjük egymásra". Itt kiderül, hogy a két minta mennyire fedi le egymást. A kapcsolati illúzióinkra vagy a spirituális kötődéseinkre a Neptunusz-Markab együttállás (Az ihlet legfelső foka) miatt is muszáj lesz rápillantanunk.


Szeptember 29., csütörtök: Mérleg Vénusz

KONFLIKTUSKERÜLÉS

A Mérleg uralkodó planétája, a Vénusz – mint egy hercegnő – saját felségterületére lép. A szerelem istennője bár nem kedveli a viszályt, mégis akarva-akaratlanul féltékenység, veszekedés, sőt háborúskodás követte lépteit. A szépen induló szerelmek is gyakran fordulnak át a másik a végletbe.

A mostani Mérleg Vénusz azt mutatja, hogy ne keressük a kényelmesebb utat, kommunikáljunk, mielőtt a sok elfojtott sérelem "indokolatlanul" robban a felszínre.


Október 9., vasárnap: telihold

ÉRZELMI FELEMELKEDÉS

Az újholdhoz hasonlóan itt is Rák aszcendenssel az érzelmeink mélységeire pillanthatunk rá, de itt már a teljes azonosulás helyett kapunk némi objektív távolságot. Sok régi feszültség kereshet utat magának.


Október 11., kedd: Mérleg Merkúr

KOMMUNIKÁCIÓS FESZÜLTSÉG

A Mérleg Merkúr általában diplomatikus kommunikációra, szépen "csomagolt" közlésekre törekszik, de most mindezt egy Kos Jupiter oppozícióval próbálja. Feszültség akkor jön létre, ha mást mondunk, mint amit valójában gondolunk. Ha a külső nyomásra hozunk döntéseket, amik nincsenek összhangban a belső igényeinkkel.


Október 12., szerda: Szűz ASL

BŰNTUDATLANÍTÁS

Az újholdas jegybe lépések mellett a jövő év első felének szintén meghatározó asztrológiai mutatója az aszteroida Lilith Szűz jegyen keresztüli haladása lesz. Az átlagos két hónapok helyett ide 2023. július 31-ig "beszorul". Szerintem az egyik legizgalmasabb Lilith-élmény: szégyen, bűntudat, áldozatszerepek... A bejegyzésben majd részletezem.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails