2022. december 20., kedd

Átfordítás

Bak jegyében a Nap: 2022.12.21 (22h49m)

Bevezető gondolat:
"Tudod, az én ajándékom nem kapható boltban.
Kicsi szívem szeretetét összecsomagoltam.
Karácsonyig őrizgetem szívem közepében,
ám addig is csöpögtetem, osztogatom szépen."
(Aranyosi Ervin)


A Bak hónaphoz rengeteg mozgalmas esemény tartozik: fordulópontok és ünnepek sokasága, a lehetőségek újrakoordinálása, előrelátó tervezés, tradíció és fejlődés.

Kezdődik mindez a téli napfordulóval – Yule ünnepével – ami a kelta, skandináv és germán kultúrában a fény, a remény születésének ideje: hiszen innentől lassacskán egyre hosszabbá válnak a nappalok és rövidebbekké az éjszakák. Hasonló jelentéssel bír Jézus születéséről megemlékező karácsony. Ahogy az új év is a változás, az új kezdet ígéretével kecsegtet.

A tarotban a X. Sorskerék lapja képviseli ezt az energiát – az egy és kétjegyű számok közti hatalmas dimenzióváltást. Az új esztendő is hasonló fordulatokat hoz: jelentős égi (s földi) mozgolódás vár ránk. Ennek asztrológiai jelei már egy ideje szaporodnak: ide tartozik az újholdas jegybe lépések sorozata, ami már szeptemberben kezdetét vette és "sepregeti" előttünk a terepet, mint a curlingben a játékosok, hogy könnyebben "csúszhassunk bele" az újonnan kínálkozó áramlatok lehetőségeibe. De erről még fogok részletesebben írni.


Alapenergiák

Maga a jegybe lépés képlet tele van vibráló ellentmondásokkal, izgalmas feszültségekkel. A kardinális jegyeknél – mint amilyen a Bak – nekünk kell kézbe venni az irányítást, megragadni a kezdeményezést. Igen ám, de mindehhez változó (Szűz-Ikrek) keresztet kapunk, ami pedig az irányításunkon kívül eső átmozdító energiákat jelöli.

Olyan ez, mintha lenne mondjuk egy hajónk, aminek vezetése a mi hatáskörünk, de a hullámok, a szélirányok felett nincs befolyásunk. "Nem létezik jó szél annak, aki nem tudja, merre akar menni." – tartja a szólás és ez a mostani évváltásra különösképpen rányomja a bélyegét.

A Nap és Jupiter egzakt kvadrátjában nagy lehet a sürgetés, a türelmetlenség, hogy történjen végre valami jó, valami pozitív, de a képlet összessége

áttekintésre, újragondolásra, pontos tervezésre int.

Nagyon sok mindent kellene átértékelni magunkban (hitrendszereket, álmokat, elképzeléseket, családi mintákat), hogy le tudjuk tenni, ami már csak felesleges súlyt jelent és megerősíteni a "hajónkat" a valódi célkitűzésekkel, a megszerzett felismerésekkel, az önmagunkba vetett hitünkkel.

Ezzel a nappal ráadásul véget ér a Szaturnusz-Uránusz majd' két éves kvadrátja. Ez a fényszög elképesztő intenzíven bontogatta (sőt szaggatta) le rólunk a hozzánk már nem illő dolgokat (Az én határán). "A Vízöntő két uralkodója kerül egymással feszült viszonyba. A régi minták lebontása és az értékek megőrzés közti egyensúly megtalálása lesz a sorsfeladat. Ki kell ismernünk a változások lényegét és természetét." – írtam anno róla.


A Bak hónap bakugrásai

December 23., péntek: újhold

Csodálatos karácsonyi ajándék lesz ez az újhold, a Nyilas csillagkép ɣ csillagával együtt állva, ami az íjász kezének és az eszközének a találkozása. Neve azt jelenti "nyílhegy", ami egyszerre fegyver, de a megvilágosodás szimbóluma is. Évek óta meglehetősen feszült égi energiákkal ünnepeljük a karácsonyt, most viszont tényleg valami új fejezetet nyithatunk. Rajtunk múlik, hogy a körülmények miatt vagy épp azok ellenére hogyan is éljük meg az ünnepeket és a hétköznapokat.

A bevezetőben idézett vers utolsó sora így hangzik:

"Év közben a szükségeset úgyis meg kell venni,
csak egy dolgot felejtünk el, őszintén szeretni.
Öltözködjön a szív fénybe szerte a világon,
szóljon végre szeretetről idén a karácsony!"


December 30., péntek: retrográd Merkúr

Év utolsó napjaira a Naprendszer leggyorsabban mozgó bolygója "belassít" egy kicsit és hátrálva közelíti meg az új évet. Ez segítheti a visszatekintést, de zűröket is okozhat a munkába való visszazökkenésnél. Biztos, ami biztos, egyeztessük többször a megbeszélt időpontokat!


Január 3. kedd: Vízöntő Vénusz

Kapcsolati téren ez egy frissítő szellő: tulajdonképpen feszült fényszög nélküli ez a jegyváltás. A Plútó bűvköréből kilépve egyrészt lezárhatjuk a már fojtogatóvá vált kapcsolatokat, másrészt új, szabadabb alapokra helyezhetjük a viszonyainkat. A szabadság itt két független, önálló, erős ember szövetségét jelenti.


Január 7., szombat: telihold

Az újholdhoz hasonlóan a telihold is a Nyilas csillagképhez, ráadásul az ɑ csillaghoz kötődik. Ez már meglehetősen feszült konstelláció, itt tényleg a kardinális erők kerülnek túlsúlyba: kénytelenek leszünk kézbe venni azt a bizonyos irányítást.


Január 8., vasárnap: Oroszlán Fekete hold Lilith

Szintén az önerő megragadására hívja fel a figyelmünket, ráadásul aktivitásra, cselekvésre, kreatív megvalósításra hív minket ez a lélekrész.


Január 17., kedd: direkt Mars

A Mars is irányba fordul végre és "végigrobog" ezen az éven, további lendületet ad.


Január 19., csütörtök: direkt Merkúr

A hónap utolsó napján a Merkúr is meglódul előre, sőt szinte minden planéta most a látszólagos mozgásirányába áll, így tevékenyen készítik elő nekünk a Tigrisnél jóval fürgébb, szaporább Nyúl évet.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails