2023. május 15., hétfő

Hétköznapi csodák

Jupiter a Bika jegyében: 2023.05.16 – 2024.05.25

Bevezető gondolat: "Az élet művészete egészen hétköznapinak tűnhet. A helyes látásmódban rejlik a művészet, a dolgok mögé látásban, pontosabban az eseményekben rejlő öröm meglátásában. A boldogság művészetét bárki megtanulhatja, gyakorolhatja. És akár most is elkezdheted." (Anselm Grün)

Tudjátok, hogy a csillagfürkészésben akadnak kiemelt kedvenceim. Általában a "zűrösebb" lélekrészek tartoznak ide: Lilith, Kheirón, Plútó vagy akár az állócsillagok. A Jupiterért – ami egyébként a tradicionális asztrológiában a nagy jótevő nevet viseli és általában pozitív tartalmakat kapcsolunk hozzá – kevéssé rajongok. Nem mintha egy energetikai minőséget lehetne kategorizálni, de hát mégiscsak emberből vagyok és az elfogultságom a "megküzdős" belső minták felé húz.

De a 12 megnyilvánulási formája közül akad egy, ami éppoly kedves a szívemnek, mint a fentebb felsorolt asztrológiai jelenségek: ez pedig a Bikában való tartózkodása.

A Bika Jupiter mindenben az ellentéte a mélyre merülős, önismereti utakat feszegető, pszichológiai berkekbe csábító Lilithnek, Kheirónnak vagy Plútónak.

Míg ők az élet elakadásaira világítanak rá, a Bika Jupiter az élet élvezetét tanítja.

A Jupiter mindig mindenben a létezés értelmét keresi és ebben a földies, anyagtudatú jegyben az érzéki élvezetekben találja meg a választ. Ott, ahol tulajdonképpen elsődlegesen keresnünk kellene: a test és a valóság tudatosságában.

Kisgyermekkorban a világot épp ezen az érzékszervi szűrőn keresztül fedezzük fel: mindent megcsodálunk, megérintünk, megszagolunk, megkóstolunk, meghallgatunk. Az érzékelés fejlesztése egy rendkívül izgalmas kaland: jó beletúrni a homokba, felváltva megízlelni a sárgarépát és a brokkolit, belepacsálni az eső utáni pocsolyákba vagy beletemetni az arcunkat egy illatos virágba.

A következő életállomásnál az érzékelési élményekhez már fogalmakat társítunk, elnevezéseket, sőt szabályokat, hitrendszereket tanulunk. Míg az érzékelés finomítása egyéni élmény, addig a fogalmi tanulás mások függvénye. Lehet, hogy nekem ízlik a csoki, de anyu azt mondja, nem egészséges. Lehet, hogy élvezem a sárban hempergést, de azt mondják, piszkos lesz tőle a ruhám, és a többi... A virtuális valóság megjelenésével ráadásul egyre inkább elvonjuk a figyelmet az érzékeléstől.

Egyre kevésbé vagyunk jelen a testünkben, a pillanatban, az átélési tapasztalatokban.

Az étel finom ízlelgetése helyett több időt pazarlunk arra, hogy az Instagramra lefotózzuk. Jobban figyelünk mások mondandójára, mint a jól hallható érzelmi tónusokra. Az orrunkat már alig használjuk, pedig annyi mindent elárulna nekünk egy gyümölcs frissességétől kezdve a másik ember lelkiállapotáig.

Az előttünk álló egy évben a Bika Jupiter lassításra invitál bennünket. Egy kényelmesebb tempóra, amibe mind gyakrabban kap helyet az elfeledett érzékelés újratanulása. Öt planéta tartózkodik most a Bika jegyében, ami nagyon koncentrálttá, sokrétűvé teszi ezt a tapasztalási folyamatot.

Ráadásul a leghétköznapibb élethelyzetekre irányítja a figyelmünket. A hétköznapi csodákra. Egy forró kávéra, a zuhogó esőre, a lenyírt gyep illatára, a tánc örömére, az önfeledt lustálkodásra.

A dolce far nienté-re, vagyis az édes semmittevésre.

Milyen jól hangzik, ugye?

Mégis ha megvizsgáljuk az életünket, beláthatjuk, hogy ez a mindenki által vágyott hangulat, életérzés nehezen ültethető át a gyakorlatba.

A képlet is azt mutatja: van itt még felszabadítanivalónk! Ez egy komoly, belső átértékelési feladat, hogy újra felfedezzük az életünk valódi értékét, a minőségi átélését, a létezés örömét.


Előretekintés

Lao-ce azt mondja: "Amikor lehangolt vagy, a múltban élsz. Amikor aggódsz, a jövőben élsz. Amikor békében vagy, akkor élsz a jelenben." Ez nagyjából össze is foglalja, hogy a Bika Jupiter megtapasztalásához milyen belső figyelmi állapotra van szükség.

Ráadásul az ég többi szereplőjétől is inkább támogatást kapunk.

Bár a Vízöntő Plútó kvadrátjával indulunk, ez inkább a kezdeti lelkesedést mutatja, ami egy hónap alatt ki is fulladhat. Előfordulhat, hogy most nagy lendülettel tervezgetjük a fizikai valóságot érintő változást (életmód, utazások, egyéb komfortnövelő élmények), de ha "kifut alólunk" a Plútó hatása, akkor picit meglustulunk, halogatóvá válunk.

Szintén egy bő hónapig tart a Jupiter és a holdcsomópont együttállása, aminek az egzakt találkozásáról május 27-én ejtek néhány szót.

A Halak Szaturnusztól két részletben és hosszan kap szextilt a Jupiter, 05.19-07.21-ig, majd 11.30-tól 2024. április 20-ig. Közte (2023. szeptember 8. és 2024. január 4. között) lesz retrográd is a Jupiter. Maga a fényszög óriási segítség, hiszen az érzelmeink és a testi érzeteink szorosan összefüggnek egymással, erre lehetünk jóval tudatosabbak, figyelmesebbek.

Míg a Bika Jupiter első háromnegyede kényelmesen alapokat épít, addig az utolsó szakasz, 2024 tavaszától tényleges és gyors változásokat ígér.

Március 9-én lép be az Uránusz hatókörébe, április 21-én teljesedik ki és ez az együttállás hozhat egészen váratlan dolgokat. Újrakezdést. Olyasmit, amire azt mondjuk, ezt sosem gondoltam volna magamról.

Április legvégétől a Halak legvégén járó Neptunusz szintén egy szextillel kíséri a Jupitert, ehhez május 9-től a Plútó trigonja is csatlakozik. Ezekkel a fényszögekkel vezetik át az Ikrek jegyébe őt, ahol az érzékelési tapasztalatok helyett az intellektuális, a megértésen alapuló felfedezések várnak majd ránk.


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails