2023. május 22., hétfő

A kommunikáció új szintje

Ikrek jegyében a Nap: 2023.05.21 – 2023.06.20

Bevezető gondolat: "Rendkívüli értékeket tulajdonítok annak, amikor megengedhetem magamnak, hogy megértsek másokat. Ez a kinyilatkoztatásszerű megjegyzés bizonyára furcsának tetszik. Meg kell-e engednem magamnak? Úgy vélem, igen. A másoktól hallott megjegyzések zömét inkább értékeljük vagy megítéljük, mintsem megértjük. Amikor valaki egy érzelmet, hozzászólást vagy védekezést fejt ki, szinte azonnal úgy reagálunk, hogy igaz, butaság, képtelenség, érthetetlen, inkorrekt, kellemetlen. Nagyon ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy precízen megértsük, mit is jelent a másik számára az a kijelentés." (Carl Rogers)

Az Ikrek jegy elsődlegesen a kommunikációról, az emberi kapcsolatokról, a gondolkodásról, az információ átadásáról szól – így ebben a hónapban javarészt ezt fogjuk itt a blogon is körbejárni. Ami most igazán különlegessé teszi, az a Nap és a Vízöntő Plútó közti szép fényszögkapcsolat.

Mindkét jegy, az Ikrek és a Vízöntő is úgynevezett emberi jegyek, ráadásul a gondolkodás különböző fokozatait képviselik. (A Gondolat/váltás bejegyzésnél már volt erről szó.) Talán az életszakaszok áttekintésével válik érthetővé, hogyan is formálódik a gondolkodásunk. Az Ikrek az az életkor, amikor a természetes kíváncsiságunktól hajtva elkezdjük fizikailag és fogalmi szinten is felfedezni a minket körülvevő világot.

Kisgyerekként kúszni, mászni, majd járni kezdünk és a helyváltoztatásnak köszönhetően egyre tágabbá válik a környezetünk. A sok új dolgot pedig már nem elég megérinteni, szeretnénk meg is érteni. A mozgással szoros összefüggésben van az idegrendszer fejlődése, aminek következménye az agyi funkciók formálódása. Ezért is probléma, hogy ma egyre kevesebbet mozognak a gyerekek és egyre több időt töltenek mozdulatlanul a különböző képernyők előtt, hiszen a feldolgozási folyamat így hiányossá válik.

Az agyunk fejlődésének és a világra való nyitottságunknak az alapját az interakciók jelentik, aminek egy része a gondolatok megosztása, de a másik pillére az értő figyelem. A kisgyermek a figyelmet még másképp gyakorolja mint a felnőttek, az agya állandó szivacsként működik és felszippantja az információkat.

De aki megkapja a szülőktől, a körülötte élőktől a megfelelő minőségű odafordulást, az később maga is érzékeny hallgatósággá válik.

A Vízöntő már egy jóval későbbi életszakasz. Ott már rengeteg élettapasztalattal rendelkezünk, sőt jó esetben az önismeretnek arra a fokára is eljutottunk, ami az individualizációt lehetővé teszi. A kommunikáció a tudásunk megosztásáról szól, hiszen ez tette lehetővé az emberi társadalom és kultúra jelenlegi fejlettségét. A Vízöntő az eszközhasználó ember szimbóluma. Ma az eszköz már nem egy kőbalta, amit egyszerűen elő tudunk állítani a többiek megfigyelésével. A legapróbb eszközeinkben is számtalan korábban és jelenleg élő ember tudása, munkája halmozódik.

Vegyünk csak egy egyszerű ceruzát: tudjuk, hol találunk hozzá grafitot? Milyen módon kell azt feldolgoznunk? Hogyan formáljuk meg a fa testet? Továbbá iskola nélkül írni sem tudunk... A betűk megalkotása, a szókészletünk, nyelvünk csodálatos összetettségének hátteréről ne is beszéljünk!

Világunk minden egyes darabkájában millió és millió másik ember is jelen van velünk.

Ennek felismerése épp a jelen pillanat egyik lehetősége.


Alapenergiák

A jegybe lépés képlet a jelenlegi korlátainkra irányítja a fókuszt. A Nap és Alcyon (A hét nővér) együttállása az elvakultságunkra, a beszűkültségünkre, a gondolkodásunk kizárólagosságára hívja fel a figyelmet. A Mars és a Plútó oppozíciója a manipulációkra, a hatalmi harcokra – konkrétan a kommunikáció, az információ területén.

Aki egy kicsit is képes a racionális gondolkodásra, pontosan tudja, hogyan is működik ez az egész. A média kifejezés az angol "medium", "közvetítő" szóból ered, ami eredetileg egy objektív, semleges szerep. Engem azonban sosem hagy nyugodni a szó hasonlósága a görög mitológia egyik szereplőjével Médeia-val.

Médeia egy félelmetes és hatalmas tudással rendelkező varázslónő volt. Képes volt "behülyíteni" és megbolondítani az embereket, "marketingbemutatókkal" szörnyű tettekre rábírni őket. Mégis rendkívüli tisztelettel emlékeztek meg róla az istenek, az Élüszion, a túlvilági boldogság, gondtalanság és örök szórakozás szigetének királynőjévé tetették 

Ugye hogy érdekes a párhuzam?

A világon mindennek két arca van. Mindent lehet pusztításra vagy építésre használni. Ilyen a jelenlegi információáramlás, a közösségi média és az ezzel összefüggő hatalom.

Ahhoz, hogy jól használjuk a rendelkezésünkre álló számtalan és határtalan lehetőséget, kritikus gondolkodásra, nyitottságra és valódi figyelemre van szükségünk.

Itt jönnek be a gyerekkori alapok, milyen útravalót kaptunk a világ befogadásához és felfedezéséhez. Minél korábbi életszakaszról van szó, annál nehezebb a változást elindítanunk, de nem lehetetlen. Gondolunk csak bele, hogy akár a legkorábbi – magzatkori, születési – traumák is átírhatók, így a kritikus gondolkodás, a megfelelő információs szűrőrendszer, a figyelem is bármilyen életkorban fejleszthető!


Az Ikrek hónap tervei

Lássuk, milyen tanulási lehetőséget kínálnak nekünk ebben a hónapban a planéták!

Kedden (05.23-án) a Mars-Plútó feszültségére a Jupiter kvadrátja is ráerősít. Ezt majd a hétvégén részletesebben körbejárjuk, minden esetre egy feszültséggel, kapkodással, intenzitással tűzdelt hétre számíthatunk. Próbáljuk meg tudatosan oldani a saját feszültségeinket!

Pénteken (05.26-án) az Eris fokot vált. Ennél a lassú mozgású égitestnél egy aprócska fok is jelentős különbségeket eredményezhet az alapenergiákban. Ez a 26. fok nagyon izgalmas módon reflektál a már felvezetett gondolkodás-váltásra. "Az elme, amely egy teljesen ismeretlen és még nem tapasztalt típusú potenciával találja szembe magát, eleinte nehezen tud alkalmazkodni új érzékelési világához és cselekvési lehetőségéhez."

Szombaton (05.27-én) a Jupiter és a felszálló-holdcsomópont találkozik össze, ez a képlet is még tele lesz rengeteg feszültséggel. Tranzitban ezeket a vibráló konstellációkat akkor fordíthatjuk előnyünkre, ha aktuálisan, önismereti szinten foglalkozunk az adott kérdésekkel. Együttműködés híján inkább a fáradságot, a frusztrációt, a kellemetlen külső körülményeket érzékeljük.

Június 4-én, vasárnap kerekedik ki a telihold és ez lesz az év második tízmilliószoros napja is. A kora hajnali időpont az Ikrek friss, lendületes energiáját hozza, továbbra is meglehetősen sok nyugtalansággal. Itt a Halak Szaturnusz (Egészséges gyökerek) "nyúl bele" a képletbe, a gondolkodásunk múltból hozott aspektusaira irányítva a figyelmet.

Másnap, hétfőn (06.05-én) a Vénusz átlép az Oroszlánba, ezzel átveszi a jegybelépési pozícióját a Marsnak és most ő kerül szembe a Plútóval. Itt a kapcsolati és főképp a párkapcsolati kommunikációkban szükséges változásokra kaphatunk sürgető jelzéseket.

Ismét a vasárnapunk lesz mozgalmas (06.11), a Merkúr uralomba kerül az Ikrekben, a Plútó pedig visszahátrál a Bak jegyébe. Ez végre hoz egy kiegyensúlyozottabb energiát. A Merkúr és a Plútó közt egy nagyon erős trigon jön létre, de olyan jegyekből, amik tanító jelleggel kapcsolódnak egymáshoz. A szavak és gondolkodás felelőssége nyerhet új megvilágítást.

Egy hétre rá (06.18-án) Ikrek újhold, aminek a Halak Neptunusz (Érzelmi mélység) ad némi gondolkodni valót. Illúziókról és valóságról "filozofálgathatunk", s ha elég éberek vagyunk, itt talán a média működésén is túlláthatunk.


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails