2023. november 4., szombat

Dimenziók közti út

Az év utolsó tízmilliószoros napja: 2023. november 4.

Bevezető gondolat

"A szimbolikus képzelet számára mindenkor rendkívül fontosak voltak a geometriai formák és számszerű arányok. Nem volt ez idegen a teoretikus gondolkodástól sem. Azt is mondhatnánk, hogy a filozófiai és matematikai gondolkodásnak is van egy mitikus dimenziója. Nemcsak a filozófiai, hanem a matematikai gondolkodás mélyrétegeiben is ott van, vagy ott lehet az a vágy, hogy a mindennapi élet rendezetlensége alatt felfedezze az univerzum láthatatlan, de lényegbeli rendjét és rendezettségét." (Hankiss Elemér)

Lhabab düchen

A 9. holdhónap 22. napja az év utolsó tízmilliószoros-napja, lhabab düchen ünnepe, vagyis "Buddha mennybe emelkedése". Buddha történetéből ez a nap arra emlékeztet bennünket, hogy ő nem csupán az istenek közé tudott felemelkedni, hanem vissza is tért onnan. Lelkét többé nem zárta börtönbe a teste és a hozzá tartozó vágyak vonzása.

Nyugaton gyakorta valamiféle szerencsevonzó, pozitivista életszemléletű (hurráoptimista) napnak szeretnénk "használni" ezeket a buddhista ünnepeket, pedig mind a mondanivalóját, mind az energetikáját tekintve a legritkábban szólnak ilyesmiről.

Ez a nap azt mutatja, hogy van valami a negyedik dimenzión – a tér és idő korlátain – túl. Épp itt kéne meghaladnunk mindazt, amit fizikai valóságnak gondolunk. Ez a nap nem a (z akárcsak gondolatbeli) ragaszkodásra, a birtoklásra, a szerzésre, hanem az elengedésre tanít bennünket: az Univerzum végtelenségére, a világmindenség befogadására. Arra, hogy az élet jóval több, mint amit látunk, érzékelünk vagy elhiszünk belőle.

Egy különleges konstelláció

Ezek a kiemelt napok szinte mindig tartogatnak nekünk valami asztrológiai-csillagászati különlegességet: ma napfelkelte előtt ez a föld-víz dupla királytrigon rajzolódik ki a planéták közt. Ez egy rendkívül összetett fényszög-kapcsolat, van benne szextil, trigon és oppozíció is, vagyis a támogatások mellett megjelennek a feszültségek is.

Ráadásul hatalmas érzelmi, indulati töltéssel bír, hiszen három vizes uralkodó – a Rák Hold, a Skorpió Mars és a Halak Neptunusz kapcsolódnak össze.

Merkaba

Az így kirajzolódott alakzat egy kétdimenziós merkaba. A merkaba az egyik legősibb, legmisztikusabb szimbólumunk, ami különböző kultúrákban, spirituális hagyományokban is megjelenik. Neve az ókori Egyiptomból származik. Legegyszerűbben így fordíthatjuk le: "mer" (fény), "ka" (szellem) és "ba" (test). Ennél azonban jóval finomabb, árnyaltabb a fogalom.

MER –  az a fény, ami minden léteznek az alapja ("Legyen világosság!", ősrobbanás) 

KA –  isten teremtő ereje, ami az emberben lakozik és életben tartja őt. Az ősöktől származik és az utódokban folytatódik – ma akár kollektívnek is nevezhetjük.

Ba –  a lélek testet öltött valósága, a személyes valóságértelmezés – vagyis az individuum, a leszületés oka és célja.

A hermetikus hagyományokban a ✡ két ellentétes irányú, egymásba forduló △▽, a tűz és víz, a férfi és nő, a szellem és test tökéletes egyesülését jelenti. A zsidó kultúrában Salamon pecsétje vagy Dávid csillag néven ismert.

Gyémánt

Ha mindezt kivetítjük háromdimenziós ábrába, akkor egy úgynevezett csillagtetraédert kapunk. A természetben ilyen formában található meg például a gyémánt, ami a legkeményebb ásványunk.

A szakrális térgeometriában két egymásba fonódó piramisról van szó, amik ellentétes irányba forognak. A feltételezés szerint ez a mozgás egy energiamezőt hoz létre, ami a gyorsulás következtében fénygömbbé válik. Ezt nevezték a "felemelkedés járművének". Úgy gondolták, hogy ennek az alakzatnak az energiafrekvenciája olyan erős, hogy képes más, magasabb frekvenciájú létsíkokhoz kapcsolódni.

Dimenzióutazás

Leegyszerűsítve, ez egy jármű. Ahogy egy autó lehetővé teszi, hogy egyik helyről eljussunk a másikra, a merkaba egy metafizikai jármű, amit a földi síkon túli utazásokat teszi lehetővé.

A bibliai történetekben tüzes, égő szekerek jelentek meg a látomásokban (Ezékiel, Illés), maga a merkaba héberül egyszerűen járművet jelent. Talán még emlékszünk az 1997-es Kapcsolat című filmre, ahol Jodie Foster alakítja a tudóst, aki egy ehhez hasonló szerkezettel teszi meg (vagy mégsem) az utat a Vegára. Ezek az ábrázolások az asztrológiai képlet szextiljeire hasonlítanak.

Az Élet virága

Szintén ismerős lehet az Élet Virága, valószínűleg már az általános iskolában rajzoltunk ilyet. Egy körre hatszor felmérjük a sugarát, újabb köröket rajzolunk belőle, majd a végtelenségig folytathatnánk a virágszerű ábrák sorozatát.

Mivel ezt a teremtés egyik alapvető formájának tartják, számos ősi kultúrában és spirituális hagyományban találkozhatunk vele, például mandaláknál – hindu vagy buddhista vallási ábráknál. Úgy gondolják, hogy az Élet Virága az Univerzum tervrajza, amely minden élőlény összekapcsolódását és a létezés egységét képviseli.

Nagyon izgalmas, hogy ez az ábra különböző megjelenési formájában egyszerre a cél és az út is, hiszen kapunk egy blueprintet, illetve egy járművet ugyanolyan szerkezeti konstrukcióval.

Tízmilliószoros merkaba

Hogyan is kapcsolódik össze lhabab düchen, Buddha mennybe menetelének ünnepe és a merkaba? Számomra a kettő egy és ugyanaz.

Többször beszéltünk már ezen az oldalon is az emberiség tudatváltásáról, itt pedig, ha szabadon engedjük a képzeletünket, találunk egy újabb jelet erre.

Maga az asztrológiai képlet tele van kontrasztokkal és feszültségekkel, amik a jelenlegi időszakunkat jellemzik világszinten. A magasabb spirituális inspirációk, a jövő, a változás igényei és a pénzcentrikus, hatalomközpontú, múlt-érdekek kerülnek szembe egymással. A merkaba a tökéletes összeolvadás, ahol egyesíteni tudjuk a haladást, a tradícióval, a szellemet az anyaggal.

Az egyensúly rendkívül kényes és törékeny, a robbanást és a megvilágosodás csupán egy hajszál választja el.

Tízmilliószoros napon, amikor a gondolatunk erejével fokozottan hatunk, nagyon is számít, milyen szellemi jelenléttel vagyunk a világban...


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails