2023. november 22., szerda

Az öröm keresése

Nyilas jegyében a Nap: 2023.11.22 – 12.21

Bevezető gondolat

"Az öröm akkor jön, amikor elengeded magad. Amikor hagyod magad örülni. Amikor önfeledt vagy. Olyan, mint a repülés: elfelejted a gravitációt. Ennek lélektani oka van. Az ego a földhöz van horgonyozva. Fél, szorong, okoskodik, akar. Az öröm pedig a lelkednek olyan rétegében él, ahol szabadság van." (Müller Péter)

A fény felé vezető út

Talán a legnagyobb ritmusváltás az évkörben a Skorpió és a Nyilas között történik. A Skorpió az érzelmi mélységeinkhez, a legnagyobb félelmeinkhez, az átalakító tapasztalatokhoz vezet el, nem véletlen, hogy a hónap legfontosabb ünnepe a halottak napja és a hozzá kapcsolódó pogány, illetve keresztény szokások. Ezzel szemben a Nyilas az adventi időszak kezdete: a remények, álmok és vágyak táplálásának ideje.

Bár az évszakot tekintve ez a legsötétebb hónap – hiszen itt a legrövidebbek a nappalok és leghosszabbak az éjszakák – mégis itt kezdünk el a téli napfordulóra (vagy hitünk szerint Jézus születésére) készülődni. Ennek vannak külső szertartásai, például fények gyújtása, az otthon díszítése és a belső hangolódás: szívünk ünneplőbe öltöztetése. 

Az elmúlt hónap (A hétköznapok mágiája) a szokásosnál is intenzívebb, zűrzavarosabb, felkavaróbb energiákat hordozott, a Nyilassal most egy kicsit "kikönnyülhetünk", felszabadulhatunk.

Az átlépés képlete

Erre több asztrológiai mutatóból is következtethetünk. Egyrészt indul egy Nap-Hold trigonos jegybe lépés szakasz, ami a Nyilastól egészen a Kos jegybe lépéséig, vagyis a tavasz kezdetéig tart. Ez alapvetően nem jelent probléma vagy feszültségmentességet, de ad egyfajta belső harmóniát, tartóerőt, amivel jobban vagy könnyedebben vesszük az akadályokat.

A hozzájuk kapcsolódó uralmi Mars és Neptunusz egy plusz spirituális felhanggal látja el, nevezzük ezt cselekvő hitnek. Vagyis amikor nem csak várjuk, hogy valami (jobb) történjen, hanem teszünk is érte.

Szintén a pozitív mutatók sorát erősíti a Jupiter az aszcendensen, ami szintén hozzáad egy pozitív rezgést, jóllétet a képlethez.

A sok szépség mellett kihívás is akad, ez pedig a Nap és a Szaturnusz egzakt kvadrátja. A Szaturnusz a gyökereink megtisztítására ösztönöz bennünket és itt az egyik legnagyobb akadállyal  – a személyes hitrendszerrel – szembesít bennünket. Fejlődésünk legnagyobb korlátja az, hogy mit hiszünk lehetségesnek és mivel blokkoljuk magunkat. Ezek elsősorban a családi és transzgenerációs mintáinkban fellelhető sémák, amik a párkapcsolatra, a gyerekvállalásra, a hivatás megélésére is hatással vannak. A jövő heti teliholdnál részletesebben belemegyünk ebbe.

A hónap fontosabb eseményei

11.23., csütörtök: hálaadás

Bár ez egy amerikai ünnep, maga a hálaadás nagyon szép érzelmi állapot, ennek kapcsán hozok majd egy Insta-posztot.

11.24., péntek: Nyilas Mars

A Napot követő Mars további lendületet ad a hónapnak. Hogy ezeket a friss energiákat hogyan éljük meg, sok mindenen múlik, mivel nem lesz feszültségmentes az időszak. Bár eredetileg az advent hava az elcsendesedésről, az ünnepre hangolódásról szól, a jelen kor embere leginkább lázas bevásárlásként, őrült szervezésként, hatalmas pénzszórásként éli meg. Főként, hogy az igazi black friday is a mai napra esik. Remélhetőleg kevesen törik össze magukat a lökdösődésben.

11.25., szombat: Mars-Szaturnusz

A Mars és a Szaturnusz kvadrátja itt válik pontossá. Az energikus lendület találkozik a gátló ellenállással. A két ellentétes természet egymásra hatása óriási törések okozója és hatalmas eredmények hozója is lehet.

11.27., hétfő: telihold

Erre a kvadrátra csatlakozik rá a telihold is, ahol a hitrendszereink valódiságát, a gondolkodásunk következményeit, világlátásunknak a világra való hatását vizsgálhatjuk meg.

12.01., péntek: Bak Merkúr

A Nyilas álmodozó, reményteli energiája mellett megjelenik egy józan, megfontolt, tervező gondolkodás. Akkor vagyunk jól, ha a kettőt összhangba tudjuk hozni és nem billen a mérleg sem a túlzott és alaptalan pozitivizmus, sem pedig az önmarcangoló pesszimizmus irányába.

12.03., vasárnap: kezdődik az advent

Idén viszonylag későn veszi kezdetét az adventi időszak, emiatt az utolsó, negyedik vasárnap épp szentestére esik majd. "Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Ez a nap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét. December 24. az advent utolsó napja, még nem karácsony. Ennek megfelelően a régebbi egyházfegyelemben ez még böjti nap volt, így a nap hagyományos ételei (pl. hal, mákos guba) is böjtösek." – írja erről a Wikipédia.

12.04., hétfő: Skorpió Vénusz

Érzelmi és kapcsolati téren kissé szenvedélyesebb időszak következik. Megnehezítheti ezeket a heteket, ha túl érzékennyé válunk, minden a szívünkre veszünk vagy személyünk elleni támadásnak vélünk.

12.10., vasárnap: bronzvasárnap

Advent második vasárnapján a Neptunusz direkt mozgásra vált. Július óta tartó hátrálás után lehetőségünk lesz az elmúlt fél év áttekintésére. Sok megértéssel vagy inkább aha-élménnyel találkozhatunk, eddig nehezen felismerhető lelki-spirituális dolgok kerülhetnek a helyükre.

12.13., szerda: újhold és Luca napja

A naptárreform előtt december 13. az év legrövidebb napjának számított (jó másfél évezrede ez már egy héttel később van). A hozzá kapcsolódó hagyományok a fény születésére készítenek fel bennünket, de praktikus "varázslásokkal", jövendőmondásokkal is kiegészültek. A Nyilas újholdja szintén az új reményekről szól, így most ez a két energia szorosan összekapcsolódik.

12.14., csütörtök: retrográd Merkúr

A Merkúr hátrálni kezd és még az új évbe is így lépünk be, direkt mozgása csak 2024. január 2-tól lesz. Aki jót akar magának eddig igyekszik elintézni a legfontosabb előkészületeket az ünnepekre, utána a közlekedésben, a kommunikációban is éreztetni fogja a hatását a Merkúr. A csomagrendelések, a futárok is nehezebben érhetnek célt.

12.17., vasárnap: ezüstvasárnap

Advent harmadik vasárnapján próbáljunk meg ténylegesen az ünnepre hangolódni, befelé figyelni, lelkileg feltöltődni. Ez a nap rengeteg bosszúságot okozhat, ha túlzott aktivitással, rohanással, kapkodással vetjük bele magunkat.

12.20., szerda: Bak Plútó az utolsó fokon

A Nyilas hónap végén a Plútó is eléri ismét a Bak jegy utolsó fokát. Az év elején már jártunk ennél az összegzésnél (Utolsó fokon) érdemes ismét számot vetnünk. Lesz erre pontosan egy hónapunk.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails