2023. december 22., péntek

A fény ébredése

Bak hónap és a téli napforduló

Bevezető gondolat

"Mert akkor már tudhatták mindenek, hogy azután az éjszaka csak álom, amit a fénylő valóság követ." (Pilinszky János)

Valódi ünnep

A modern világban az ünnepek valahogy elveszítették ünnep-jellegüket. Valahogy fontosabbá vált a látvány, a külsőség, a "posztolhatóság", mint a tényleges lelki tartalom. Pedig a török eredetű ünnep szavunk azt jelenti: "szent nap".

Olyan pillanat, ami belülről indul kifelé – az odaszentelt figyelemtől lesz ízletesebb az étel, szívhez szólóbb az ajándék, boldogabb az együttlét, meghittebb az otthon – és nem fordítva.

Talán csak a karácsony kivétel, valahogy ennél az ünnepnél jobban meg tudunk őrizni valamit gyermekkorunk nosztalgiájából és ezt próbáljuk visszacsempészni a fenyőfa alá. Itt a téli napforduló idején könnyebben ébred fel bennünk a várakozás a csodák iránt. Lelkünk mélyén megmozdul az az ősi törekvés, hogy a nappalok hosszabbodásával mi is több fényt – hitet, reményt, örömöt és szeretetet – engedjünk be az életünkbe. Erről szólnak a karácsonyi előkészületek vagy akár az újévi fogadalmak.

A mostani fény-ébredés egy kicsit más, hiszen az előttünk álló évvel együtt egy új éra is kezdődik. A Vízöntő-korszak a szellem fényességének, a spirituális megújulásnak az ígérete. Hogy valójában mit hoz, az mindig rajtunk áll – gondoljunk csak a Halak-korszak kezdetén az őskeresztények üldözésére – a valódi, belső fejlődést most sem annyira támogatják azok, akiknek kényelmes a régi világrend.

Saját lelkünk lángját csak mi lobbanthatjuk fel, mi őrizhetjük és fedhetjük fel azok előtt, akik nem eloltani akarják, hanem melegedni, osztozni, inspirálódni akarnak a közös fényben.

A napforduló pillanata

Kivételesen szép ez a jegybe lépés: egzakt Nap (Merkúr) – Hold (Jupiter) trigonnal. A Nap az Al Nash állócsillaggal áll együtt, ami a Nyilas csillagképben az íjász nyílhegyének a fejét jelöli: azt a pontot, amit a célra irányítunk. A Hold a Mirach nevű állócsillaggal van párban, ami "kötényt" jelent és a bőséget szimbolizálja.

A kabbalista besorolás szerint a Nyilas csillagkép a tarot Válaszútjával, míg Androméda (akinek a kötényébe gyűjtjük a vágyainkat, a célkitűzéseinket) a Csillaggal van összefüggésben. A válaszút egy döntés, szívbeli elköteleződés – egy ügyhöz, egy emberhez vagy akár egy életút-irányhoz. A csillag pedig a cél, a még el nem ért vágyak, amikért képesek vagyunk megdolgozni, áldozatot hozni. Mindez tökéletesen reflektál az asztrológiára is.

Amik feszültségek vannak a képletben, azok a belső bizonytalanságunkból, a hit és az elköteleződés hiányából fakadnak.

Az újjászületés szintén belülről kifelé kell hogy megtörténjen, tudatos elhatározásból, nem pedig úgy, hogy a külső körülmények (egy baleset, betegség, veszteség) kényszerít rá bennünket.

A Nap belép a Bak hónap kapuján, a kijáratot pedig a Plútó őrzi. A sors felvállalásának átfordító állomásán a legteljesebb én-azonosságunktól haladunk a legátfogóbb kollektivitás felé. Minden kis pislákoló egyéni fény, amit felébresztünk hozzátesz a nagy egészhez. Részesei vagyunk nem csak önmagunk, hanem a világ történetének.

A Nap-Hold fényszögbe a Szaturnusz is bekapcsolódik, ami pedig a családi minták alól ad végre megváltást.

Ezért írtam, hogy kivételesen szép – mondhatni ajándék – ez a téli napforduló. Bölcsen bontogassuk és okosan hasznosítsuk, amit energetikai támogatásként kapunk.

A Bak hónap legfontosabb eseményei

12.22., péntek: Yule

A téli napforduló, a fény születésének ősi ünnepe.

12.23., szombat: Nyilas Merkúr

A hátráló Merkúr visszalép a Nyilas jegyébe. Az év végéig érdemes lezárnunk olyan kapcsolatokat, rendeznünk azokat az ügyeket, amiket nem szeretnénk koloncként átvinni a 2024-es évre.

12.24., vasárnap: Szenteste és aranyvasárnap

Idén a két ünnepkör összefonódik, így a szeretet ünnepén a szeretet gyertyáját gyújthatjuk meg az adventi koszorún.

12.27., szerda: telihold

Közvetlenül karácsony után válik kerekké a telihold. Az üzenete tovább viszi azt, amit itt a jegybe lépésnél elindítottunk. Az oppozícióra rengeteg szép oldást kapunk, mintegy megerősítve, ha jó úton járunk.

12.28., csütörtök: Mars, Merkúr és a Neptunusz kvadrátja

A két ünnep közt ez okozhat némi feszültséget, főként ha kapkodunk, rohanunk. Érdemes az alkohollal is csínján bánni, jobban "fejbe üthet", ha túl sokat fogyasztunk. A hét közebén jelentkezhet megmagyarázhatatlan idegesség, szorongás, netán szédülés, migrén, ami összefügghet ezzel a fényszöggel.

12.29., péntek: Nyilas Vénusz

Kapcsolati téren az egész jövő évre kiható változásokat hoz ez az átlépés: 2024-ben ugyanis végig direkt lesz ez az égitest, ami segíti az ismerkedést, új, konstruktív kapcsolatok létrejöttét. Bár a Nyilasban szeretünk álmodozni, az egész konstellációt figyelembe véve jó, ha racionálisak maradunk ezen a téren.

2024.01.01., hétfő: újév

Maga az újévbe lépés képlete is kompakt, támogató, szintén egy Nap-Hold, illetve Jupiter királytrigonnal történik, ami a Szaturnusszal együtt egy papírsárkány alakzatot rajzol az égre. Önmagunktól függetlenül most sem egy jó tündér varázspálca-suhintása hozza meg a pozitív változást, de lehetőségekből jóval több lesz, mint az előző években.

01.02., kedd: direkt Merkúr

Rögvest lendületet is kapunk, a Merkúr végre egyenes irányba fordul, így lendületesen kezdhetünk neki a hétnek, a januárnak, az egész új évnek.

01.04., csütörtök: Bak Mars

A Mars jegyváltása összeszedettségre, célirányos, fókuszált cselekvésre buzdít bennünket. Jó, ha rendszerezetten, szervezetten, alaposan átgondoltan látunk neki a teendőinknek.

01.11., csütörtök: újhold

Folytatódik a Nap és Hold támogatottsága, most épp az Uránusztól érkezik a trigon, ami már előkészíti a Vízöntő megújító energiáit. Itt már azt is láthatjuk, hogy milyen konfrontációkra, szembenézésekre van szükségünk ahhoz, hogy a saját utunkat járhassuk.

01.14., vasárnap: Bak Merkúr

Gondolkodásunk utoléri a figyelmet: összeszedettebbé, hatékonyabbá válhatunk. Itt megjelenhet a berögzült félelmek, az aggodalmak is, amik szerencsére alapos mérlegeléssel feloldhatók.

Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails