2023. december 2., szombat

A Skorpió szíve

Nap együttállás Antares-szel: 2020.12.01 (BŐVÍTETT)

Bevezető gondolat

"Mindaz, amit a világ akarhat tőled, alku és félmegoldás. Csak az számít, amire te szerződtél önmagaddal és jellemeddel. Ebben a szerződésben nincs alku." (Márai Sándor)

Királycsillagok

Az állócsillagok közül a négy legfenségesebb a "király" jelzőt viseli. Több mint ötezer évvel ezelőtt perzsa csillagászok választották ki őket, hogy az évszakok kezdetét jelöljék.

Akkor még a Nap-Antares együttállása a mostani naptár szerinti szeptember 23-ra – a Mérleg 0. fokára, vagyis az őszi napéjegyenlőségre – esett. (Az állócsillagok nagyjából 72 év alatt "mozdulnak" 1°-ot, így lehet számolni a precesszióval.) A Skorpió csillagkép ɑ csillaga jelenleg a Nyilas jegy 11. fokán áll.

Mitológiai háttér

● az Antares jelentése görögül „Árésszal szemben álló”. A Skorpió csillagkép, ha nem is a háború istenével, de egy harcossal – Orionnal – szemben található az égen. Történetük szorosan összefonódik: ugyanis a vadász azzal dicsekedett, hogy minden vadállatot meg tud ölni. Gaia, a Földanya egy skorpiót küldött az elbizakodott vadászra, amelyik aztán halálra szúrta. Egy másik változat szerint Artemisz istennő bosszúból vagy féltékenységből végeztette el a "piszkos munkát" a skorpióval.

Orion ezért csak egyetlen élőlénytől fél: ha meglátja a skorpiót menekülőre fogja. Amikor a Skorpió csillagkép feltűnik a keleti égbolton, akkor a Vadász sietve lenyugszik nyugaton.

● Egyiptomban Szelket istennő egyszerre volt az élet és a halál védelmezője, de a házastársak násza felett is őrködött – itt köszön vissza a Skorpió energia szexualitása. "Ábrázolására jellemző, hogy a skorpió egyébként ártó, félelmetes volta miatt a fejdíszt csonkítva ábrázolták, rendszerint a faroktüske és az ollók nélkül, de gyakran a lábakat is elhagyták." – írja a Wikipédia.

● a majáknál Ek-Chuan, a "fekete csillag" egy skorpiófarokkal ábrázolt kétarcú istenség, aki a háborúk mellett a kereskedelem, sőt a rendkívül értékes és szakrális kakaóbab patrónusa is volt.


Csillagászati érdekességek

● az állócsillag másik elnevezése „cor scorpii”, vagyis az „skorpió szíve”. Részben azért, mert a csillagkép középpontjában helyezkedik el, másrészt egy vörös szuperóriásról van szó – vagyis pont úgy néz ki, mintha a skorpió szíve helyén dobogna.

● hatalmas méretű csillagról van szó, becslések szerint a tömege 12-szerese a Napénak. Ez az ábra segít elképzelni, milyen óriásról is van szó:
fotó: Wikipédia
 nem csupán átmérőjében gigászi, de a távolsága is: tőlünk 600 fényévre található. Igaz, ez a mai modern csillagászati felszerelések korában már nem is olyan vészes távolság (a 2018-ban felfedezett Ikarus 9 milliárd! fényév), de a 21. század előtt ez még igencsak "messzi-messzi galaxisnak" számított..

 a 15. legfényesebb csillag az égen, legjobban május végén-június elején figyelhetjük meg, a Tejút közelében fénylő vörös csillagot.

Kardinális erények

A királycsillagok nem a legfényesebbek az égen, mégis az északi népek csillagmitológiájában előkelő helyet foglalnak el. Úgy tartották, hogy ők az Univerzum tartóoszlopai, amik nem csupán az égi irányokat jelölik ki, de az emberi lét kardinális erényeit és a spiritualitás tengelyeit is képviselik.

Regulus, az Oroszlán szíve – a szív bátorságának ereje (tarot: XI. Az erő)

Antares, a Skorpió szíve –  a lélekjelenlét ereje (tarot: VIII. Az igazság)

Fomalhaut, a Déli Hal szája – az isteni tudás befogadásának képessége (tarot: XIV. A mértékletesség)

Aldebaran, a Bika szeme – a valóság látásának képessége (tarot: II. A főpapnő)

Ahhoz, hogy teljessé váljunk ezt a négy tulajdonságot kell életre kelteni önmagunkban.

Alice A. Bailey: Értekezés a fehér mágiáról könyvében szintén említi ezt az okkult aforizmát és ő a négy transzformatív ponttal hozza összefüggésbe az erényeket, melynek testi megfelelői is vannak.

Az akarat központja a gyökércsakra, a merészségé a napfonat, a tudásé a harmadik szem, végül a hallgatásé a szakrális csakra.

A Skorpióhoz tartozó köldökcsakra "összegyűjt minden alsóbbrendű erőt és átirányítja őket a lélek ösztönző hatásával egy magasabb állapotba". Vagyis itt a zsigeri késztetések: akár vágyak, akár félelmek átalakításáról van szó.

Mit üzen nekünk az Antares?

Ahogy Orion, úgy az emberiség kihasználja a természetet, kizsigereli a Földanyát. Elveszítettük a valódi kapcsolatot a minket körülvevő világgal. Minél "spirituálisabbak" vagyunk, annál felsőbbrendűnek tartjuk a szellemet az anyagnál, miközben észre sem vesszük, hogy legalantasabb ösztöntermészetünket követjük. Az elismerés, a siker, a gazdagság, a különlegesség iránti vágyaink rángatnak dróton bennünket. Ideológiákat kergetünk a saját belső hangunk megtalálása, az igazságunk felvállalása helyett.

Az Antares a saját energiáinkkal való azonosulásra tanít bennünket.

Arra, hogy szálljunk a saját mélységeinkbe, fedezzük fel ösztöneinket és emeljük egy magasabb szinte őket.

Ez egy átminősítő energia, egy végtelen energiaforrás. A földi síkon a szellemnek szüksége van a tápláló anyagra.

Az Antares energiáján keresztül a saját belső harcainkkal találkozhatunk. Mivel jelenleg a Nyilas csillagjegyen át sugároz, így ez a küzdelem elsősorban a hitrendszerek meghasadtságában mutatkozik meg.

Annak igyekszünk megfelelni, amit a világ, a társadalom vár el tőlünk (vagy főképp annak, amit mi elvárásnak vélünk), pedig ha a négy tengely szerint élünk, akkor nincs megalkuvás...


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails