2023. december 12., kedd

Megváltó újhold

Luca napi Nyilas újhold: 2023.12.13

Bevezető gondolat

"A környezetünk arra felel, amit magunkból kisugárzunk. Belső változás nélkül külső megváltás nem fog jönni." (Popper Péter)

Valamit várni

Több millió éven keresztül a várakozás egyenlő volt az élettel. A vadászat, a mezőgazdaság, de a hétköznapok része volt a várakozás: idő kellett, míg egy levél megérkezett, míg a kolbász megfüstölődött, a piramis felépült vagy amíg megvarrtak egy ruhát.

Aztán a modern társadalomban történt valami, a várakozás, a türelem elveszítette a jelentőségét. Mindent azonnal akarunk, expressz kielégülésre vágyunk. Jóska bácsi helyett a telefon pittyeg, ha üzenet érkezett. A gyorsétteremben idegessé válunk, ha öt perc alatt nem adják ki a hamburgert. Előre gyártott panelekből emelünk otthonokat és a Wish-ről rendeljük a ruhákat, ha nem jó a méret, akkor kidobjuk.

Az információk is széles sávon érkeznek, nem kérdezünk meg senkit útbaigazításért (erre ott a Waze). Nem lapozunk fel egy térképalbumot, ha tudni szeretnénk, hol találjuk a Mikulás lappföldi otthonát, hanem beírjuk a Google-keresőbe és azonnal rengeteg infó szakad ránk. Nem meséljük el, hogy éreztük magunkat a sítúra alatt, csak feltöltünk pár fotót az Instára, amit ha az ismerősök lájkolnak, akkor szinte megvan a figyelem élménye.

Ha valami nem történik meg azonnal, azt kudarcnak éljük meg és szorongást, frusztrációt okoz. Elveszítettük a tűrés és ezáltal a megküzdés képességét.

A rákészülés hagyománya

A legtöbb hagyományunk a rákészülésen, a hangolódáson alapul – ezt a célt szolgálja a húsvét előtti böjt vagy a karácsonyt megelőző advent – de az esküvő, a gyermekvárás, sőt még a búcsúszertartások is ilyenek.

Talán a karácsony az egyetlen, amit még úgy-ahogy őrizgetünk magunkban: díszítgetjük az otthonunkat, csomagoljuk az ajándékokat, sütjük a mézes kalácsot, de a tradícióink sorra tűnnek el, mert nem férnek össze a futószalag-életmóddal. A nagymamának több óra volt elkészíteni a töltött káposztát, az unokák már rendelnek pár adagot a közeli étteremben vagy egyszerűbb fogásokkal készülnek.

Elfelejtettük, hogy a lelki készülődés, a figyelem az ünnep (és az élet) szerves része. A változáshoz vezető út éppoly fontos, mint maga a célba érés.

A Nyilas emlékeztetője

A Nyilas hónap épp a várakozás szentségére emlékeztet bennünket. Kimászunk a Skorpió lehúzó, transzformáló mélységeiből és haladunk a Bak spirituális felemelkedése felé. A kettő közt pedig ott találjuk a hitet, ami átmozdít, ami ébren tart, ami bizonyosságot ad.

A Nyilas egy híd: a múltunk és a jövőnk között, a fájdalmak és a remények között, az ösztönök és a szellemi szférák között, önmagunk és a világ között. A híd pedig sosem cél, hanem az átkelés lehetősége. Valahonnan megérkezni valahová: túljutni a folyó túlpartjára, a megélt tapasztalatokból a vágyottak felé.

Rejtett erőforrások

Az idei Nyilas újhold számtalan apró ajándékot hoz nekünk. Rengeteg dinamika, mozdító erő van ebben a képletben, továbbá egy igen gyakorlatias (földies) papírsárkány-konstelláció. Ez utóbbi szükséges ahhoz, hogy a Nyilas "ne szálljon el", mert maga az energia hajlamos túllelkesedni dolgokat, de cselekvő- és megvalósító-erő nélkül ezek olyanok, mint a csillagszórók. Szépek, látványosak, de hamar kiégnek.

Az újhold trigont kap a felszálló-holdcsomóponttól és kvadrátot a Neptunusztól. Mindkettő a jövőtervezést segíti, életút-iránymutatók, de míg az egyik ösztönösen, intuitív módon önmagunk felé terelget, addig a másik az önbecsapásra hajlamosít.

Nagyon vékony a határmezsgye a káprázat és a képzelet között. Müller Péter így fogalmazza meg ezt: "Most tanulod meg, mi a különbség a képzelet s a káprázat (illúzió) között. Mindkettőnek varázshatalma van: amit az ember képzel vagy „káprázik”, az előbb-utóbb megvalósul. De amíg a képzelet előre látja nemcsak a fényes, de az árnyékos oldalát is, nemcsak a jót, de a vele járó rosszat is, addig a káprázat csakis a kedvezőt látja, az édes felszínt, s nem a keserű magot. (...) Nézd meg, milyen is ez az egész valójában! Ki vagy te? Ki az, akivel beszélsz? Miről szól ez a történet? Mit akarsz valójában és miért?! Melyik az igazi utad, s melyik a hamis? Pillants rá mindenre úgy, mintha most látnád először! Így szabadulhatsz meg attól, ami már méltatlan hozzád, amit már kinőttél - így indulhatsz el új úton, amelyen már nem káprázatod, hanem éberséged vezet majd."

Az újholdhoz kapcsolódó sábai szimbólumnak ez az üzenete nagyon hasonló: a képzeleteden keresztül emelkedj a helyzetbe. Ez a jel azt sugallja, hogy a tudat még elérhetetlen szintjéhez tartozó vonások utánzásával a növekedési folyamat felgyorsítható. Erről beszélnek a mainstream előadók, de az ősi tanítások is. Sőt, a beavató mesék szintén, ahol a szegény fiú királyfinak képzeli el magát, ezt a célt tűzi ki önmaga elé. De nem várja a csodát, hanem tesz a megvalósulásért.

Luca ünnepe

Luca nap tradíciói szintén a rákészülésről szólnak, hiszen a székfaragás, az időjóslás vagy búza csíráztatása december 13-tól 25-ig tartott.

A Luca-szék faragásának számtalan előírása van: minden nap csak egy műveletet lehetett elkészíteni és a számmisztika is kulcsfontosságú volt. 7 darab, 9-féle faanyag és 13 nap az előírás. Még szólás is született belőle: "lassan készül, mint a Luca széke".

Az eljövendő év időjárásához megfigyelték a napokat és úgy vélték Luca első napja a következő év januárjának, második napja februárnak, míg karácsony napja decembernek felel meg.

Északon, ahol a téli sötétség az uralkodó, a fényvárás ünnepe még fontosabb szerepet kap, mint délebbre. A már említett Mikulásföldön, Rovaniemi-ben (azért én rajongok a gyors keresőopciókért!) például 10 óra 50 perckor kel a nap és fél 2-kor már napnyugta van, így teljesen érthető, hogy a téli napforduló egyfajta megváltás. A skandináv országokban szinte alig találni olyan otthont, ahol nincsenek fényfüzérek, nem égnek gyertyák a napfordulót megelőző hetekben.

Luca napkor a lányok fehér ruhába öltöznek, vörös színű övvel, ami Szent Lúcia előtti tisztelet. Fejükön koszorú, kezükben gyertya és az egyik kiválasztottnak a kettő ötvözete díszíti a homlokát (lásd fotó). Luca neve azt jelenti: fényhozó, hasonlóan Luciferhez.

A keresztény és pogány hagyományok keveredésével ez az ünnep nem csak a szűz mártírról, hanem a huncut boszorkányokról is szól. A halloweenihez hasonló faragott tökökkel igyekeztek távol tartani a szellemeket, a faragott székről pedig az éjfél misén próbálták kiszúrni a boszorkányokat.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails