2024. április 19., péntek

Változó anyag

Bika jegyében a Nap: 2024.04.19 – 05.19

Bevezető gondolat

"Az élet titka nem probléma, amit meg kell oldani, hanem realitás, amit át kell élni." (Frank Herbert)

Fizikai átrendeződés

Már megint egy nagyon izgalmas hónap vár ránk: ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, most sem fogunk unatkozni. Ez az év valahogy mindenben egy kicsit (vagy nagyon) más, semmi sem akar a megszokott mederben haladni.

Ez igaz a Bika energiára is. Általában ilyen jelzőkkel látjuk el: lassú, komótos, fix, anyagba zárt, most azonban több jel utal arra, hogy itt nem a megőrzés, hanem épp ellenkezőleg, a lebontás a cél. A fizikai-anyagi valóság szintjén is megkezdődött az átalakulás.

Többször esett már szó, hogy valamiféle tudati átrendeződés zajlik, az emberiség előtt megnyílt egy másfajta, magasabb szintű tapasztalási lehetőség. Mindaz, amit akár évezredeken át bebetonozottnak hittünk – vallások, rendszerek, struktúrák – sorra megkérdőjeleződnek. Sőt, ennél jóval több, a valóságérzékelésünk kezd átalakulni. Ráadásul rohamsebességgel. Mondok néhány hétköznapi példát.

A 60-as, 70-es évekig a tudomány úgy tartotta, hogy a magzat nem érez, nem gondolkodik, ma pedig már tudjuk, hogy minden őt érő hatásra rendkívül érzékenyen reagál. A kutyáról pár éve a házőrzési funkción kívül nem sokat feltételeztünk, ma pedig már gombok segítségével a fajok közti kommunikációt tanítjuk egymásnak.

Azzal, hogy egyre szélesebb körben kezdünk más szemmel nézni a világra, a világot magát is átrendezi. A kollektív átformálódástól még messze vagyunk, de már a saját bőrünkön is érezhetjük, hogy egyre kevésbé elég "fejben átrendezni" a dolgainkat, hanem át is kell ültetni a megvalósítást a gyakorlatba. Ha nem tesszük meg a kezdő lépéseket, először szelíden majd egyre határozottabban lökdösnek minket ki onnan.

A Bika hónapban – ami aztán abszolút a komfortzóna – még kevésbé hagynak minket a babérjainkon ücsörögni.

A képlet is ezt mutatja

Nagyjából a változás és a totális átalakulás jellemzik magát a jegybe lépést. Kezdve azzal, hogy változó kereszttel lépünk be, ami rengeteg változást, képlékennyé bomlást indít el. Változó tengelynél gyakran azt érezzük, hogy sodornak az események vagy legalábbis mi loholunk a dolgok után.

A transzformatív energiákat a Skorpiós jellegek adják: a tengelyek ura, a Merkúr, illetve a Nap is a 8-as házasban vannak, amik mutathatnak válságokra, krízisekre, elfojtásokra, de a már említett átalakító késztetésekre is. Nap ráadásul a Plútótól kvadrátot, a Haumeától oppozíciót kap, szintén sürgetés a gyökeres átalakulásra.

Ezen kívül a hónapban tetőzik a Jupiter és az Uránusz együttállása, szintén a Bika jegyében. Ez egy olyan gyorsítósáv lesz, ami az új, a fejlődés, az előrehaladás irányába lök minket. A maga forradalmi hangulatával. A két planéta együtt azt üzeni: soha sem késő újrakezdeni!

A Bika másik arca

A Bika jegynél általában a szelíd, érzéki, nyugodt, kiegyensúlyozott tehénkét szoktuk elképzelni. Békésen álldogál a mezőn, harapdálja a friss zöld füvet, élvezi a napsütést, az életet, legfeljebb a bosszantó legyeket hessegeti el a farkával.

Ebből a képből kiindulva a jegyben születettekre is ez a jellemző, sőt magát a hónapot is. Ilyenkor nyílnak a virágok és a kávézók kerthelyiségei, ahol szívesen időzünk a barátokkal egy finom kávé és egy szelet sütemény társaságában. Örömmel megyünk a természetbe, kirándulni, fotózkodni. Előkerülnek a színesebb, lazább ruhadarabok, könnyebben elegyedünk szóba másokkal, gördülékenyebben megy az ismerkedés...

De a Bika jegynek, mint a bikának is van egy másik arca. Nem könnyen, sőt mondhatni nehezen jön indulatba, de ha elkapja a hév, akkor aztán árkon-bokron keresztülrohan.

A matador jó ideig hergeli, ingerli a harci bikát, mire az támadásba lendül. A bika olyan, mint egy vonat. Alapjáraton komótos teher, felbőszítve fékevesztett gyorsvonat. Idén valahogy ez az oldala kerül előtérbe, még ha nem is feltétlenül a düh formájában.

Inkább az évek óta bennünk feszülő elfojtások késztetnek minket mozdulásra.

Havi áttekintés

Április 21., vasárnap

Az év egyik "csúcstalálkozója" lesz a Bika jegyében: 83 év után jön össze itt újra a Jupiter és az Uránusz. Ez a konjunkció az egyik mérföldköve a jelenleg zajló átalakulásoknak.

Április 24., szerda

A hónap teliholdja a létbizalom kérdését feszegeti bennünk.

Április 27., szombat

A Merkúr 24 napos hátrálás után megindul előre. Ebben a három hétben öntudatlanul is felbukkanhattak régi, sok esetben transzgenerációs minták, amik megértése teljesen új nézőpontot adhat nekünk.

Április 29., hétfő

Uralmi helyzetbe kerül a Vénusz azzal, hogy ő is átlép a Bikába. Ez a gyakorlati női képünk átformálásában segít bennünket.

Április 30., kedd

A Mars is erőre kap, mégpedig a Kos jegybe lépésen keresztül. A fő női-férfi energiák felerősödnek ezzel a két átlépéssel. A Mars most nagy lendületet ad a leghétköznapibb dolgok elvégzéséhez is.

Május 3., péntek

Újabb lassú mozgású planéta ér egy jegyenergetika végére: a Neptunusz egészen szeptember 3-ig lesz a Halak 30. fokán. Egy újabb korszak vége, összegezhetjük az elmúlt 14 év spirituális tapasztalatait.

Május 8., szerda

Az újhold gyönyörű újjászületést hoz: a Nap és Hold együttállása a Vénusszal, a Jupiterrel és az Uránusszal épp napfelkeltére esik.

Május 13., hétfő

Külön-külön is lehetőségünk lesz a Jupitert és az Uránuszt megvizsgálni. Először az utóbbival lesz dolgunk, ahol feltehetjük magunkat a kérdést, hogy az valóságunk átalakításában hol is tartunk most?

Május 15., szerda

A Merkúr szintén átlép a Bikába, ami most a gondolkodási sémákból, a megszokott reakciókból való kilépést támogatja.

Május 18., szombat

Az utolsó fontosabb konstelláció a Nap-Jupiter együttállása, ezzel csak az elmúlt év kerül górcső alá. Hétköznapi gyakorlatokkal búcsúzunk majd tőle.


Vedd fel velem a kapcsolatot:

Related Posts with Thumbnails