2024. április 8., hétfő

Helló, új én!

Újhold és teljes napfogyatkozás: 2024. április 8.

Bevezető gondolat

"Szükségünk van új élményekre. Valamit megpendítenek a lelkünk mélyén, fölráznak minket. Változás nélkül az, ami bennünk szunnyad csak ritkán ébred fel. Az alvónak fel kell ébrednie. (...) Az alvó végre felébredt!" (Frank Herbert)

Visszatérő ciklus

Ha a 21. század emberét megkérdeznénk, mit tud a napfogyatkozásról, lehet hogy nem kapnánk kimerítőbb választ, mintha ugyanezt a kérdést 2400 évvel korábban Babilon főutcáján sétálgatva tennénk fel. Ugyanis a káldeusok már pontosan ismerték a Nap és Hold fogyatkozási ciklusait.

Ezek olyan előre látható, kiszámítható égi ritmusok, amik akár a mai teljes napfogyatkozás idejét és helyét több ezer évvel korábban prognosztizálhatták. Igaz, akkor Észak-Amerika még térképen sem volt.

A módszert, amivel a csillagászok számolnak szároszciklusnak nevezzük. Ennek az intervallumnak a hossza hozzávetőlegesen 18 év 11 nap és 8 óra – ennyi időre van szükség, hogy a Nap, a Föld és a Hold körülbelül ugyanolyan vonalba rendeződjenek. A plusz 8 óra miatt ráadásul a láthatóság is meghatározható: a következő fogyatkozás 120°-kal nyugatra esik majd.

A mai fogyatkozás sorszáma 139-es, aminek a testvére 2024-18= 2006., 04.08-11 nap = 03.29 vagyis 2006. március 29-én volt. Azt akkor Afrika és Európa nagy részéről láthattuk, a mai az USA területéről lesz élvezhető, a hírek szerint már most készülnek rá az emberek és élő közvetítést is kaphatunk majd róla itt: 2024 Total Solar Eclipse Through the Eyes of NASA.

Itt az két teljes fogyatkozás közti területlefedettség különbségét láthatjuk (forrás: Wikipédia)


Személyes történet

A nap- és holdfogyatkozások nem annyira szenzációs vagy ritka események, hiszen évente több is akad belőle, idén például már túl vagyunk egy holdfogyatkozáson (Magasabb törekvések), de ősszel is vár ránk egy nap-, illetve egy holdfogyatkozás. 2020-ban 4 holdfogyatkozás is jutott nekünk.

Az alapüzenet a holdcsomópontokhoz köthető, ami a Kos felszállónál az énazonosságot tűzi ki célként. Ez ilyenkor egy kollektív feladat, hiszen nem mindenkinek a születési képletében találjuk meg ugyanezt az állást. De 18 évente kisebb-nagyobb mértékben mindenkinél előtérbe kerülhet az a motiváció, hogy szeretnénk valahogy jobban önmagunkká válni.

A holdcsomópontok a legtöbb esetben nehezen körülhatárolható késztetést jelentenek, hiszen a tudatos és a tudatalatti határán billegnek vágyak, álmok, belső hívások formájában. Az, hogy most jobban tolnak minket ebbe az irányba, az több egyéb asztrológiai mutató következménye.

Na de személyes történetet ígértem! Az a bizonyos 2006-os napfogyatkozás indította el bennem mindazt, aminek ezt a blogot is köszönhetem. Abban az évben sok olyan ébresztőt kaptam az élettől, ami teljesen új perspektívákat nyitott meg előttem. Elkezdtem komolyan önismerettel foglalkozni, tarot és asztrológiát tanulni – ráadásul mindent egyszerre.

A tarotban a 18-as állomás meglepő módon (vagy mégsem) A Hold, ami elakadásokra, krízisekre, félelmekre hívja fel a figyelmet. Az egyik legnehezebb próbatétel, hiszen évekig, sőt évtizedekig el tudunk tengődni a beszűkült élethelyzetekben ("mint a bazi nagy rák a bazi kicsi tóban" Nádas Nándort idézve). Nem merünk kilépni egy kapcsolatból, egy munkából, félünk elindulni az ismeretlen szabadság, önmegvalósítás felé.


A napfogyatkozás képlete

A napfogyatkozás "durva" Kos energia: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, felszálló, Kheirón és Eris egy kupacban, talán ennek is köszönhetjük ezt a "felforrósodott" belső hangulatot, amit az időjárás tükröz vissza nekünk.

Az egzakt Kheirón-együttállás gyógyulást hoz. Pontosabban hozhat. Ő nem egy varázs-sebtapasz, hanem komoly önismereti munka. Csak az a gyümölcs érhet be, amit elültettünk, gondoztunk és felneveltünk magunkban.

A mai napi sábai szimbólumunk így hangzik: "Az én részvétele egy olyan életben, amely nagyobb, mint bármely énfelfogás." Ez a napfogyatkozás önmagunk meghaladásáról szól. Arról a tágulási lehetőségről, amit ma még nem is láthatunk. Kulcsként a szeretetet és az együttérzést jelölik meg: "A válságok legyőzése az együttérzésen keresztül." illetve " Az élet szeretetté alakítása."

Ezek nagyon "spirkó" fogalmak, ha megmaradnak kizárólag az elképzelések, ideák szintjén és nem váltjuk át őket hétköznapi megéléssé. A szeretetnek csupán az alapja egy pozitív érzelmi állapot, de ennek fenntartása folyamatos részvételre, figyelemre, felelősségvállalásra és elköteleződésre van szükség. A szeretet egyszerre belső élmény és aktív, cselekvő életforma. A Kos energia függvényében ÖNMAGUNK FELÉ IS!

A képletet elnézve, nagyon nehéz ellenállni ennek a hívásnak, rengeteg energiát emészt fel most az, ha benne ragadunk azokban a szituációkban, amik elválasztanak minket magunktól.

Az aszcendenst érintő és a Plútóval kvadráló Haumea az átalakulást, az újjászületést szorgalmazza.


Vedd fel velem a kapcsolatot:

Related Posts with Thumbnails