2024. április 24., szerda

Létezés bizalma

TELIHOLD a Bika havában: 2024.04.24.

Bevezető gondolat

"Megkerülni egy nehéz helyzetet pillanatnyilag egyszerűbbnek tűnik, mint a félelmeink ellenére beleállni a konfliktusba, és engedni, hogy történjen bármi. Mindig a legjobb történik akkor, ha engedem, mindig eggyel rosszabb akkor, amikor felülkerekedik bennünk a félelem. (...) Bármi történik is, az igazság mindig belül van, és muszáj képviselni. Nem erkölcsi okok, hanem egzisztenciális kényszer, létem alapjainak védelme miatt." (Sárvári György: Tudatváltás, Egzisztenciális döntés)

Létbizalom

Próbáltam keresgélni más oldalakon, hogyan definiálják a létbizalom szót, de nem nagyon találtam választ. Gyakran összemosódik az ősbizalom kifejezéssel, de az – legalábbis asztrológiai értelemben – mást jelent.

Az ősbizalom a Halak jegyéhez és a 12-es házhoz, a magzatkor állapotához tartozik, ott alakul ki (vagy nem) az a minket sejtszinten átható hit, hogy a világ képes megtartani minket

A világ megtart, mi pedig megtanuljuk tartalmazni a világot.

De nem mindegy, milyen formában. Analógiásan a Bika jegye a legsűrűbb anyagi-formai valóság: a testek, a kézzel fogható dolgok realitása. Ez a fizikai értelemben vett léttapasztalat. Pontosabban a fizikai formát öltött léttapasztalat.

Térjünk egy pillanatra vissza a gyermekkori énünkhöz. A bizalom építése különböző állomásokon keresztül zajlik tovább. A Kosnál, ahol a születési élmény történik az önmagunkba, az erőnkbe, a önérvényesítő akaratunkba vetett bizalmat kapjuk meg. Mármint egy normális körülmények közt lezajlott születés során. A Bikánál a csecsemőkornál járunk, ahol a szülők válaszkészsége, figyelme, gondoskodása, aktív szeretete határozza meg, milyennek érzékeljük a fizikai létezést.

Ami itt rögzül, az lesz a fizikai-érzékelési valóságom táptalaja.

Legjobb az egzisztencia szóval írhatjuk ezt le. A szó hallatán leggyakrabban a megélhetőséget, a gazdaságilag biztonságos helyzetet értjük alatta. Ez is a Bika jegyéhez tartozik, tradicionálisan a birtokolható dolgokat soroljuk ide, ami a 21. században sokszor egyenlő a pénzzel. Jóllét és jólét összemosódik. Tágabb értelemben azonban minden olyasmit értünk alatta, amit mi valóságként rögzítünk. Fizikailag, érzelmileg, gondolati síkon.

Nem tudok olyan példát mondani, amit ne ebből a térből hívnánk életre. A párkapcsolat, a testkép, a munkahelyi sikerek, a bőség- vagy épp szegénységtudat, a tehetség, és még számtalan dolog létrehív egy érzékelhető, érzékszervi szinten befogadható valóságot. Nevezzük komfortzónának.

Erről már beszéltünk, hogy a komfortzóna nem egy kényelmes karosszék, hanem egy megszokás-állapot. Már nem fáj, hozzászoktam. Beletompultam.

Azonban az egzisztencia szó gyökere a latin "existentia" vagy "exsistere" szavak, ami azt jelentik: "kilépni, kiállni, előbukkanni, megjelenni; létezni, lenni".

Vagyis a létezés nem egy betonba öntött késztermék, hanem folyamatos teremtés.

A telihold-képlet

Maga a telihold képlet sem egyéb, mint egy folyamatból kiragadott időpillanat. Hozzáadódik például a Jupiter-Uránusz együttállása (Amit az ember el tud képzelni...) a Vízöntő Plútó személyes Univerzuma, itt most egyszerűen csak egy másik aspektusból tekintünk erre az átalakulásra.

A Bika Nap ráirányítja a figyelmet, hogyan rögzíti újra és újra a lényünk a létünket, vagyis a gondolkodásunk, a világlátásunk, az érzelmi állapotunk a valóságunkat. Minden pillanatban az illúzióból, a nem láthatóból hívjuk életre a realitást, a láthatót. Jóval könnyebb ezt a rutinok mentén "előállítani", mint másodpercről másodpercre megküzdeni önmagunkkal, hogy valami mást lássunk, mint amit megszoktunk. De nagyon szeretnénk.

A Skorpió Hold ezzel szemben a tudatalatti kavargó mélységeit, a kreatív káoszt mutatja. Azt, ahol minden pillanatban darabokra hullik minden és átalakulhat teljesen más formává (a skorpióból így lesz sas). Itt a biztonságot a szüntelen változás adja.

Tudatos és tudatalatti énünk közt a közvetítő a Plútó, ami pedig, ha akarjuk, ha nem, éppen totálisan átalakít körülöttünk mindent. Ráadásul ebben a konstellációban, ő a Hold – a széthullás – felé billenti a mérleget.

Forog a kerék

A Zodiákust más néven évkörnek nevezzük. Ez reprezentálja az emberi életet a létbe lépés pillanatától. De az itt hordozott tartalmak csak "tájékoztató jellegűek", hiszen egy másodperccel a születésünk után már tovább mozdul minden.

Amikor egy születési képletet vizsgálunk, ehhez a kiindulási állapothoz térünk vissza, mert öntudatlanul ennek a folytatását, következményeit rögzítjük. Így véssük fel a már említett csecsemőkori létbiztonság tapasztalatokat is önmagunkba. Forog velünk az élet kereke és újra meg újra felbukkannak az életünkbe ezek a már egyszer átélt élmények. Még csak nem is kiszámítható, ritmikus módon, ahogy azt a természet vagy a csillagok körforgása teszi. Nem csak a Bika hónapban vagy egy 2-es házas tranzit során hatalmasodhat el rajtunk egzisztenciális félelem, hanem akár egy teljesen hétköznapi vagy netán tényleges krízishelyzetben.

Emiatt a véletlenszerűség miatt bármikor visszatérhetünk ide és elkezdhetünk változtatni ezen az életterületen. A Bika hónap azonban még meg is könnyíti ezt nekünk, hiszen az energetikai tér üzenetében, kódjában megjelenik mindez, így erre jobban rezonálhatunk.

Ha most azt érezzük (pozitív vagy negatív értelemben) hogy megrendül körülöttünk a világ, akkor álljunk bele mi is ebbe bele. A megrendülés azt jelenti, "szervezet, állapot, helyzet, lelki magatartás valamely eset, esemény következtében elveszti szilárdságát". Pont erről beszéltünk az elején. A régi szilárd formának szét kell hullani, hogy valami újat építhessünk fel.


Vedd fel velem a kapcsolatot:

Related Posts with Thumbnails