2024. március 20., szerda

Valami más

Kos jegyében a Nap: 2024.03.20 – 04.18

Bevezető gondolat

"Senki sem egészen az, aminek gondolja magát, hanem még valami más is. Ez a még valami más viszi ismeretlen határok felé." (Konrád György)

360➡0

Az emberiség számtalan dátummal jegyzi az új év kezdetét: túl vagyunk egy január 1-jén, egy kínai holdújéven, most pedig asztrológiai értelemben is kezdetét veszi az új évkör. Szeretjük a kezdeteket. Bár a kerék megállás nélkül forog, ilyenkor szimbolikusan egy kicsit úgy érezhetjük, magunk mögött hagyhatjuk a múltat és beletágulhatunk a jövőbe.

Míg az egyezményesen meghatározott újév-nap nem rendelkezik semmiféle különleges energetikával, addig a tavaszi napéjegyenlőség igen: vége a télnek, hosszabbodnak a nappalok, jön a jó idő, melegszik a levegő, csicseregnek a madarak, zöldül a természet. Ilyenkor nem csak egy naptároldalt lapozunk, hanem együtt érezzük a változást a természettel.

A Kos jegybe lépés képlete sok mindent jelöl: az adott hónapot, nagyobb léptékben az előttünk álló negyedévet, de még tágabb értelemben az egész évkört is. Ha visszatekintünk a 2023-as évre, ezek voltak a főbb jellemzők:

– Egyéni és kollektív szinten is nagy horderejű, úgynevezett irreverzibilis változások előkészítése. Jóval intenzívebb a rejtett dolgok, elfojtott, eltemetett érzelmek felszínre kerülése. – Úgy tűnik, hogy (legalábbis társadalmi viszonylatban) sok dzsinn szabadult ki a palackból és őket már sehogy sem lehet visszatömködni.

– Mély emóciókkal, érzelmileg felforgató tapasztalatokkal találkozunk. Elindul valamiféle gyökeres változás vagy megjelenik a változtatás igénye. Erőteljes érzelmi küzdelmekkel, belső harcokkal találhatjuk szembe magunkat, amikkel ha nem sikerül megbirkózni, rengeteg energiánkkal felemészti. Nehéz, de hosszú távon kikönnyebbülést hozó döntések várnak ránk. – Ezt pedig inkább egyéni szinteken érdemes megvizsgálni.

Asztrológiai újév

Bizonyos értelemben folytatódik, ami kezdetét vette: erősebb lesz a szabadság, az igazság iránti igény, fontosabbá válik az egyenesség, a nyíltság, akár a leleplezés. Régi magatartásminták átadják a helyüket valami újnak: ebből tudhatjuk, hogy bekövetkezett a tényleges változás.

Fontosabbá válik egy cél, egy eszme, valami, ami a jövőbe mutat, ami egyedi, ami kifejezetten rólunk szól, minket jellemez. Idealistábbak, lelkesebbek lehetünk, mint a korábbi években. Az MC vezércsillaga a Jabbah, ami "a fény kertjének a fája", sumer nyelven pedig egyenesen azt jelenti: az Élet fája az Édenkertben" (Jia Jan Ju Sur). Ez az egység jelzőfénye, ami nem valami utolérhetetlen, rajtunk kívüli fikció, hanem bennünk lévő tengely. Amitől eltávolodtunk, amiből kimozdultunk és emiatt elveszítettük a kapcsolatot önmagunkkal. Egység akkor van, ha tiszteljük magunkat, a saját hitrendszerünk szerint HITELESEN élünk, miközben elfogadjuk és tiszteletben tartjuk mások valóságát.

Kapunk lehetőségeket is – aszcendens-Albali együttállás. Ennek a csillagnak a latin neve arra utal, hogy a legnagyobb szerencsét szétszórjuk, elpazaroljuk vagyis eltékozoljuk. Életünk bármely területén adódhatnak olyan fordulópontok, melyek új mederbe terelik az életünket. Egy ismeretség, egy kapcsolat, vállalkozás, munkahelyváltás, eszünkbe villanó gondolat… "Lehetőséget nem kapni nehéz, hanem élni vele". Hányan pazarolják el az életünket arra várva, hogy holnaptól, az új évtől, a Nagy Ő-től, az esküvőtől, az új háztól, munkától, bármitől majd jobb lesz. Eltékozolt nap a tervezgetés, a halogatás az úton járás helyett.

Maga a Vízöntő aszcendens, továbbá a Vízöntő Plútó-Skorpió Haumea egzakt kvadrátja azt mutatja, hogy ideje sejtszinten megújulni. Egyre kevesebb teret kap a múlttal való szöszölés, a minták felgöngyölítése, a megértés. Helyette el kell indulni az egyéni, eddig még járatlan ösvényeken. Ez a két transzperszonális égitest a lét magasabb szintre emelését, a szellemi és anyagi teremtőerő produktív feszültségét jelenti.

Ez az ötödik kvadrát a 13-ból. "A 2027-es utolsó négyzet idejére a világ valószínűleg egészen másképp fog kinézni. Új szövetségek, új hatalmi struktúrák, és a hatalmas társadalmi megújulás és születés ideje." írja róla Louise Edington.

Minkét planéta az átalakulásról szól, de többé-kevésbé még csak a Plútót ismerjük. Ő lebontja a régit, általában fájdalmasan, veszteségeken, halálokon keresztül. "A Plútó elveszi, amiről azt hitted, hogy az erőd és meghagyja azt, ami valóban a hatalmad" – mondta róla Maridel Bowes. Ezzel szemben a Haumea teljesen új teremtő energia, nem kell rombolnia ahhoz, hogy létre hozzon valami újat. Ő újraéleszti a rég elfeledett örökségünket.

Tényleg valami más van kibontakozóban, valami ismeretlen, de hívogató és ígéretes, mint minden évben a tavasz...

Havi áttekintés

Március 20., szerda

A  mai napra esik a boldogság világnapja is. Az ENSZ 2012-ben nyilvánította a boldogság világnapjává március 20-át, mint az emberi lét legfontosabb célját. Az ötletadó a Bhutáni királyság volt. Itt már évekkel korábban bevezették a "Bruttó Nemzeti Boldogság" fogalmát, aminek célja a lakosság jólétének felmérése. (Videó magyar felirattal Sevaster1 oldalán.)

Március 23., szombat

A Mars átlép a Halakba és jó másfél hónapig intuitív cselekvésre ösztönöz minket. Érdekes szinkronicitás, hogy a Nap a Cet csillagkép farkánál lévő Diphda állócsillaggal találkozik, ami szintén erős, vizes jelleget hordoz. Mindkettőről lesz Insta-poszt.

Március 25., hétfő

A Kos hónapban mind a telihold, mind az újhold hétfőre esik, ráadásul fogyatkozások is lesznek. Ezen a napon telihold és félárnyékos holdfogyatkozás várható egy nagyon inspiráló "papírsárkány" fényszöggel. Hosszabb bejegyzés lesz erről itt a blogon.

Március 29., péntek

Nagypéntek egybe esik a Nap-Algenib együttállásával, ami a Pegazus szárnyát jelöli. (Insta)

Március 30., szombat

Mától egészen az év végéig a Neptunusz és a Plútó között egy szép szextil jön létre. Ez a fényszög sokunkat érinti, ezért erről az érdekességről lesz majd egy Insta-poszt.

Március 31., vasárnap

A nyári időszámítás idén húsvét vasárnapjával kezdődik. Bár tegnap váltott retrográdba két aszteroida – a Lilith és a Pallas – mégis a mai, Rákba lépő Vesta Insta-posztnál olvashattok majd erről.

Április 2., kedd

Az utolsó negyedes hold napján egy izgalmas állócsillag-sorozat kezdődik, ami a transzgenerációs mintákat érinti. Ma a Nap az Alderaminnal találkozik (Insta).

Április 3., szerda

Egy retrográd Merkúr segít minket a családi minták visszatekintésében, illetve a Nap most egy újabb szereplővel – az Alpheratz-al – veszi fel a kapcsolatot. A Merkúr egyébként hosszan, április 26-ig marad hátráló mozgásban.

Április 3., szerda

A Nap a felszálló-holdcsomóponttal kerül együttállásba, remek áttekintési lehetőség, hogy hol tartunk az énazonosság témájában. Ezt kifejtjük a blogon. Az Instára is jön bejegyzés a Kos Vénuszról, ami szerintem fellendíti a párkeresők kedvét, de a régi párkapcsolatokba is hozhat új izgalmakat.

Április 8., hétfő

Újhold és teljes napfogyatkozás lesz, a 2006. március 29-i napfogyatkozás "testvére". Nagyon erőteljes, megtisztító energiákra számíthatunk, természetesen lesz róla blogbejegyzés.

Április 11., csütörtök

A Plútó a Vízöntő 3. fokára lép, ahol az Altairral kerül kapcsolatba. Úgy érzem, ez megér egy Insta-bejegyzést, mert meglehetősen felkavaró-felszabadító energetikáról van szó.

Április 13., szombat

Elérjük az Eridanus folyó végét (Acamar), természetesen jön a szokásos állócsillagos Insta-poszt.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails