2024. január 1., hétfő

Kezdődjön az új év!

Asztrológiai áttekintés 2024-re

Bevezető gondolat

"Hinni valamiben még nem megoldás, de a megoldás kezdete." (Csoóri Sándor)

Királyi lehetőségek

Ami az asztrológiai képletet illeti, 2024 igazán ígéretes évnek ígérkezik egy csodás Nap-Hold-Jupiter királytrigonnak köszönhetően.

Tudjátok, hogy imádom a statisztikákat (meg az Excel-táblákat, de ez utóbbitól megkíméllek titeket), így elkezdtem visszapörgetni a január 1-jei éjfeleket és egészen 1986-ig kellett visszalépkednem, ahol találtam egy Nap-Hold-holdcsomópont fényszög-háromszöget. Ez nem azt jelenti, hogy '86 mindenki számára elhozta a nirvánát, sőt, elég húzós év volt. Januárban felrobban a Challenger, márciusban meggyilkolták Olof Palme-t, amire pedig mindenki emlékszik (már aki azóta betöltötte a 40. életévét) – az Csernobil. (Azért azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mindehhez egy Skorpió Mars-Plútó-leszálló holdcsomópont is kapcsolódott, ami enyhén szólva is puskaporos hordó.)

Szerintem a történelmi események jó példák arra, hogy amit konstellációk szintjén pozitívnak, kedvezőnek írunk le, az még nem garantált heppiend. Nincs tiszta lap. Nincs sem kollektív, sem egyéni radír, ami semmissé teszi a korábbi évek rossz döntéseit, globálisan pedig eltörli az agyatlanságot, az egyenlőtlenséget, a konfliktusokat.

Sokan szeretnénk (sőt titkon reménykedünk is benne), hogy az új naptár megkezdésével tényleg valami új, szebb és jobb köszönt be az életünkbe. De ez nélkülünk most sem fog megtörténni. Ha mi nem változunk, változtatunk, ha nem cselekszünk, akkor a régi kerékvágásban sodródik tovább az életünk.

Az évbe lépés képlete

A képletnek több fő csomópontja van, ezeket fogjuk most külön és összefüggéseiben is végig venni.

A Nap-Hold-Jupiter háromszöge a klasszikus értelemben vett egyik legjobb találkozás. Ha lenne ilyen kategória, ez lenne a királytrigonok királytrigonja. Az az ideális állapot, amikor fejben és szívben összhangban vagyunk és ebből a kiegyensúlyozott középpontból formáljuk a világot. Biztos mindenki átélte már, amikor szinte maguktól alakultak a dolgok, jöttek a lehetőségek és valahogy minden klappolt.

Olyan eposzi jelzők kapcsolódnak ehhez a konstellációhoz, mint például szerencsefaktor, az élet értelmének megtalálása, egészséges önbizalom, lelki stabilitás, fizikai vitalitás. Ez az az állapot, amikor a világot kellő realitással érzékeljük és ezt a világlátást képesek vagyunk építő-sorsteremtő alapként felhasználni.

Azt mutatja, hogy kapcsolatba kerülhetünk saját belső erőnkkel, ha végig jártuk az idevezető utat: a múlt mélyreható gyógyítását, a szabadságunk és felelősségünk elfogadását.

És itt jönnek a további "ha" feltételek, mégpedig a többi bolygókapcsolat értelmezésével. A Hold-Vénusz-Szaturnusz T-kvadrátja felhívja a figyelmet, hogy ne kifelé, hanem befelé figyeljünk. Vagyis ne a külsőségeken, a megfelelni akaráson legyen a fókuszunk, hanem a saját belső értékrendünkön.

Valószínűleg a legnagyobb akadályt még mindig az otthonról hozott minták jelentik (egészséges gyökerek ugyebár a cél), amikor gyerekként feláldoztuk egyediségünket, véleményünket és főképp a valódi érzelmeinket a túlélésére, az elfogadásért, a figyelemért és a szeretetért. Önbizalmunk is ezekben a tanult viselkedési automatizmusokban fog a legtöbbször megbicsaklani.

A másik, amire érdemes odafigyelni (Merkúr-Mars együttállása, Neptunusz kvadráttal) az az, hogy hatalmas lendülettel vetjük bele magunkat a világ meghódításába, de ezek az energiák épp ilyen hirtelenséggel szublimálnak. Vagy a kitartás fogy el vagy elkanyarodunk a könnyebb megoldások irányába, elcsábulunk, nem akarunk szembenézni a nehézségekkel és a realitás átadja helyét a képzelgéseknek vagy a lemondásnak. Áldozatszerepekbe is belecsúszhatunk, szintén transzgenerációs minták állhatnak a háttérben.

Mivel a megvalósulás nagyon praktikus, gyakorlatias (földies), így érdemes strukturáltan, tudatosan tervezve haladni előre. Ezt támogatja a Jupiter-Szaturnusz szextilje is.

Lássuk az év stratégiai állomásait!

Január

A Vénusz egész évben direkt lesz, így ebben az évben elsősorban kapcsolatokat építünk, új ismeretségeket kötünk és nem lebontunk. Persze ez mindig függ az egyéni élethelyzetektől, de 2024-ben inkább a kapcsolatok megmentésére fordítunk energiát és nem azok felszámolására.

Az év első napján a Merkúr direkt irányba vált, szintén hozzájárul a lendületes évkezdéshez!

A hónap legizgalmasabb csomópontja 20-21. lesz. Ezekben a napokban a Nap és Plútó közös átlépését láthatjuk. Előbb lesz egy záró momentum, a Bak 30. fokán, majd a Nap (szintén egzakt Hold trigonnal) átlép a Vízöntőbe, másnap a Plútó is követi. Még nem az utolsó, "bentmaradós" jegyváltás, de itt egyértelműen már egy új paradigma van kibontakozóban és ideje az új, konstruktív gondolkodásmód felé fordulni.

Ezt szintén aláhúzza, hogy a Nap minden jegybe lépésével fényszög-kapcsolatba kerül a Plútóval, így különböző aspektusokból fedezhetjük fel az új világ lehetőségeit. Plusz kapunk mindehhez egy Haumea-kvadrátot (Tűzből született bejegyzésben az egzakt időpillanatok), amit már most úgy látok, hogy szintén kiforgatja a régi megszokott mederből a világot.

Február

Nálunk 9-re esik az újhold, de hivatalosan 10-én veszi kezdetét a Fa Sárkány éve. A kínai horoszkóp szerint pozitív fordulatokat hoz.

Április

A Kos újhold, teljes napfogyatkozással és egy ötös stelliummal szintén "energetikai radír". Olyan egyértelmű utalásokat kapunk (legalábbis asztrológiai értelemben) arra, hogy újjá kell születni, hogy a fizikai világban sem lesz könnyű ezek mellett elmenni. Itt bizonyos kapuk bezáródnak, miközben újak nyílnak, figyeljünk, hogy merre kell mennünk, nehogy irányt tévesszünk.

21-én a Jupiter-Uránusz hasonló üzenetet közvetít. Ritka együttállás, legutóbb 1941-ben volt hozzá szerencsénk. Kettősük felerősíti a szabadság keresésének és a radikális személyes változásnak az igényét.

Május

8-án a Bika újholdat is ötös stelliummal kapjuk meg. A stellium "bolygóhalmozódást" jelent, vagyis azt az állapotot, mikor egy energia nagyon egyértelműen nyilvánul meg. Fontos lesz a földelés, illetve annak az áttekintése, hogy év eleje óta milyen célkitűzéseket sikerült megvalósítanunk, ugyanis az évnyitó királytrigonunkból itt szoros együttállás válik.

26-án a Jupiter már az Ikrek jegyébe lép, új lehetőségeket, kihívásokat kapunk: elsősorban kapcsolati és kommunikációs téren.

Június

A 6-i újhold meglepő módon egy újabb ötös stellium, ami viszont a Halak Szaturnusznak köszönhetően a kapcsolódási és gondolkodási minták átalakítására nyújt lehetőséget.

29-én a Fekete hold Lilith lép át a Mérlegbe Neptunusz oppozícióval, Plútó trigonnal, ami ugyanezt viszi tovább, de itt kimondottan párkapcsolati téren.

Augusztus

Itt a Jupiter-Szaturnusz kvadrátját emelném ki, ami 19-én tetőzik először. Szintén egy évkezdő fényszögről beszélünk, ami itt átrendeződve szegez nekünk kérdéseket. A nyár eleve feszültebb lesz, ne halogassuk a dolgainkat, amit muszáj, azt igyekezzünk az év első felében elrendezni.

Szeptember

A Plútó egy rövid időre, ám utoljára lép vissza a Bak jegyébe, szintén a rendezetlen számláinkkal fog minket szembesíteni.

November

19-én azonban már ténylegesen marad a Vízöntőben, az előttünk álló 20 év energetikai térképét vázolja fel előttünk. Kevés dolog maradhat a régiben, a Plútó elindítja szellemi forradalmát. Ez a gondolkodás mellett a technológia, az űrkutatás, a tudomány fejlődését és a társadalmi struktúrák átalakulását eredményezheti. Bár sok feszültség van ebben a képletben (nem lesz zökkenőmentes az átállás), itt is kapunk egy Nap-Hold és most Neptunusz királytrigont.

December

Karácsonyra "ajándékba kapunk" egy újabb Jupiter-Szaturnusz kvadrátot, így az év vége is az önvizsgálatról fog szólni.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails