2024. január 3., szerda

Az egyensúlyteremtés éve

Tarot és numerológia – áttekintés 2024-re

Bevezető gondolat

"Nem az a hős, aki sárkányokat öl meg, hanem az, aki egyensúlyban van. Aki kidekázza, hogy kívül-belül mindenből pont annyi legyen benne, amennyi a harmonikus létezéshez szükséges. Ez tényleg heroikus feladat. Viszont ebben az értelemben mindannyiunk előtt nyitva áll a hőssé válás nagyszerű lehetősége. Még a legnehezebb életválságokban is." (Boldizsár Ildikó)

Hogy jön ki a matek?

Idén 8-as energetikájú évünk van, amit úgy kapunk meg, hogy összeadjuk az évszám számjegyeit: 2+0+2+4=8.

Ezek a numerológiai mintázatok kilenc éves ciklusban ismétlődnek, vagyis legutóbb 2015-ben, előtte 2006-ban, azelőtt pedig 1997-ben volt hasonló év. Bár a végeredmény minden esetben nyolc, jól láthatjuk, hogy minden évben eltérő elemekből rakjuk össze ezt a számsort, így felfedezhetjük mind a hasonlóságot, mind pedig a különbözőséget az adott években.

Vehetnénk pusztán a számok rezgését alapul, de én szeretem beemelni a tarot képeit is, hiszen vizuálisan könnyebb feldolgozni egy befelé figyelő női alakot (Főpapnő), mint pusztán csak a kettes számot.

8-as évről ezen a felületen 2015-ben írtam, akkor a Kötések átkötése címet viselte a poszt. Lényeges különbség, hogy az egy páratlan év volt, a 2024 páros szám – előbbi aktív, cselekvő, utóbbi passzív, befelé figyelő. Ez nem azt jelenti, hogy idén elég szépen feltenni a lábunkat és kivárni, amíg történik valami, hanem azt, hogy kilenc évvel ezelőtt a külső körülményekhez kellett inkább korrigálni magunkat, most az egyensúlyteremtést belülről, önmagunkból kell elindítani.

Az idei év ritmusa

A 20-as, kiindulási feladat még 75 évig velünk marad, akkor lépünk majd át a 2100-as évekbe, a 22. századba. Ha a hozzá kapcsolódó tarot képet nézzük, akkor az az Ítélet. Ez az emberiség ébredésének, újjászületésének az évszázada, ahol végre meg kellene tanulnunk egy magasabb perspektívából – és főképp ítélet-mentesen szemlélni önmagunkat és a világot. Jegyezzük meg jól ezt a feladatot, mert a 8-asban vissza fog köszönni valamilyen formában!

A 2-es az évtized jellemzője, még hat éven át gyakorolhatjuk. Ez a megérzések, a belső hang, az intuíció követése, tarotban a Főpapnő, a bölcsesség kardinális erénye.

A 4-es a tarotban az Uralkodó üzenetét hordozza és csak ennek az évnek a jellemzője, legközelebb 2034-ben lesz négyesre végződő évszám. Ez utóbbi egyébként a kínai asztrológiai elemi meghatározásával is összefügg, ugyanis ettől függ, az adott év megnyilvánulása. Idén ez a Yang Fa elem lesz, ami sok párhuzamot mutat a numerológiában értelmezett négyes számmal.

Végül pedig az "esszencia", a 8-as szám, a tarotban az Igazság állomásának felel meg. Legtöbbször Justicia, a törvényhozás, az igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő római istennője az, akivel a lényeget ábrázolják. Ő ismerős lehet a filmekből, ahol a bíróságok bejáratánál az ő szobrát látjuk. Szeme bekötve, egyik kezében mérleg, a másikban kard – nagyon komplex és kifejező szimbólum.

Bekötött szeme azt jelzi, hogy objektíven, nem az érzékszervi benyomások, előítéletek alapján hozza meg döntéseit. A mérleg a döntések eszköze, ahol szintén nincs helye az érzelmi bevonódásnak, az önbecsapásnak, hiszen egy kollektíven elfogadott, szigorúan szabályozott súlymérték alapján pontosan tudjuk, mi hány kiló. Az igazság kardjára pedig azért van szükség, hogy határozottan elvágjuk azokat a dolgokat, amik nem felelnek meg ennek az univerzális rendnek.

Mindez a gyakorlatban...

A 2024-es év összességében a külső-belső harmónia és egyensúly kereséséről, jó esetben megteremtéséről fog szólni. Jóval érzékenyebbek lehetünk minden változásra, jobban ráérezhetünk, ha valami másképp mozdul körülöttünk. Az emberekre, a lehetőségekre, a környezeti hatásokra is jóval kifinomultabb érzékekkel reagálhatunk, mint általában.

Hogy ne billegjünk ide-oda, fontos a belső központot tudatosan felépíteni, legyen egy értékrend, én-tengely, amihez igazodhatunk, ne a külső hangokban keressük a megerősítést, a véleményezést.

Fokozódhat az igazságérzetünk, ami szerintem globálisan is jellemző lesz, ugyanis az ítélet és a ítélkezés fogalmai közé "szorulunk be", legalábbis numerológiai értelemben. Ezt a kettőt pedig meglehetősen szabadosan és nem szabatosan használjuk. "Nekem van igazam!" "De hát én csak őszinte vagyok, az igazat mondom", mindezeket tárgyszerűnek gondoljuk, pedig a véleményezés, a kritizálás mögött mindig a saját érzelmi tapasztalataink, emocionális töltéseink vannak.

"Váljatok el, Béla egy idióta!" – mondja Mari, aki szintén túl van egy váláson. "A házasságért dolgozni kell!" – hangzik Juli véleménye, aki szintén "dolgozik" a kapcsolatának egyben tartásáért. "Szinglinek lenni a legjobb." – fűzi hozzá Kati, aki öt éve nem talál párt magának. Szól-e bármelyik (kisarkított) mondat is a jelen állapotomról? Dehogy! De minden barátnő tényként és igazságként kezeli a saját mondatát. Nem mérjük fel Gizi helyzetét, körülményeit, nem hallgatjuk meg az érzelmi motivációkat, nem tárjuk fel a háttérben húzódó okokat, csak "ráugrunk" a Béla-sztorira, mint ahogy tesszük a közösségi média mindenféle kontextusból kiragadott hírei, fotói alatt a kommentszekcióban.

Ugyanez igaz saját magunk megítélésével kapcsolatban is, sokszor hiányzik az önreflexió és vagy szélsőségesen ostorozzuk vagy felmentjük magunkat a felelősség alól.

Ebben az évben különösen fontos lesz, hogy a belülről érkező (nevezzük intuíciónak, inspirációnak) tiszta iránymutatásokat kövessük.

És itt jönnek be az építőkockák, a 8-as szám elemei, hogy hogyan teremtsük meg mindezt. A befelé irányított figyelem többszörösen is alá van húzva a számsorban (20 / 2), de ezen kívül fontos a biztonság, a mindenfajta stabilitás (érzelmi, anyagi, pszichés) megteremtése (4). Legyen rend és struktúra az életükben. Mérlegeljünk alaposan, döntsünk határozottan és ezek után cselekedjünk. De nem mulasszuk el a cselekvést! Itt már látható az izgalmas párhuzam az év asztrológiai képletével (Kezdődjön az új év), ami hasonló üzeneteket hozott a konstellációk alapján.

Legyen egy egzisztenciális "hátországunk", ami megtart, aminek neki tudunk támaszkodni, ha kibillennénk az egyensúlyunkból. A létezésünk legfontosabb alapja az önmagunkba vetett hit és bizalom, de jól jönnek azok a családtagok, barátok, akikkel közösen tarthatjuk egymást, ha szükséges. Kis körökről, intim közösségekről, csoportosulásokról fog szólni az év, nem a nagy plénumokról, érdemesebb is ezt a tartható léptéket követni mindenben. A mérleg érzékenysége nem terhelhető meg hirtelen, hiszen ha hirtelen nagy súlyt dobunk rá, kiakad. Fokozatosan, grammonként növekedjünk.

Rengeteg spirituális energia mellett kifejezetten gyakorlatias év vár ránk, fontos, hogy kézzel foghatóvá formáljuk az ideáinkat. Alkossunk, menjünk a természetbe, érkezzünk meg a testünkbe, a virtualitásból a valóságba, a szellemiből (főleg az agyalásból) a konstruktivitásba.

Jogi, adminisztratív ügyekben is lehet elmozdulás, hiszen ezek tisztázása is a rendeződési folyamat része.

Ha az elmúlt években az önismereten volt a hangsúly, beérhetnek a dolgok, mivel az Igazság alatt a sors jutalmát, revansát is értjük. Ugyanígy a karma nem túl kedvező elszámoltatására is lehet számítani...

Az igazság minden esetben egyetemes, mély, belső, ezoterikus – lelkiismeretünk tiszta hangja, amit nem maszatolunk el magyarázatokkal, önbecsapással, felmentésekkel. Egyszerűen érezzük és tudjuk.

Ezt a jóga-pózt (fotó innen: https://bikram.hu/) mérleg-póznak is szokták  nevezni, ezért emeltem be ide. Ezen kívül is rengeteg további egyensúlyi ászana van, sőt alapvetően a jóga filozófiája is a külső-belső harmónia megteremtésének egyik útja.

A Nagy jógakönyv így összegzi az egyensúlyi gyakorlatokat: "Az egyensúlyozó ászanák a kisagyat fejlesztik, az agyközpontot, amely a test mozgásának koordinációját irányítja. Legtöbben koordinálatlanok mozdulataikban, ezért a testnek folyamatosan kompenzálnia kell az egyensúly hiányát, hogy elkerülje az elesést vagy a tárgyakba ütközést. Ez a rossz hatásfokú folyamat nagy erőfeszítést és sok energiát igényel, ráadásul jelentős testi feszültséget is eredményez. Az egyensúlyozó ászanák a tudattalan mozdulatokat lecsillapítva fizikai egyensúlyhoz vezetnek. Amint a mozgó test egyensúlyba kerül, mindinkább szabaddá válik, hogy önmaga megtartásában és a mozgásban más erőkre is támaszkodjon, mint például a gravitáció. Ezáltal saját energiáját megőrzi, és a mozgás kecsessé, könnyeddé válik. Az egyensúlyozó tartások a fizikai egyensúly megteremtésén túlmenően kiegyensúlyozott tudat és érettebb életszemlélet kialakulásához is vezetnek. A stabil végrehajtásukhoz szükséges összpontosítás fejleszti a koncentrációt és az egyensúlyt érzelmi, mentális és lelki síkon. Ezek az ászanák különösen az idegrendszer kiegyensúlyozására, a stressz és a szorongás megszüntetésére alkalmazhatók."

Mindezt lefordíthatjuk a mindennapi viselkedésünkre is. Sok esetben koordinálatlanok vagyunk, vagyis az ösztöneink, a tudatalatti reakcióink irányítanak bennünket a tudatosságunk helyett. Ez pedig harmóniavesztéshez vezet és tulajdonképpen más sem csinálunk, mint ezt a belső egyensúlytalanságunkat kompenzáljuk. Nem is nagyon marad másra energiánk, minthogy az életünkön keletkezett lukakat foltozzuk: rossz kapcsolatokat, nem kielégítő munkákat, régről hordozott traumákat, múltbéli sérelmeket táplálunk a feldolgozásuk, lezárásuk, netán átalakításuk helyett.

Érettebb világszemlélethez, belső bölcsességhez lét-kecsességhez, szorongásmentes élethez, stabil idegrendszerhez enélkül el sem juthatunk.

Pedig most több síkon is nyitva az út ebbe az irányba (lásd asztrológiai, numerológia, de még a kínai új év szemlélete is ugyanezt erősíti), legyünk résztvevői, aktív formálói saját életünknek. Legyünk hősök, ahogy Boldizsár Ildikó is megfogalmazta.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails