2024. január 19., péntek

A kapun túl

Vízöntő jegyében jár a Nap: 2024.01.20 – 02.18

Bevezető gondolat

"A problémákat nem új információk segítségével oldjuk meg, hanem azáltal, hogy rendszerbe foglaljuk azt, amit már régóta tudunk." (Ludwig Wittgenstein)

Ki itt belépsz...

Az idei év talán legizgalmasabb hétvégéje előtt állunk: asztrológiai értelemben mindenképpen. A Nap belép a Vízöntő jegyében – ebben még alapjába véve nem lenne semmi különös, átlag 365 naponta megtörténik ugyanez.

De most a Plútóval együtt teszi meg mindezt, ami ugyan nem példa nélküli, de utoljára 551-ben volt, legközelebb pedig 2270. január 20-án ismétlődik meg. Messzemenő tapasztalataink nincsenek a 6. századi együttállásról, mivel akkor a Naprendszer külső ívén futó törpebolygóról még fogalma sem volt az emberiségnek.

Még akkor sem ismertük, mikor utoljára a Vízöntőben járt, viszont az 1778-1797 közti időszakban már "hozta a formáját". Itt már rengeteg olyan esemény történt, amit vízöntős jellegűnek nevezhetünk: amerikai függetlenségi háború, francia forradalom, az Uránusz felfedezése és a technika rohamos fejlődése, beleértve az első repülési kísérleteket is.

A mostani folyamatokban két változó is van: beemeltük a tudatba a tudatalattit, vagyis a Plútót, illetve a világkorszak elmélet szerint "hónapváltáshoz" érkeztünk, ami szerint a több mint 2000 éves Halak ciklusból épp most "lapozunk át" a Vízöntőre. Ez a többszörösen összetett jelentéstartalom feltételezi, hogy VALAMI TELJESEN ÚJ VESZI KEZDETÉT.

A kapuátlépésről majd a vasárnapi bejegyzésben jóval részletesebben fogok írni, most csak előzetesen annyit: három lépcsőben történik. Először a Nap és a Plútó együtt állnak a Bak utolsó fokán, majd a Nap átlép a Vízöntőbe (erről fogunk itt beszélni), végül a Plútó is felzárkózik hozzá.

Szorítkozzunk egy hónapra

Szinte lehetetlen függetleníteni a két jegybe lépést, de érdemes kiragadni ezt a pillanatot és a hónap feladatává transzformálni.

Az történik ugyanis, hogy a tudatunk már előreszalad az újba, miközben a legmélyebb, kollektív tudatalatti még a múltban marad, így kiválóan össze tudjuk kapcsolni a rendkívül eltérő tartalmakat. Sok év önismereti munkája "érkezhet be" ebben a hónapban.

Felismerhetjük, hogy miért nem mertünk korábban lépni az önmegvalósítás felé, miért ragadtunk bele a hezitálásba, az önbizalomhiányba, az elkerülésbe. Az is lehet, hogy régen keressük erre a kérdésre a választ, most pedig elveszíti fontosságát a megértés és helyette végre önmagunk felé lépünk.

Jöhetnek olyan új dolgok, lehetőségek, kihívások, amikre gondolkodás nélkül igent mondunk, mert egyszerűen érezzük, hogy ez tényleg a mi utunk!

Akik kevésbé bátrak vagy esetleg még nem értek meg a körülmények az ilyen horderejű változásra, azok is egyre jobban fogják érezni a korlátok nyomását. A Vízöntő kulcsa, hogy hitelessé váljunk önmagunk számára. Ne a családi elvárásoknak, a társadalmi trendeknek akarjunk megfelelni, hanem annak, akik valójában vagyunk.

Igen ám, de az individualizmus teljesen új fogalom az emberiség szótárában (pontosabban épp az utolsó Vízöntő Plútó idejében született), de ÉLNI MÉG SOSEM ÉLTÜK IGAZÁN. Emiatt legtöbbször csak másokat utánozva próbálgatjuk magunkat, ami lássuk be, a lehető legtávolabb van az igazi egyediségtől. Legjobb példája ennek az ilyen-olyan közösségi média divat, amit egyedinek érzünk, pedig csak egy másolat, ha pontosan úgy alkotunk, úgy rendezzük be a nappalinkat, úgy főzünk, úgy pózolunk a fényképeken, mint mások. Ezzel addig nincs is semmi gond, amíg kísérletezünk, amíg önmagunk felfedezésére használjuk, amíg a folyamatban mi magunk is formálódunk.

A gyerekek, az állatok is így tanulnak – a mimikától kezdve az érzelmeken át egészen a közösségi szabályokig. De egy felnőtt embernek lehetősége van felismerni a másoktól átvett viselkedési reakciókat, gondolatokat, visszhangokat. Nem leszünk teljesen mások, csak jóval tudatosabban és felelősségteljesebben hozunk döntéseket. Az emberiség fejlődésének a kulcsa a megfigyelés, ahogy azt a bevezető idézetünk osztrák filozófusai is megfogalmazta. Nincs új a nap alatt, de közelíthetünk más nézőpontok szerint és hirtelen felfedezhetünk egy új elemet, egy új földrészt, akár még egy új bolygót is...

Na, majd innen folytatjuk!

A Vízöntő hónap állomásai képekben

Ebből a kis képes naptárból jól látszik, hogy több jelentősebb eseményre is számíthatunk, például kezdetét veszi a Fa Sárkány éve, ami szintén izgalmas és mozgalmas változásokat prognosztizál.

Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails