2021. november 21., vasárnap

A Nyilas paradigma

Nap együttállás alfa Centauri: 2021.11.21

Bevezető gondolat: "Ha ő valóban bölcs, akkor nem arra szólít fel benneteket, hogy lépjetek be bölcsessége házába, hanem elvezet saját szellemetek küszöbére." (Kahlil Gibran)

A mai napot a mentalitásunkhoz nagyon közel álló energia hatja át, ezért a Nap és a Toliman találkozása a magyarok számára kiemelten fontos üzenet.

Néhány élőlényből többet is felfedezhetünk az égen: kutyából, medvéből, hidrából kettő is akad – ugyanígy a kentaurok is duplázódtak: Kheirón a Nyilas, míg Pholosz a Kentaur csillagképben ölt testet. A kettős megjelenés az adott szimbólum különböző arcait mutatja: az Északi Vízikígyó a női, a Déli a férfi, Nagy Medve a védelmező anya, Kis Medve a gyermek, Kheirón a magas szintű tudatosság, Pholosz a nyers ösztöni természet.

Ráadásul most egy határmezsgyén találkozik össze ez a két erő: a Skorpióból Nyilasba lépő Nap és a Toliman. A jegy utolsó foka (29°46') mindig nagyon érzékeny, hiszen egy küszöbön egyensúlyozunk. Már kiléptünk az egyikből, de még nem léptünk be az újba: ez itt a senki földje, a belégzés és a kilégzés közti mozdulatlan állapot. És ez az a csend, ahol a legjobban ráláthatunk az átváltozásra. 


Csillagászati érdekességek

●az ɑ Centauri egy hármascsillag, fényessége felülmúlja a Kentaur csillagkép többi csillagának összfényességét.

● Naprendszerünkhöz a legközelebb eső csillagról van szó. Az A és B jelű csillag 4,36, az aprócska C, pedig mindössze 4,22 fényévre van tőlünk.

● ráadásul a harmadik kis csillagnak két exobolygója is van, 2016-ban és 2019-ben fedezték fel őket.

● nem csoda, ha ez a közeli csillagrendszer alaposan megmozgatta a sci-fi írók fantáziáját, az Avatar Pandorája is ebben a csillagrendszerben kering, de Asimov Alapítvány és Föld című regényében is az Alfa Centauri-ra menekítik a Föld utolsó lakóit.

● az ɑ csillag három névvel is büszkélkedhet. Hagyományos neve a Rigel vagy Rigil Kentauri, ami az arab Rijl Al Qinṭurus, vagyis a "kentaur térde". Ez vált az A csillag hivatalos elnevezésévé. A B-t leggyakrabban Toliman-nak nevezik, amit "szőlőhajtásnak" fordítanak. A harmadik elnevezése Bungula, ami a latin "ungula" "patás állat" elé helyezett B betűből jöhetett létre.

● a C csillag Proxima nevét a latin "közelség" kifejezésből nyert el, mint a legközelebbi csillag.


Mitológiai háttér


● a görög mitológia legemberibb keveréklényei a kentaurok. Felsőtestük ember, alsó részük ló. Maga a kentaurfaj nem örvendett nagy népszerűségnek a mondákban: vadak és kiszámíthatatlanok voltak, részegeskedtek, tivornyáztak, szűz lányokat raboltak. Hol egymással, hol a környező népekkel csatáztak, s csak néhány kivétel akadt közöttük, aki a szelídebb utat választotta magának.

●származástörténetük egy furcsa románcra vezethető vissza, Ixión király és Nephelé felhőistennő (vagy felhő-alakot öltött Héra) nászából születtek.

●Dionüszosz, a bor és a mámor istenének kíséretéhez tartoztak, innen jöhet a Toliman csillagnév is.

● a kentaurok szorosan kapcsolódnak Héraklész mítoszához. Tanítója volt a bölcs Kheirón, barátja a vendégszerető Pholosz és gyilkosa Nesszosz.

● az ezerjófű gyógynövény latinul Centaurium, ami vagy a kentaur szóból (is) eredeztethető és ahogy a magyar neve is mutatja, nagyon sokoldalú a hatékonysága.


Magyar kentaurok?

kép forrása: Wikipédia

●az ősmagyarok (és egyéb ázsiai lovas törzsek) a görög történetek misztikus lényeivé válhattak: a lovukkal szinte összenőtt, hátrafelé nyilazó, vad harcmodorral bíró népek lehettek a kentaurok archetípusai.

● minden nemzetnek megvan a saját lélektana, amit asztrológiai analógiákkal is leírhatunk. A magyarok nem csupán az őseik megjelenésében, de kollektív viselkedésükben is magukon viselik a Nyilas-jegyeket. A csoportkarmáról már írtam korábban az Ikrek-Nyilas holdcsomópont-tengely kapcsán (Mit nevezünk valóságnak?).


Mit üzen nekünk a Toliman?


A kentaur ló-oldala szorosan kötődik a természetez, az ösztönökhöz, míg az emberi részre a tudatosságot reprezentálja.

A kettő összhangja nélkül nincs előrehaladás, nem jutunk messziségekbe, nem hódíthatunk meg felfedezetlen tájakat.

Ha a ló az erősebb, akkor folyton magukkal ragadnak a kicsapongó szenvedélyek, beleragadunk az anyagba, a múltba. Ha a fej veszi át a hatalmat, akkor a valódi tudás kimerül az üres okoskodásban, a spirituális egóban és hiányozni fog a megvalósító, gyakorlatias tapasztalat.

Harmónia kizárólag a kölcsönös tiszteletben és bizalomban valósulhat meg.

Míg a Nyilas csillagkép Kheirón révén már a két erő egyesítését mutatja, addig Pholos még csak az odavezető utat tanulja. Megnyilvánulása közelebb van a többi kentaurhoz: barlangban él, nyers hússal táplálkozik, bár Héraklészt sült pecsenyével kínálja. Jóindulatú, de nem túl eszes emberállat, vesztét kíváncsisága és tudatlansága okozza.

Mikor Héraklész a megvadult kentaurokat mérgezett nyíllal terítette le, Pholosz az egyik tetemből kihúzta a nyilat és rácsodálkozott, hogy egy apró fegyver képes egy hatalmas és erős lényt megölni. Ekkor kiesett a kezéből a vessző és a lábába fúródva őt is megmérgezte.

Nagyon érdekes, hogy mindkét csillagkép alfa csillaga a kentaur bal térdét jelöli és mindkét híres kentaur vesztét a lábába fúródó mérgezett nyíl okozta – ami ráadásul a kentaur attribútuma. Míg Pholos ügyetlensége volt a "vétkes", addig Kheirón teljesen ártatlanul szenvedte el ugyanezt.

A nyíl egyébként a spirituális megvilágosodás jelképe, ami tudatlanok kezébe kerülve többet árt, mint amennyit használ. Pholos kézbe véve ezt a belehalt, míg Kheirón ezáltal vált halhatatlanná.

A mai világban a spiritualitás divattá, eszközzé, külsőséggé vált, pedig nem egyéb, mint személyes tapasztalat a lelkünk integrálására.

Utunk pedig a sebezhetőségünk elfogadásán, a múlt feloldozásán, természetünk kettősségének egyidejű megélésén (földi és kozmikus) keresztül vezet.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails