2021. december 8., szerda

Hétköznapi hősök

Nap együttállás Ras Algethi-vel: 2019.12.08

Bevezető gondolat: "Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok." (Márai Sándor)


Ma a Nap együtt áll a Herkules csillagkép alfa csillagával, amit Ras Algethi-nek, vagyis a Térdeplő fejének neveznek. Megihletője Héraklész, a görög mitológia egyik legellentmondásosabb alakja. Múltjával már áprilisban kezdünk megismerkedni, mivel akkor járt a Nap ükszülei csillagképeinél. (Családi történetek)

Ez a transzgenerációs utazás a Szaturnusz-Plútó és holdcsomópont-együttállásnak köszönhetően most különösen fontossá vált. Talán Bert Hellinger nyomán vált igazán elterjedté az a gondolat, hogy egy gyermek születése nem egy tiszta lap, hanem csak egy újabb fejezet a család messze-messze nyúló történetében.

Gyökereink a láthatatlan idő-mélységekbe érnek és onnan táplálnak vagy épp gátolnak bennünket.

Héraklész története azért különösen izgalmas, mert lelki örökségén túl a személyes tapasztalatai is igen szélsőségesek. Mondhatni egymaga megtestesítette, megélte és feloldotta a hozott "családi csomagot".

Ősei közt van áldozat (Andromeda), hős (Perseus), megtévesztett (megejtett) asszony (Alkméné, az anyja, illetve Danaé, ükanya), meggyilkolt férfi (Élektrüón, a nagyapja) - vagyis olyan tabu-események, amiket a legtöbb családi csontvázként a szekrényben rejteget.

Ezek után nem is csodálkozhatunk, hogy Héraklész életében hasonló történetek ismétlődtek. Legtöbben csak a tizenkét próbájának teljesítésére emlékeznek - ez tette őt hőssé, de szenvedett az őrülettől, mutatott skizofrén-tüneteket, problémája volt az agressziókezeléssel, végzett az egyik feleségével, végül egy másik felesége végzett ővele.

A hősökre nem épp jellemzőek ezek a kilengések, bár szerintem épp ez teszi őt kultúrhérosszá. Hiszen mi magunk is küzdünk a démonjainkkal - a gyenge önértékeléssel, az irigységgel, a féltékenységgel, a sebezhetőséggel, a kudarcfélelemmel.

Spirituális fejlődésünk épp abban áll, hogy szembenézünk ezekkel és legyőzzük őket.

Mindannyian hétköznapi hősök vagyunk. Nem tökéletesek. Lehet, hogy a külvilág csak a sikereinket látja - amit úgy öltünk magunkra, mint Héraklész a nemeai oroszlán emblematikus bőrét - miközben otthon, a szobánk falai közé zárva attól rettegünk, hogy nem vagyunk elég jók.
Családi mintáink meghatároznak bennünket. Múltunkat nem tagadhatjuk meg, nem menekülhetünk előle. De integrálhatjuk.

Nagyon közel áll hozzám Rollo May démon-megfogalmazása: "A démont a latinban genii-nek (vagy jinni-nek) fordították. Ez a római vallás egyik fogalma, amelyből a mi "géniusz" szavunk származik, és amely eredetileg védő istenséget jelentett, egy védőangyalt, aki őrködött egy ember sorsa felett, és később egy bizonyos szellemi adottságot, illetve talentumot jelentett. Mivel a "géniusz" teremtő- és nemző-erőt jelen (a szó latin gyökere: genere/nemzeni), ezért a démon a teremtő folyamat hangja az individuumban."

Jövőre épp ezekkel az átalakított (visszafogadott) erőkkel tudunk majd a legjobban teremteni.

Még nem késő, lehet a karácsonyfa alá kérni Családfánk titkait, Örökölt sors vagy az Örökölt családminták vagy az Otthonról hoztuk könyveket kérni. És a meghitt, téli estéken lesöpörni a port a múltunkról.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails