2021. december 20., hétfő

Tartalommal feltöltve

Bak hónap: 2021.12.21 – 2022.01.19

Bevezető gondolat: "A spirituális életben nincsenek véletlenek, csak még fel nem ismert minták." (Deepak Chopra)

Az év utolsó napjai asztrológiai szempontból meglehetősen mozgalmasak, aminek hatása a mindennapokban is érzékelhető lesz. Az ünnepekre való készülődés feszültségét és a változatos frontos időjárást nehezen különíthetjük el az égi konstellációktól, ám mindhármat figyelembe véve érdemes lenne nagyon odafigyelni magunkra: a fizikai és érzelmi terhelhetőségünkre, a testünk jelzéseire, különben könnyen lehet, hogy úgy érkezünk meg a 2022-es évbe, mint egy kiszúrt lufi.

A Bak hónap elsősorban az érzelmeinket teszi próbára és a nagy kérdés az, mennyire merünk elrugaszkodni a tradícióktól. Leginkább karácsony környékén ragaszkodunk ahhoz, hogy "ezt így szokás". Szokás az ablakpucolás, a nagytakarítás, a töltött káposzta, a bejgli, a halászlé, a mindenkinek ugyan olyan értékű ajándék megvásárlása, mert bizony összedől a világ, ha a nagyi csak egy pár ezer forintos illatgyertyát kap, míg a nagypapa több tízezres barkácskészletet.

A hagyományok szépek és fontosak, de gyakran megfeledkezünk róla, hogy ők vannak értünk és nem fordítva. Az elmúlt évtizedek alatt tartalom és forma loppal helyet cseréltek. Gyakran visszasírjuk gyermekkorunk szentestéit, miközben nem vesszük észre, hogy akkor a várakozásról és nem az elvárásokról szólt ez az időszak.

A világ változik – gyorsan és kézzel foghatóan – ez tagadhatatlan.

Ezt A változást azonban nem lehet csupán kívülről szemlélni, elméleteket gyártani róla: együtt kell haladni vele.

Az ismeretlen bizonytalanná tesz bennünket: új helyzetben, új környezetben nem működnek a jól bevált rutinok, nem tudunk a sémák szerint gondolkodni, cselekedni. A régi minták intenzív lebontása 2020 év elején kezdődött, a következő év lesz a küszöb és 2023 pedig belépő lesz abba a bizonyos új világrendbe. Erre gyakorlunk most.

Érdekes, hogy az elmúlt években a téli napfordulót és a karácsonyt nagyon erőteljes energiák jellemezték: 2019-ben gyűrűs napfogyatkozás, 2020-ban Jupiter-Szaturnusz együttállás volt, most pedig Szaturnusz-Uránusz egzakt kvadrát lesz. Hitből sors, Önmagunkért felelni vagy az Én határán címek árulkodóak, miről is szól egyéni szinten ez az átalakulás.

A Bak és a vele oppozícióban lévő Rák a mostani jegybe lépésnél együtt, tengelyként kapnak szerepet. Gyökerek és személyes fejlődés, múlt és jövő, családi minták és egyéni eredmények kerülnek szembe egymással, köztük pedig a felelősségvállalás adja a valódi tartást.

Spirituális fejlődésünk kulcsa, hogy a gyökereinket megtisztítsuk, a múltat bölcsességgé változtassuk, a családi mintáinkat elfogadjuk és ahol kell, ott változtassunk rajtuk.

Ám ehhez a túlnövekedéshez újra kell fogalmazni magunkat, lázadnunk kell a berögződések ellen és egy olyan csillagot követni, amit önmagunknak választottunk. A Vénusz-Plútó együttállás az érzelmek mélységét, a teljes átformálódás képességét mutatja, ám ahhoz, hogy ezt az erőt szívünk gyógyítására használhassuk, szembe kell menni a szokásoknak, az elvárásoknak, a tabuknak.

Az ezzel oppozit Hold és az MC-n található Neptunusz szintén érzelmi transzformátorok, amik a belső érzelmi-tudatalatti, az álmokon és intuíciókon keresztül minket szólító vezetőinkhez irányítanak bennünket.

A szív szavát követni – ez lesz a 2022-es év mottója.

Nagy dolgok felé terelgetnek az irányjelzők, ám egyelőre még a hétköznapokban kell elkezdenünk a gyakorlást. Engedjünk el nap egy-két megfelelni akarás, mondjunk nemet olyasmire, amit "csak mert ez a szokás" miatt csinálnánk.

Minden egyes önmagunkért kimondott igen erősebbé, elégedettebbé tesz bennünket.


A Bak hónap állomásai


December 23., csütörtök: holdcsomópontok

Bika-Skorpió holdcsomópont tengely-váltás az előző időszak hitrendszereinek a megszilárdítása.

Biztos talajt, kapaszkodókat kell építenünk a korábban megnevezett ismeretlen felé vezető változásban, ám ezeket kizárólag a saját értékrendünk építőköveiből tehetjük stabillá.

Hosszú távú, 2023 júliusáig tartó mutató!


December 24., péntek: Szaturnusz-Uránusz harmadik egzakt kvadrát

Szintén hosszú távú – 2022 decemberig tartó – hatás, de a két planéta harmadik, egyben utolsó egzakt kvadrátja. A múltba visszarántó mintákkal való szembesülés után végre megkezdődik a ciklusból való kilépés.

Mivel most nagyon mély gyökerekig nyúltunk vissza, szükség lesz még arra az egy évre, hogy bontogassunk magunkban, de ennél az időkapunál felszerelkezhetünk szenvedélyes elszántsággal, éber gondolkodással, ötletességgel.


December 29., szerda: Halak Jupiter

A Jupiter már májusban járt a Halakban (Az óceán lélekzete). most megint visszatér ide és gyakorlatilag "átrohan" a saját uralmi jegyén. Jövő év májusában már a Kosból köszön be.

Ez itt egy komoly hitpróba lesz, ahova a holdcsomópontok is bekapcsolódnak. Életfeladatok kérdőjeleződhetnek meg vagy egyre sürgetőbbé válhat a keresés.


Január 1., szombat: Nap-Uránusz trigon

A 22-re végződő, tarot által Bolondnak aposztrofált energiába egy Nap-Uránusz trigonnal lépünk be.

Az asztrológiai konstelláció kulcsszavai: a szabad ember, az egyediség tudata, függetlenségre és önállóságra törekvés nagyjából lefedi a Bolond archetípusát, aki az út elején és végén is nekünk szegezi a kérdést: "Szabadon, a saját elképzeléseid szerint éled az életed?"


Január 2., vasárnap: újhold

Másnap reggel a Merkúr átlép a Vízöntőbe, ami a sok komoly Bak-hatás mellett egy kis humort, könnyedséget csempész a gondolkodásunkba.

Maga az újhold este fél nyolckor lesz, szép emelő, előre mutató prognózisként a 2022-es évre. Sok életterületen tabula rasa-val kezdhetünk, ám ezt a tiszta lapot csak az önismeretért cserébe kapjuk meg.


Január 15. szombat: retrográd Merkúr

Január 13-án lefékez, 15-én pedig retrográdba fordul a Merkúr és február 5-ig marad is a hátráló mozgás. Közben egy időre (január 26-tól) még a Bak jegybe is visszatér, helyet cserélve a Nappal.

A szokásos retrográd merkúri kellemetlenségek (kommunikációs problémák, apróbb balesetek, félreértett időpontok, zavarral működő telekommunikációs eszközök) mellett sok, múltból jövő hatásra is ráeszmélhetünk.


Január 18., kedd: telihold

A hónapot egy teliholddal zárjuk, ahol a Bak Plútó 2008 óta tartó transzformáló folyamataira pillanthatunk rá tudatos és érzelmi szempontokból. (Csak tudatosan még megtehetjük ezt további két éven át.)

Ezek az összegzések szintén a holdcsomópont-tengelyek értéképítéséhez adnak hozzá nagyon erős építőanyagot.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails