2021. december 3., péntek

Örök mozgásban

Újhold és napfogyatkozás a Nyilas jegyében: 2021.12.04 (08h43p)

Bevezető gondolat: "Az ember természeténél fogva idegenkedik a fájdalomtól és a kényelmetlenségtől. Azt akarjuk, hogy minden simán menjen. Pedig ha mozdulatlanok maradunk, nem fogunk fejlődni. Ha mindig a biztonságos játszmát választjuk, álmaink sosem válnak valósággá. Nem kapjuk meg, amit akarunk, ha azt várjuk, hogy Isten a küszöbünkre helyezze azt. Magunkhoz kell ölelnünk a nehézséget és a változást, ha kiteljesedett életre vágyunk. Ha a hajó nem inog, az azt jelenti, nem tart sehová." (Yehuda Berg)

A téli napfordulóig, vagyis a leghosszabb éjszakáig, még bő két hét van: közel lesz majd a Nyilas teliholdhoz. Ráadásul az akkor kikerekedett Hold a Polaris-szal, vagyis a Sarkcsillaggal együtt ragyogja be az eget (mint egy Coca-Colás Télapó reklámban), így mondhatjuk, hogy a mostani újhold és napfogyatkozás az év legsötétebb napját eredményezi.

Éjszaka ugyanis nem látszik a hold, de a nappal fényét is elhomályosítja a teljes napfogyatkozás. Igaz, a látványról Magyarországon ismét lemaradunk, ráadásul most elég messzire kéne utaznunk, ha gyönyörködni szeretnénk benne.

"Ez egy teljes napfogyatkozás, melynek teljes fázisa két percnél rövidebb ideig tart, és a totalitás sávja az Atlanti-óceán legdélebbi részén és az Antarktisz Dél-Amerika felé eső részén látható. Eléggé elhagyatott helyeket érint a teljesség sávja, kevés ember fogja megcsodálni a Hold által eltakart Napot és a napkoronát. Részleges napfogyatkozást láthatnak Afrika legdélebbi részen, az Antarktisz teljes területén, valamint az Atlanti-óceán déli vizein és az Indiai-óceán Antarktisz közeli vizein. Egyenlítőtől délre eső részein és az Antarktisz egy bizonyos részén. A fogyatkozás maximuma az antarktiszi Ronne-jégmező közelében van." – forrás és bővebb információ Kaposvári Zoltán csillagászati honlapján.

Szerintem már maga a napfogyatkozás ténye is rendkívül izgalmas: Földünk legdélebbi csücskét, a kietlen jégsivatagot, 120 másodpercre beborítja a teljes sötétség. (Horror-fantáziával ellátottak előnyben az elképzelésben!)

De ez még mind semmi ahhoz képest, amit asztrológiai értelemben a képlet tartogat nekünk! Most kivételesen végigmegyünk a pontokon:

Küszöbök (kék nyilak)

A jegyek utolsó és első foka nagyon érzékeny területnek számít az asztrológiában. A belépéskor "ízleljük meg" igazán az adott energiákat, így egy sűrű, tömény párlatot kapunk. Jelen képletben az MC-t a Skorpió 1°-án találjuk.

Az utolsó fokok szintén hasonló "kémiai reakciót" mutatnak. Az egymást követő jegyek sem elemi (tűz, víz, föld, levegő), sem pedig minőségi (kardinális, fix, változó) energiák szintjén nem egyeznek – ezért mint a víz meg az olaj – élesen különválnak egymástól. Így az utolsó fokon az energia "megtorpan" és ismét koncentrálttá válik. Itt a Nyilas aszcendensre igaz ez.

A holdcsomópont-tengely még érintettebb a témában, ugyanis ő "visszafelé" halad, vagyis az első fok lesz az utolsó. Búcsút mondunk az Ikrek-Nyilas tengelynek, hogy "behátrálhassunk" a Bika-Skorpióba.

Az Ikrek-Nyilas alapvető "feladata" a világlátásunk megkérdőjelezése volt. 2020-ban fel kellett tenni magunknak a kérdést, hogy mit is nevezünk valóságnak? Jó, ez a kérdést korábban is felmerülhetett bennünk, de ha a tengelyeket nézzük, akkor legutóbb 2001-ben, ám a többi planéta függvényében akkor még teljesen más megfogalmazást igényelt.
Akkor jóval nagyobb bizonyosságunk volt arról, hogy amit valóságnak gondolunk, az sziklaszilárd, még ha a kételyek (és az egy évvel korábbi Mátrix film) hatására itt-ott megrepedezett a felszín. Most viszont a Szaturnusz-Plútó aknamunkájának köszönhetően a gyökerek szintjén rendültünk meg.

Csodálkozva nézzük, hogy mennyi "ufó" van körülöttünk, aki teljesen másképp vélekedik olyan témában, amit mi természetesnek veszünk: ez a melegágya a parttalan vitáknak és az értelmetlen kommentháborúknak.

Ha azonban a dolgok mögé pillantunk, egyre biztosabbá válik, hogy

valóság az, amit hitrendszereinkből, tapasztalatainkból, elképzeléseinkből mi alkotunk meg magunknak.

A következő másfél évben ezt fizikai szinten vissza is fogjuk tükrözni magunknak.

Nap, Hold és a Sárkány feje

A Nyilas újhold szinte minden évben az advent időszakára esik, így lelkileg ad egyfajta remény-újratöltést, optimizmust, gyermeki, tiszta hitet. Lehetőségünk van "kiradírozni" lelkünkből a kételyeket, a félelmeket és feltölteni a létezésbe vetett bizalommal. A Nyilas újholdban mindig van valamiféle fénykeresés, bizsergő várakozás, nem véletlenül születtek ilyen bejegyzéscímek: A fény kertjének fája, vagy Lépj ki önmagadból.

Idén az állócsillagok közül a Rastaban (β Draconis) kerül velük együttállásba. Érdekes kiegészítése, hogy majd öt évezreddel ezelőtt a Sárkány csillagkép alfa csillaga jelölte az Északi pólust és nem a korábban már emlegetett Sarkcsillag. Vele augusztus 31-én állt együtt a Napunk, így láthatjuk, hány hónapot átívelő csillagképről van szó. A legfényesebb gamma csillag egészen a képletünk aszcendenséig nyúlik.

A Thuban kapcsán már született egy írás (Az Édenkert tengelye), ám míg ott a sárkány szívénél jártunk, most eljutottunk a fejhez. Szimbólumértelmezésnél ugyanúgy olvassuk a figura testtájait, mintha saját magunkról lenne szó: a szív érzelmi motivációkat, a fej szellemi hozzáállást mutat.

A sárkány elképesztő dinamikus őserő: az elemek, a földi lét adottságainak és a bennünk élő tiszta tudatosság összhangja. Sárkányaink azok a potenciálok, melyeket sokszor félünk felvállalni és a világ elé tárni. Most ez a sárkánytűz lobbantja lángra az újholdat, hogy hitelesen képviselhessük az életben önmagunkat.

Hitelesen élni az, amikor a kifelé mutatott kép és a belső tartalmak összhangban vannak!


Átalakító-kulcsok

Végezetük két égi kulcsterületet is feltüntettem a képleten: a Galaxisközpont – a Tejút szíve – az aszcendessel áll együtt, míg a Nagy Attraktornak nevezett galaktikus anomália az újhold.Merkúr együttállásnál található.

Ha a csillagászati jellemzőket lefordítjuk az analógiák nyelvére, akkor ebben a két űr-jelenségben elképesztő transzformáló erő lakozik. A Galaxis középpontjáról itt lehet bővebben olvasni: Információ, energia és anyag.

A Szögmérő csillagképben felfedezett Nagy Attraktorban a tömeg és az energia hihetetlen módon koncentrálódik.

Az asztrológiában minél közelebb van valami, annál személyesebb tartalmakat rendelünk hozzá, így a Naprendszerünk tradicionális planétái az emberi aspektusok jelölői: tudat, tudatalatti, gondolkodás és a többi. A világűr feltérképezésével újabb és újabb égi jelenséggel bővül a tudásunk, ám egy új bolygó felfedezésével nem csak az asztronómia kap új frissítést, hanem a kollektív tudat is. 1781 előtt is létezett az Uránusz, de az ipari és társadalmi forradalmakat az ő észrevételezés is indukálta.

Ha a fenti tézisek mentén haladunk, akkor a tőlünk több millió fényévre fekvő galaxishalmazok jóval túlmutatnak az emberi életre gyakorolt hatásokon.

A mostani változások világkorszak méretűek, emberi léptékkel szinte felfoghatatlanok, akkor is, ha a saját bőrünkön érezzük a felgyorsultságot és azt a sejtést, hogy valami eddig ismeretlen előtt állunk.

Ha összegezzük az újholdképlet fogalomtárát, akkor küszöböket, kulcsokat, pillanatnyi teljes sötétséget, mitikus sárkányokat és lelki-szellemi generátorokat is találunk a mai mesénkben. Remélem, ez azért megmozgatja a fantáziátokat!

Örök mozgásban vagyunk, talán ez a mostani viharosabb és bizonytalanabb útszakasz, mivel ismeretlen vizekre evezünk. Ilyesmit érezhettek a nagy világhódítók, Kolombusz vagy Magellán, amikor sosem látott területek bontakoztak ki előttük...


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails