2021. december 22., szerda

Magunkhoz ölelni az életet

Bika-Skorpió holdcsomópont-tengely: 2021.12.23 – 2023.07.11

Bevezető gondolat: "Én én vagyok.
Nincs a világon még egy ugyanilyen ember. Egyes részleteket tekintve sokan hasonlítanak hozzám, de egészében véve senki. Ennélfogva bármit teszek, azt magamnak tulajdoníthatom, hiszen én magam választottam.
Én rendelkezem mindenemmel – 
a testemmel és annak minden mozdulatával;
az elmémmel, valamennyi gondolatommal és ötletemmel;
a szememmel és a képekkel, melyeket észrevesz;
az érzéseimmel, legyen bár az harag, öröm, csüggedés, szeretet, csalódottság, vagy izgalom;
a számmal és minden szóval, ami elhagyja, akár udvarias, akár durva, kedves, helyénvaló vagy sem;
a hangommal, legyen az hangos vagy kellemes;
minden cselekedetemmel, függetlenül attól, hogy saját magamra vagy másokra irányul.
Magam birtoklom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet. Az enyémek győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.
Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat. Ezáltal minden részemhez bensőséges szeretet és barátság fűzhet. Minden porcikámat érdekeimnek megfelelően használhatom. Tudom, hogy akadnak bennem érthetetlen vagy számomra még ismeretlen vonások, de amíg barátsággal és szeretettel viszonyulok magamhoz, addig bátran és bizakodva kereshetem a rejtélyek megoldását és önmagam jobb megértésének lehetőségeit.
Akármilyennek tűnök, bármit mondok vagy teszek, gondolok vagy érzek egy adott pillanatban, az mind–mind én vagyok. Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat. Ha később visszagondolok arra, milyennek mutatkoztam, szavaimra, cselekedeteimre, eszméimre és indulataimra, talán ez vagy az tőlem idegennek tetszik majd. Akkor elvethetem azt, ami nem hozzám való, megtarthatom azt, amit lényemhez megfelelőnek bizonyult, és kitalálhatok valami újat ahelyett, amitől elfordultam.
Érzékeim és képességeim segítségével megállhatom a helyemet, közel kerülhetek másokhoz, eredményeket érhetek el, értelmet és rendszert vihetek az engem körülvevő személyek és dolgok tömegébe.
Bírok magammal, tehát irányíthatom magamat.
Én én vagyok, és így vagyok jó." (Virginia Satir)

Karácsonyra két csodálatos égi ajándékot kapunk: a holdcsomópontok tengelyváltását és Szenteste a Szaturnusz-Uránusz kvadrátját. Bár hagyományos értelmezés szerint a Bika-Skorpió energia vagy egy 90 fokos fényszög nem túl kellemes, de ezek itt nem akadályozó tényezők, hanem az egyén és a társadalom transzformatív útjának fontos adalékai.

A védikus asztrológiában a holdcsomópontok az inkarnációk közti kapuk – maga a tengely a lélekfejlődés útirányát jelöli. Mivel a Nap- és Holdpálya ívének találkozási pontjáról van szó, így a tudat és a tudatalatti határmezsgyéjéről is beszélhetünk. Olyan, mint az álom és ébredés – köztes lét és fizikai lét – közti elmosódott pillanat, amikor a dimenziók közti térben időzünk egy pillanatra.

Tranzitként, másfél éven keresztül azokat az egyéni és a kollektív mintákat piszkálgatja, aminek elakadásai ránézhetünk, amit aktuálisan könnyebben a tudatba emelhetünk. 2020. júniusától a hitrendeszerek volt a téma. Vagy azzal szembesültünk, hogy van egy "csomó hülye, aki tök hülyeségeket gondol a világról" vagy ráeszmélhettünk, hogy mindenki saját szűrőn keresztül engedi magához a valóságot. Az egyén igazsága nem létezik, csak egyetemes igazság van, ami túlmutat az önigazolásokon, az egójátszmákon, nem évül el az újabb trendek, tudományos felfedezések vagy médiakampányok hamis fényében.

Míg az Ikrek-Nyilas elsősorban az intellektus csatája volt, "fejben játszott mérkőzések", addig a Bika-Skorpió a megtapasztalásokon, az érzékelésen keresztül tanít bennünket.

Az energiát legtisztábban az ókori Egyiptom, a Bika-Skorpió világkorszak ékköve, jeleníti meg. Föld és víz: a sivatag és a Nílus áradásának alkímiája, élet és halál kultusza, fáraók és főpapok: a világi és spirituális vezetők, idő- és értékálló építmények, gazdag aranykincsek, mágikus szövegek, titkos tudások. Végletes ellentétek, amik egymást kiegészítve több évezreden át virágzó kultúrát hoztak létre.

Bennünk is hasonló szélsőségeket mozgat majd meg ez az időszak. Felfedezhetjük a földet és a vizet magunkban – testünk és érzelmeink egymásra hatása, ami kietlenné vagy termékennyé tehet bennünket. Az elengedés szükségességét az élet újra áramlásához. Az anyagi valóság és a lelki-szellemi sík nélkülözhetetlen együttműködését.

Spirituális hatalmunkat és az önértéktudat mindent elsöprő erejét. 

Ehhez azonban előbb a lelkünk mélyére kell merülni.


Az elakadt életenergia: Skorpió

A Skorpió azokat az élettapasztalatokat hozza, ahol az egónak, a személyiség korábbi aspektusainak meg kell halnia, hogy a spirituális fejlődés, a kiteljesedés (sassá válás) megkezdődhessen.

"Halj meg és légy! - Érd el ezt,
engedd, hogy betöltsön,
vagy zavart vendég lehetsz
csak a sötét Földön."

– írja Goethe, aki a lét egyetemes kérdéseit kutatta és kiválóan összegezte az előttünk álló időszak sorsfeladatát.

Jó esetben az elmúlt években a gondolkodási mintáink, a korábbi "szent meggyőződéseink" átértékelődtek, ám vannak olyan zsigeri szinten hordozott elakadások, amit nem lehet ezen a síkon kioldani.

Mindenkinek lehetnek olyan személyes érzelmi élményei, transzgenerációs vagy karmikus lenyomatai, ami beleég a lelki DNS-ünkbe. Erről lehet, hogy tudatos emlékeink nincsenek, csak az izmaink tárolják az elfeledett történeteket.

Testünk mesél. Ha félünk, szomorúak vagy dühösek vagyunk izmaink összehúzódnak, kezünk ökölbe szorul.

Az elakadás megnyilvánulása mindig a beszűkülés, míg az örömé a kitágulás.

Gondoljunk csak egy rettegő állatra, aki fülét-farkát behúzva remeg egy sarokban vagy egy boldog kutyára, aki a kanapén hanyatt fekve a lehető legnagyobb teret elfoglalja.

A Skorpió sárkányfarok pont ezeken a megakasztó reakcióinkon keresztül provokál majd bennünket.

Minél több mindent söpörtünk szőnyeg alá, minél több titok, tabu, feldolgozatlan krízis, konfliktus és csontváz lapul a gardróbban, annál erőteljesebb segélykiáltásokat hallathat a lelkünk a testünkön keresztül.

A spirituális egó álarcai is megrepedeznek. Ez az a fajta önbecsapás, amikor a spiritualitás eszméit, mint egy ruhát magunkra öltjük, ám a külsőség mögül hiányzik az eggyé válás, a tapasztalatok átégetése, a valódi bölcs megértés.


Létáramlás: Bika

A Bika felszálló-holdcsomópont azt mondja: ideje újratanulni a létezést.

A feldolgozatlan lelki sérülések, permanens stresszhez, szorongásokhoz, betegségekhez, kiégéshez, depresszióhoz vezetnek. Ezt gyakran rosszul működő Bika-energiákkal – a test és az anyagi világ pillanatnyi gyönyöreit hajszolva – próbáljuk ellensúlyozni. Evéssel, ivással, pornográfiával, birtoklással, felhalmozással.

Pedig az út azzal kezdődik, hogy a tudatunkat vezessük vissza a testbe: szeressük meg, lakjuk be, érezzük jól magunkat szó szerint a bőrünkben. A fizikai-anyagi világ innen indul!

Ha jól vagyunk, belelazulhatunk, beletágulhatunk a szélesebb valóságba. Ha értékeljük magunkat tudunk nemet mondani minden olyan befolyásnak, kapcsolatnak, helyzetnek, ami elrabolná az életenergiánkat.

Az elménk gyakori konfliktusa, hogy "mi ezt nem érdemeljük meg". Nem ismerjük a megengedés állapotát, ezért kapaszkodunk abba a bizonyos komfortzónába. Még akkor is, ha szűkös, ha stresszes, ha idegőrlő. Életünk folyamatos védekezés és hárítás, ahelyett, hogy hagynánk meghalni a múltat.

Természetesen ez nem ilyen egyszerű: önismeret nélkül, (gyakran fájdalmas) szembenézés nélkül nem lehet belehullani saját poklunk tüzébe, hogy főnixként feltámadhassunk.

Másokat ismételve, szülői mintákat, társadalmi elvárásokat követve sosem erősödhet meg bennünk a saját adottságainkba, egyéni tehetségünkbe, értékesség-tudatunkba vetett bizalmunk.

Értelmetlen feladatokra, értéktelen dolgokra fecséreljük a legszentebbet: magát az életet.

A Bika sárkányfej csúcspontja, ha újra magunkhoz öleljük az életet. Megtapasztaljuk mindazt, amit a lélek csak a testen keresztül tud: a táplálkozás örömét, a szexualitás szakralitását, a táncot, a mozgást, a pihenést, a fáradtságot, a feltöltődést, az anyag formálását.

A stabilitást önmagunkban, ami képes a változásokban is állandó maradni.


Elkerülhetetlen

A képletet nézve a változás elkerülhetetlen. Nem csak a holdcsomópontok, de az aszcendens-deszcendens tengelyek is a Skorpió-Bika energiából táplálkoznak.

Sőt, a két uralkodó – a Plútó és a Vénusz – együtt állnak, amik szenvedélyes löketet, "mágikus erőt" adnak a másfél év kiindulásának.

Ez azt mutatja, hogy mindkét véglet: a fájdalomtestbe ragadás és a létenergia felszabadítása azonos intenzitással történik. Előbbi esetben elszenvedői leszünk ennek az energetikai átalakulásnak, utóbbinál együttműködői.

Ha a második opció mellett tesszük le a voksunkat, kiszabadíthatjuk a bennünk fogságba esett erőt. Felismerhetjük, hogy mi az, ami kihoz bennünket a béketűrésünkből, milyen helyzetek provokálnak leblokkolást.

Itt az ideje, hogy felszabaduljunk a múltunk alól, hogy elengedjük a démonjainkat (akik a palackból kiszabadulva még három kívánságot is teljesítenek!). Nézzünk szembe a bennünk lévő, régóta elkerült, gondosan eltakart sötét oldalakkal, gyógyítsuk be a sebeinket.

Mágikus-misztikus hatalmunk van, ami befolyással bír az anyagra, lelkünk egészsége testünk egészségére, tudatunk, szándékaink tisztasága a minket körülvevő világra.

Anyagi valóságunk eszménk manifesztálódása.

Nyissuk meg hát magunkat az élet előtt. Spiritualitásunkat pedig elvont idea helyett a gyakorlatban, a tapasztalatokban, az életörömökben éljük meg. Egyesítsük a szellemet és a testet.


További olvasnivalók a témában:

Mit nevezünk valóságnak? (Ikrek felszálló-holdcsomópont)
Nyomás alatt (Bak Szaturnusz, Plútó, leszálló együttállás)
Érzelmi határok, határtalan érzelmek (Rák felszálló-holdcsomópont)
Önmagunkra találni (Oroszlán felszálló-holdcsomópont)
A tökéletesség gyakorlata (Szűz felszálló-holdcsomópont)
Az életed játszma vagy társas játék? (Mérleg felszálló-holdcsomópont)
És még mindig változás (Skorpió felszálló-holdcsomópont)


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails