2021. december 23., csütörtök

A változás ajándéka

Szaturnusz-Uránusz kvadrát harmadszor: 2021.12.24

Bevezető gondolat: "Minden, amit el lehet képzelni, az valóságos." (Pablo Picasso) 

Karácsonyra egy rövidke bejegyzést gondoltam, mivel ez a téma: a Szaturnusz-Uránusz kvadrátja jó egy éve ismerős fényszög az életünkben.

A Szaturnusz az énünk határa: azt a szerepszemélyiséget testesíti meg bennünk, aki a félelmekkel, a korlátozó mintákkal szembenézve, a saját határait túllépve képes fejlődni. Egészen az ezerhétszázas évek végéig ez volt a küszöb, ameddig az egyén eljutott önmaga keresésében.

Hét évvel a francia forradalom kirobbanása előtt egy új planéta tűnt fel a Naprendszer palettáján, aki bár évmilliók óta ott keringett, az emberi tudatba az 1781-es dátummal került be. Az Uránusz – energetikájához híven – fenekestül felforgatott mindent, amit a csillagászatról addig tudtunk, majd a hatása a mindennapokban is érezhetővé vált (Az egyediség évezredei).

Ha csak ennyit tudunk róluk, akkor is láthatjuk, hogy míg

az egyik elkísér bennünket a határig, addig a másik belelök minket az addig ismeretlenbe. Egy olyan új világban találjuk magunkat, amit korábban elképzelni sem tudtunk.

Gondoljunk csak bele, hogy a több ezer éve fix, hét bolygóból álló Naprendszer-modellt gyökerestül forgatta fel ez a felfedezés és olyan új távlatokat nyitott meg, amiknek köszönhetően egyre gyorsabb ütemben fedezünk fel a világűrt.

A két planéta hasonlóképpen "működik" az életünkben is. Egyrészt megmutatják, hol vannak a határain, mik azok a minták, gátlások, elakadások, aminek feldolgozása, átalakítása nélkül nem tudunk tovább fejlődni. Másrészt folyamatosan láttatják velünk a határtalan lehetőségeket. 

Képzeljük el, hogy ha Herschel anno azt mondja: a világmindenség vége a gyűrűs planéta, utána már nincs és nem is lehet semmi. Felfedezését ráfogja a fáradságra vagy arra, hogy káprázott a szeme.

A kollektív gondolkodás jelenleg pont ebben a fázisban van. Hatalmas tudás halmozódott fel az emberiség birtokában, ám ezek a bejáratott gondolkodási sémák nap mint nap megkérdőjeleződnek. Tömegesen a média segít minket ebben, egyéni szinten – és ez az, ami elvezet minket a valós változásokhoz – az önismeret.

Ha nem félünk felfedezni, tapasztalni, kérdezni, az kaput nyit nekünk a végtelenre.

Azt hiszem, a legnagyobb ajándék, amit önmagunknak adhatunk, ha részt veszünk ebben a kalandban: akarunk és merünk is kilépni a megszokott (és sokszor nyomasztó) kereteink közül.


Korábbi kvadrátok:

2021. február 17.: Az én határán

2021. június 14.: Villanófény


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails