2021. szeptember 1., szerda

Az Édenkert tengelye

Nap-Thuban együttállás: 2021.08.31

Bevezető gondolat: "Isten nem űzte ki az embert az édenkertből, hanem elvette annak lehetőségét, hogy lássa, hol él." (Popper Péter)

Bár tegnap volt pontos a Nap és a Sárkány csillagkép központi csillagának, a Thuban-nak, az együttállása, de ma a maja kalendárium szerinti Vörös Magnetikus Sárkány nap van – új tzolkin veszi kezdetét (ez a 260 napos szent kör első napja) – így ha késéssel is, de mindenképpen szerettem volna megírni ezt a bejegyzést.

Az égen több sárkány is "tekereg", köztük a leghatalmasabbal, a Hydrával, két hete foglalkoztunk (Ezerarcú félelem és Föld-tudatosság).


Csillagászati érdekességek

●Draco nem sokkal marad le mögötte, ő ugyanis a 8. legnagyobb csillagkép, de lehelyezkedésének köszönhetően a Kos 18. fokán találjuk a δ csillagát, a Szűz 8°-on az ɑ-t, míg a Nyilas 29. fokán a ɣ csillagot: ez abból adódik, hogy maga a csillagkép magasan, az Északi pólus közelében helyezkedik el.

Az ilyen csillagképeket cirkumpolárisnak nevezzük, mert egy adott földrajzi helyről az év minden napján egész éjszaka láthatóak, sőt ha a Nap fénye nem nyomná el őket, nappal is végig megfigyelhetőek lennének. Hazánkból nézve ilyen a Kassziopeia, a Kepheusz, a Sárkány, a Hiúz, a Nagy és a Kis Medve. (Talán az is elgondolásra méltó, hogy egy nép kollektív tudatmintáját mennyire határozza meg az a csillagmitológia, ami örökké a szemük előtt van. De erről esetleg egy másik bejegyzésben...)

●  i. e. 2700-ban még a Thuban és nem a Polaris jelölte ki az Északi Pólust.

● bár az alfa jelölést viseli a csillag, csak a 8. legfényesebb a csillagképben. Valószínűleg az előbb említett pozíciójával vívta ki a központi szerepet.

● elnevezése az arab "Al Tinnin" "kígyó" kifejezésből ered. A csillagképben a legfényesebb gamma csillag is hasonló nevet visel: Eltanin. Ez utalhat akár a mitológiai lény sokfejűségére is.

● a csillagképben található az Alrakis (μ) vagy ismertebb nevén Arrakis állócsillag is, bár a Dűne-univerzumba bolygónévként vált ismertté.


Mitológiai háttér

● a sárkányok létezésére nincsenek bizonyítékok, mégis a világ legkeletibb csücskében – Kínában, Japánban – éppúgy találunk sárkányokat, mint nyugaton a maja kalendárium szimbolikájában. Talán az emberek az őshüllők maradványaiban, a fosszilis dinoszauruszcsontokban vélték felfedezni ezeket a kígyó-gyík keveréklényeket, így ezek a képzeletbeli állatok

az ember előtti kor emlékezete.

● a latin "draco" szó kígyót, éleslátót jelent. Nyelvünkbe a sárkány kifejezés török jövevényszó, ahol a "šaraqan", szintén valamiféle nagy kígyólényt takart. Érdekesség, hogy a mocsárral, a vizenyős területekkel is összefügghet, lásd a "sár" szavunkat.

● a sárkányok, a világkígyók szorosan kötődnek a Földanyához, ezért úgy tartották, hogy amikor sárkány születik, akkor a Föld ereje megújul. Negatív olvasatban a Föld pusztulását is előidézhetik, például a skandináv mitológia Nidhogg sárkánya a világfa gyökereit rágja.

Ahogy a Földdel elveszítjük a kapcsolatunkat, a sárkányok alvilági démonokká válnak.

● a görög mitológia bővelkedik a sárkánylényekben: Hydra, Püthón, Tüphón, Delphüné, Ladón mind hatalmasak, félelmetesek, nehezen legyőzhetőek, sok esetben több fejűek, tüzet okádnak, kincseket, titkokat őriznek.


Az Édenkert


● a Sárkány csillagkép Ladón történetét eleveníti fel. Ő volt a Heszperiszek kertjének őrzője.

Kertjük közepén állt Héra aranyalmafája, melyen az örök ifjúság és a halhatatlanság gyümölcsei teremtek. Mind az almák, mind a Heszperiszek a fényt szimbolizálják. Az Éjistennő gyermekei az Est leányai vagy a Nyugat szüzei gyűjtőnevet is viselték és a napnyugta fázisait örökíti meg a nevük: Aegle a "kápráztató fény", Erütheia a "bíborló", Heszperia az "alkonyuló".

Ők a sötétedő égbolt első felkelő csillagfényei,
kertjük az a kapu, ami az éjszakába nyílik.

● milyen szép metafora, hogy a mindent elnyelő sötét veszi körül a leghatalmasabb fényt: a halhatatlanság lélek-gyümölcseit.

● az almák, ha nincsenek a helyükön bajt is hozhatnak, mint a bibliai Ádám-Éva történetben vagy Eris mítoszában (Létre hívott viszály)

● az égen a világtengely az északi-déli pólus. Ekörül a szent oszlop (vagy fa) körül kering a Sárkány csillagkép. Bennünk ugyanúgy megvan ez a belső pillér, a sárkány pedig a kundalini energiának felel meg.


Mit üzen nekünk a Thuban?

A mesebeli hősök és a sárkányok küzdelme az őserők integrálásáról szól.

Hozzájuk hasonlóan előbb-utóbb nekünk is szembe kell néznünk a legnagyobb, elemi félelmeinkkel. Amíg ezt nem tesszük meg, addig a sárkány "nem a barátunk", hanem az mélyben lappangó, az életerőnket fogyasztó démonok.

A kundalini az, ami összekapcsolja bennünk az eget a földdel, a szellemi-spirituális végtelent, az anyag valóságával.

Fel kell ébresztenünk a sárkányt a kiteljesedésünk érdekében, hogy megfigyelhessük és ezzel tudatosan kordában tarthassuk a mindent és ezzel minket is átható hatalmas erőket. Amíg kívülre helyezzük a sárkányokat, addig csak elnyomjuk és félelemként éljük meg.

A sárkány teljességet követel tőlünk: a föld ősi tudásához, a nagy istennőhöz, az osztatlan erőkhöz vezet vissza minket. A maják a Vörös Magnetikus Sárkányban szintén az ősanyát, a forrást, az ősbizalmat és a világ kiapadhatatlan erejét látták. Ez a legnagyobb elindító energia, a születés misztikus pillanata.

A kundalini-sárkány magabiztos mozgást biztosít a négy elemben: az anyagot, az akaratot, az érzelmeket és a gondolatokat – a valódi életenergiát – birtokoljuk. Ez az erő egyaránt ered a múltból, a régi sérelmekből, mint a jövőteremtő fantáziából, egyszerre alkotja a férfias cselekvés és a passzív, nőies befogadás. De táplálkozik továbbá varázserőből, teremtőerőből, mágiából, hatalomból és csodából.

A halhatatlan, fénylő lélek-mivoltunk körül kering és többé le nem hunyja szemét, hanem éberen őrzi a legnagyobb kincset.

ÖN-MAGUNKAT.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails