2021. szeptember 3., péntek

Az én órám másképp jár

Mik azok a tranzitok?

Bevezető gondolat: "A természet úgy programozta az emberi értelmet, hogy észlelni tudjuk a percek és órák múlását. De mi magunk határozzuk meg, hogy hogyan tesszük ezt." (Stefan Klein)

💫

Mindenki ismeri a magazinok heti-havi horoszkóprovatát, ami izgalmas kihívásokat ígér a Kosoknak, rengeteg feladatot a Vízöntőknek vagy épp szerelmi kalandot a Skorpióknak. Előszeretettel olvasgatjuk ezeket a prognózisokat, hiszen ki ne akarná tudni, hogy mi vár rá az előtte álló időszakban?!

Ezek azonban nagyon elnagyolt, általános leírások, amik jó esetben valóban a napjegy figyelembe vételével történik, de van, hogy hasra ütés szerűen íródnak.

Minden ember komplex, kifinomult és összetett "óraszerkezet", aminek az időzítője a születésünk pillanatában kezd el "ketyegni", bár rögzíti a magzati lét, a családi minták, sőt a korábbi életek tapasztalatait is.

A napjegy egy nagyon fontos személyiségjelölő, az alapkarakterünk, temperamentumunk, a világhoz való viszonyunk meghatározója, korrekt, de igen hiányos információt árul csak el rólunk. Hiszen minden Bika más és más, minden Mérleg egyedi. Köszönhető ez annak, hogy a jegy 30 fokából más napon, más évben és más órában születtek, Napjukat más fényszögek érték.

Ha tovább megyünk, akkor a többi személyiségjelölőnk is változtat a képen, egy Ikrek Naphoz kapcsolódó Halak vagy Oroszlán Hold már másképp kapcsolja össze tudatos és tudatalatti énünket. A Merkúr a gondolkodásunkat, a Mars az akaratunkat, a Vénusz az érzelmi életünket színesíti, a Jupiter és a Szaturnusz a sorsfeladatainkra mutat, míg a transzperszonális égitestek a generációs vonatkozásokat mutatják. És ehhez jönnek a láthatatlan háttérszereplők: az aszteroidák, az állócsillagok, a Lilithek, a fokok különbözőségei és még hosszan sorolhatnám.

Ebből jól látszik, hogy maga a személyiség egy sokrétű adattömeg, jóval összetettebb, mint csupán az, hogy "Rák vagy Bak a csillagjegyem".

Ez tehát egy személyes horoszkóp, ami szó szerinti fordításban óra-képet jelent. Ami egy laikusnak kusza ábra, az egy asztrológusnak a megismerés kihívása.

Minden időpillanat egyedi és megismételhetetlen, még az ikrek esetében is, bár ott kicsit másképp kell vizsgálódnunk, hogy a (lelki) genetika szerinti nüansznyi különbségeket és az abból megvalósításra váró jellemzőket differenciálni tudjuk.

A fenti ábra a "kiindulási alap", azok az adottságok, képességek, nehézségek, amikkel a létbe lépünk, amikkel megszületünk. Nevezzük ezt stabil, fix "belső órának".

Rögtön a születés után elindul egy dinamikus "külső óra" – ezek a tranzitok – a planéták szabályszerű mozgásai, ritmusai.

Ezen az ábrán a fenti horoszkóp jelenlegi tranzitjai láthatók. Belül a rögzített elindulási óra, kívül a ketyegő, változó idő.

A Nap a Szűzben jár (Kint-bent rend), ami szintén egy általános energetikai, de a fenti képlet tulajdonosát a 3-as házon keresztül érinti. Vagyis a rendrakás a kommunikáció és a kapcsolatok területén, illetve "fejben", a gondolkodásban a legfontosabb.

A Nap éves útja a házak felett nagyban befolyásolja a közérzetünket, a hangulatunkat, azt, hogy milyen energikusnak vagy épp enerváltabbnak érezzük magunkat, sok interakcióra vagy visszavonultságra vágyunk éppen jobban.

Megfigyelhetjük, hogy nem akkor vagyunk például a legfáradtabbak, amikor "mindenkit ledönt a lábáról a tavaszi fáradtság" vagy épp nem nyáron vágyunk ismerkedésre, kimozdulásra, hanem télen, amikor a legtöbb ember visszahúzódik, bekuckózik. Ez a tranzitok egyik "következménye".

A lassú mozgású planéták tranzitjai már nem a közérzetünket formálják, hanem a jellemfejlődésünket segítik elő. A Jupiter nagyjából fél, a Szaturnusz egy éven keresztül "dolgoz meg" egy planétát vagy házcsúcsot, míg az Uránusz két, a Neptunusz, Plútó pedig 3 éven át tart "prés alatt" bennünket.

Ezek indítják el azokat a gyakran fájdalmas folyamatokat – egy szerettünk elvesztésével, házasságunk felbomlásával, anyagi problémákkal – amik sokszor a dolgok megértésére, önismeretre ösztönöznek bennünket.

Hogy kicsit személyesebbé tegyem ezt a bejegyzést, záróakkordként tekintsük át a Nap-tranzitokat a házak felett. A fentiekből már kiderült, hogy ez is csak egy apró töredéke a "működésünk", de talán segíthet annak megértésében, hogy melyik hónapban hova helyezzük a figyelmünket.


1-es ház

Életerő, energia, lendületesség. Saját szükségletek kerülnek előtérbe, jobban megy az önérvényesítés, magabiztosabbnak, határozottabbnak érezhetjük magunkat, de öncélúbbak, szubjektívebbek is lehetünk. Érdemes kihasználni ezt a "löketet", tervezni és belevágni a megvalósításba.


2-es ház

Értékek, anyagiak, testtel kapcsolatos dolgok kerülnek fókuszba. Ilyenkor érdemes átgondolni és számba venni a rendelkezésünkre álló javakat, nem csak pénzügyek, hanem tehetségünk terén is.


3-as ház

Megnövekedhet a kommunikációs igény, nagyobb lehet bennünk a kapcsolódási, közlési vágy. Felpezsdülhet az életritmusunk, jobban tenni-venni akarunk, nőhet az utazási és ismeretszerzési kedv.


4-es ház

A páratlan számú házak aktívak, míg a páratlanok passzívabbak, különösen igaz ez a vizes házakra (4, 8, 12). Ilyenkor elmélkedőbbek lehetünk, többet foglalkozhatunk a múlttal, az emlékekkel, a családi kapcsolatainkkal, gyökereinkkel. Jóval érzékenyebben reagálhatunk a minket érő ingerekre.


5-ös ház

Kreatív énünk kívánkozik a felszínre, ebben az időszakban hajlamosabbak lehetünk játékosan szemlélni az életet. Több szórakozást, kikapcsolódást, lustálkodást engedhetünk meg magunknak. Új szerelmek könnyebben szövődnek, a már meglévő kapcsolatunkban is szívesebben csempészünk bele egy kis izgalmat.


6-os ház

A hétköznapokkal, a munkával és az egészséggel kapcsolatos kérdések merülhetnek fel. Ha bármely téren változtatni akarunk, ez az évben az egyik legkiválóbb alkalom. Bár azt is érezhetjük, hogy túl nagy teher van rajtunk, a rossz energiagazdálkodás pedig épp az egészségügyi problémákra fogja felhívni a figyelmünket.


7-es ház

A kifelé fordulás ideje: ebben az időszakban tudatosan vagy öntudatlanul is a kapcsolataink kerülnek előtérbe. Nagyobb igényünk lehet arra, hogy mások társaságát keressük, szinglikét belevethetjük magunkat a párkeresésbe vagy többet gondolkodhatunk azon, miért is élünk egyedül. Magán- és üzleti kapcsolatok tisztázására is kiváló ez a tranzit.


8-as ház

Ismét egy úgynevezett "megpróbáltatás" ház. Ennél a tranzitnál látszólagos okok nélkül is hajlamosabbak lehetünk a depresszív viselkedésre, több figyelmet fordíthatunk a mély, transzformatív érzelmekre. Ismét előtérbe kerülhetnek az anyagiak, főként a közös elszámolású pénzügyek.


9-es ház

Általában fellélegzünk a korábbi időszak nyomása alól és így ez egy szellemileg, sőt fizikailag is egy aktivitást hozó tranzit. Lelkesen vethetjük bele magunkat valami új, izgalmas kihívásba. Ismét megnövekedhet a tanulási, utazási kedv, szívesen álmodozunk, tervezgetünk hosszabb távra.


10-es ház

Hivatással és/vagy családdal kapcsolatos dolgok foglalkoztathatnak bennünket. Komolyabbak, szervezettebbek, céltudatosabbak lehetünk, ha most elhatározunk valamit, nehéz minket eltántorítani. Nagyobb hangsúlyt fektethetünk a társadalmi pozícióinkra, életfeladatainkra.


11-es ház

Baráti kapcsolataink felpezsdülhetnek. Kreativitásunk ismét nagyobb intenzitással pöröghet, de ezzel együtt a szabadság- és önmegvalósítási igényünk is megnövekedhet.


12-es ház

Visszavonulós, számvetős, önmagunkba merülős időszak. Ennél a tranzitnál vagy magányosnak, elszigeteltnek érezhetjük magunkat vagy önszántunkból kereshetjük az egyedüllét feltöltő pillanatait. Érdemes tudatosan erőt gyűjteni, pihenni, belső világunkkal foglalkozni.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails