2020. december 21., hétfő

Önmagunkért felelni

Bak jegyében a Nap 2020.12.21 (11h03p), Jupiter-Szaturnusz együttállás (19h19p)

Bevezető gondolat: "Jézus azt mondja: keress és találsz; kérj, és megadatik néked; kopogtass, és az ajtók feltárulnak előtted. Azt sosem mondja, hogy légy keresztény, és az ajtók feltárulnak előtted. Azt sem mondja, hogy majd én kopogtatok helyetted, hogy feltáruljanak az ajtók előtted. Ő azt mondja, hogy kopogtass, és az ajtók feltárulnak előtted. Mindenkinek magának kell kopogtatnia, mert mindenkinek egy másik ajtón kell átmennie. Mindenki egy egyén, mindenki egyedi." (Osho)

A felelősség szó alapja a "felel" kifejezés, ami az egyik legősibb szavunkból, a "félből" ered. Fél, főnév: valakinek vagy valaminek a része, oldala, társa – a másik felünk. Ebből adódóan a felel ige azt jelenti: beszélgetésben félként, társként viselkedni. Felelek a tetteimért. Felelek a gondolataimért. Felelek mindenért, ami körülvesz.

Ha felelősen viselkedünk, akkor felismerjük a közösség, az együttműködés, a megosztás elkerülhetetlenségét – akár egy személlyel, akár egy helyzettel szemben.

A felelősséget általában "rosszul használjuk". Vagy áthárítjuk másra: ebben az esetben azt valljuk, hogy a párunk, a szüleink, a kormány, az időjárás tehet a rossz kedvünkről, a sikertelenségünkről, a nehézségeinkről. Másik verzió, ha átvállaljuk mástól a felelősséget. Erre főleg a szülők hajlamosak kamasz/felnőtt gyerekeikkel szemben, de ilyen az a vezető is, aki mindent maga akar megoldani, vagy az a férj/feleség, aki nem kezeli egyenrangú partnerként élete párját. "Te ezt úgysem tudod úgy megoldani, ahogy kellene." "De hisz én csak segíteni akarok neked!" Ezzel szintén kibillen és egyoldalúvá válik a mérleg – vagy a körülmények vagy az én javára.


A Bak jegybe lépés minden évben valamilyen formában erre emlékeztet bennünket. Odakint a leghosszabb éjszaka uralkodik, a fény pedig néhány napon belül "megszületik". A felelősségünk nem az, hogy nógassuk a napot, de az sem, hogy hibáztassuk a szürkeségért, a korai sötétségért.

Felelősségünk abban áll, hogy mihez kezdünk a világ jelenségeivel.

Hogyan felelünk például a sötétségre. Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása, a lakásunk fényfüzérekkel való díszítése, a derűs várakozás szintén egyfajta felelet.

A mostani jegyváltás nem csak az előttünk álló hónapra, de az elkövetkezendő negyedévre, sőt, a Jupiter-Szaturnusz együttállása miatt, e következő évre, két és fél évre, sőt még hosszabb időre meghatározó energiaminőséget képvisel.

Vízöntő Jupiter 2021.12.28-ig: Ráeszmélés
Vízöntő Szaturnusz 2023.03.27-ig: Mindenki egy csillag


Míg a rövidebb távú prognózis nagyfokú érzékenységet és nyitottságot "vár el" tőlünk, addig a két sorsplanéta együttállásának képlete már öntudatra ébredésre, aktív cselekvésre, a hétköznapokba átültetett gyakorlati megvalósításra hívja fel a figyelmünket.

Csak a valódi értékek maradhatnak fent: a többi vagy saját elhatározásunkból vagy a körülmények hatására kiszelektálódik.

Valódi érték az, ami a Világegyetem értékeinek is megfelel...

A Bak hónap nyomvonalán haladva


2020.12.22, kedd: Lilith-Uránusz és Mars-Eris együttállás

Ezek aztán a lázadó energiák! Bika Lilith a testiség erejét ébresztgeti, míg az Eris-szel együtt álló Mars harmadszor is az indulatainkat igyekszik transzformálni.


2020.12.30, szerda: telihold a Bak havában

Az év végi telihold izgalmas, mély, ám igencsak feszült: már előre vetíti a 2021-es év dinamikáját. Kötéltáncolunk a világ felett: vagy a végtelen lehetőségekre kitárt karokkal és lélekkel vagy rettegve a zuhanástól.


2021.01.06, szerda: Bika Mars

A gyakorlatias cselekvésre helyeződik a hangsúly, de a konstellációkon keresztül azt is megvizsgálhatjuk, hogy miért is húzzuk be sokszor a kéziféket, ha önmegvalósításról van szó.


2021.01.08., péntek: Vízöntő Merkúr és Bak Vénusz

A Merkúr, aki a gondolkodásunkért felelős, most különösen kiemelt szerephez jut, érdemes az évtervezésre áldozni egy kis időt.

A Vénusz egy szép Mars trigonnal indít: a kapcsolatok gyakorlatias oldalának, a hétköznapi tervezésnek és örömöknek kedvez.


2021.01.13., szerda: újhold

A teliholdhoz hasonlóan az újhold is sűrű, esszenciális, a Nap és a Hold a Plútóval kerül konjunkcióba. Gyakorlatilag ez a totális szembenézés önmagunkkal.


2021.01.14., csütörtök: direkt Uránusz

Ezzel minden planéta direkt mozgásban lesz, egészen 01.30-ig.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.

Related Posts with Thumbnails