2020. augusztus 17., hétfő

Indulat transzformáció

Mars-Eris együttállás: 2020.08.17 (17h39p)

Bevezető gondolat: „Ha tehát változtatni akarunk a valóságunk egy-egy jellemzőjén, akkor új módon kell gondolkodnunk, éreznünk és cselekednünk; másnak kell „lennünk” az élményekre adott reakcióinkat illetően. Valaki mássá kell „válnunk”. Újfajta mentális állapotot kell kialakítanunk… és új eredményeket kell megfigyelnünk ezzel az új elménkkel.” (Dr. Joe Dispenza)

Az Eris mindegy 120 éven át tartózkodik a Kos jegyében, ez azt jelenti, hogy két évente, vagyis minimum hatvan alkalommal találkozik össze a Marssal. Igen ám, de az asztrológiában nem csak ezt az egy tényt vesszük alapul, hiszen a körülmények – a konstellációk – folyamatosan változnak. A mostani együttállás különlegességét a Jupiter-Plútó-Szaturnusz kvadrátja és a Nap-Merkúr trigonja adja.

Ám mielőtt belemerülnénk ennek a megfejtésébe, idézzük csak fel a főszereplőinket. Erisről a Létre hívott viszály bejegyzésben olvashattok bővebben. Ott azonban nem tértem ki Árész istennel (Mars) való szimbiotikus kapcsolatára.

Már megint mitológia

Árész a bennünk lakozó dühös ösztönök megtestesítője. A görögöknél Spárta kivételével nem örvendett túl nagy népszerűségnek, míg a militarizáltabb gondolkodású Rómában igencsak tisztelték.

A hadistennek egyedül csak a harc volt fontos, imádott berontani a csatába, élvezte a vérontást, a bátorságot, a tesztoszteront, az elvakult hadakozást. Két állandó kísérője a fiai voltak: Deimosz, a félelem és Phobos, az iszonyat. Mellettük szinte csak Erisszel ápolt baráti viszonyt, mivel az istennő képes volt bárhol és bármilyen körülmények közt a háborúig hergelni a haragot és a viszálykodást. Legismertebb mesterkedése, mikor egy esküvői mulatságból trójai háborút kovácsolt.

A mítoszok lélektana

Amit a mitológiában képviselt erkölcsi értelemben nem túl szimpatikus, hiszen senki sem kedveli a kötözködőket, a beszólogatókat, az agresszíven viselkedőket, az unos-untalan konfliktusokat keresőket, a negatív kommentelgetőket.

Ám ha a mélyére nézünk a dolognak, láthatjuk, hogy a Mars a személyiség-jelölőink közt kapott helyet, így a viselkedésünk meghatározói a fenti jelzők. Most többen azt gondolják, hogy "de hát én nem vagyok ilyen". Valóban? Önmagunkkal szemben sem? Ha nem aktívan, akkor jó eséllyel passzívan éljük meg ezeket a jellemzőket és mások helyett önmagunkat marcangoljuk.

Ön-leértékeléssel, belső harcokkal, bosszankodással, stresszel, félelemben éléssel. Nem kell a Facebook-posztok alá lekicsinylő dolgokat írogatni, elég saját szándékainkat csírájában elfojtani gondolati kommentekkel: "nem vagyok elég jó", "nem érdemlem meg", "nem vagyok képes rá".

Ha a Mars ösztönei uralnak minket, akkor az életet folyamatos külső-belső küzdelemként éljük meg,

ellenséget látva a családunkban, a munkatársainkban, a többi autósban az utakon, a bolti vásárlókban, akárkiben. Őket okoljuk a rossz hangulatunkért, a kudarcainkért, a boldogtalanságunkért.

Ha azonban a Marsban rejlő elementáris erőt tudatosan használjuk, hihetetlen dolgokra leszünk képesek,

hiszen a cselekvés, a megvalósítás, az akaratmegnyilvánítás kantárját vesszük a kezünkbe.

Fényszögek

A Kos jegyén idén végigvonuló Mars (Megfontolt száguldás) a hosszan tartó Jupiter-Plútó-Szaturnusz kvadrátnak köszönhetően már önmagában is alaposan megdolgoztat bennünket, az Eris-együttállása csak hab a tortán. Ráadásul ez még kétszer megismétlődik az évben (10.04-én és 12.22-én).

Az ösztöni energiákkal most egyszerre több szinten is dolgozunk. Egyrészt az otthonról hozott önérvényesítési mintákat – vagy főképp azok hiányát – fedezhetjük fel a reakcióinkban. Másrészt tudatosan (Nap-Merkúr trigon) rápillanthatunk arra, hogy generálódik bennünk a feszültség azáltal, ahogy másokra, a külvilágból érkező ingerekre felelünk.

A megszokott sémák azok a visszatartó erők, amik folyamatosan megpróbálnak minket a korábbi energiaharcainkban, játszmáinkban tartani. Pedig ha fejlődni szeretnénk, ezeket a hátunk mögött kell hagyni.

Meglepő módon nem is a gondolkodásunk, hanem testünk kémiája az, ami előidézi ezt a működést: felmegy bennünk a pumpa, ha meglátunk egy bizonyos illetőt közeledni, felszökik a vérnyomásunk, ha a főnökünk megint túlórát tol a nyakunkba és már előre kiabálunk a gyerekkel, pedig még ki sem lötyögtette a kakaóját az abroszra. Nem mi, hanem a stresszhormonok (Phobos és Deimosz) vannak jelen ezekben a szituációkban.

A 2-es házas Mars segít tudatosítani a fizikai tüneteket: a gyomorgörcsöt, a pánik vagy a bénultság érzését, az összeszoruló torkot, a leblokkolást. Tudatosságunk pedig új irányba mozdíthat bennünket. (Aki mélyebben szeretne ezekkel a folyamatokkal foglalkozni, javaslom Dr. Joe Dispenza könyveit vagy YouTube videóit!).

Szokás szerint szép íve van a képletelemek ismétlődésének. Most még fizikai síkon, a múlt-lenyomatok mentén tapasztalunk legélesebben. Októberben már kiállhatunk a külvilág elé és kipróbálhatjuk magunkat a helyes konfrontálódásban, bátran felvállalhatjuk szándékainkat mások előtt. Végül a Vízöntő Jupiter-Szaturnusz együttállásának a napján hátunk mögött hagyhatjuk a régi indulati reakcióinkat és meglepően új emberként újjászülethetünk. Ehhez azonban az önismereti munka továbbra is elengedhetetlen feltétel!


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.

Related Posts with Thumbnails