2023. június 18., vasárnap

Világom határán

Újhold az Ikrek jegyében: 2023.06.18 (06h38p)

Bevezető gondolat: "Nyelvem határai világom határait jelentik."  (Ludwig Wittgenstein)

Az érzelmek velünk születnek. Sőt, azt is tudjuk, hogy nem csupán a születés élményét kísérik olyan érzelmek, melyek mélyen belénk vésődnek, hanem már korábban, a magzati korban megjelennek. (Itt egy remek cikk a témában, ajánlom szeretettel: Mit tud a magzat?)

Mégis az asztrológiai évkör alapján az érzelmeinkkel csak a Rák jegyénél kerülünk kapcsolatba. Mi ennek az oka?

Az, hogy a saját és a környezetünk érzelmeinek feldolgozásához szükségünk van egy kifejezőeszközre, ami nem más, mint a nyelv.

Az Ikrek létállomásnál tanulunk meg kommunikálni, beszélni, gondolkodni, dolgokhoz fogalmakat társítani és itt megy vége az idegrendszer legintenzívebb fejlődése (kivéve a már említett prenatális kort).

Tudásunk és világlátásunk alapjait itt fektetik le – elsősorban a szüleink. Nem csak azzal, hogy beszélnek hozzánk, hanem hogy hogyan hallgatnak meg minket. Türelmesen megválaszolják a századszor is felcsendülő "de miért?" kérdéseket vagy leültetnek egy virtuális "villanypásztor" elé. A világ tanítása leginkább a jó és rossz dolgok mércéje mentén történik: a konnektor rossz, a sárgarépa jó, a nagymamát szeretni kell, a szomszéd Bélukát messzire kerülni, mert ő egy égedelem.

Ám az érzelmekről és azok kifejezéséről nagyon keveset tanulunk. Azt is elsősorban elfojtások formájában. "Ne hisztizz." – és máris lenyomták a düh érzését. "Ne sírj, katonadolog." – ezzel negálják a szomorúságot. "Nagy fiúk-lányok nem félnek a sötétben, nincs szörny az ágy alatt." – vonják kétségbe a félelmet. "A túl nagy jókedvnek sírás lesz a vége!" – s máris megfosztottak minket az örömtől... és még csak az alapérzelmeket érintettük. Mi van a szégyennel, az elragadtatottsággal, az irigységgel, az utálattal? Sőt a végtelenségig folytathatnánk a sort, hiszen az érzelmeink létezésünk szivárványszínű palettája.

Brené Brown A szív atlasza című sorozatában (HBO Max) megemlít egy kísérletet, melyben 7000 résztvevőt kértek fel arra, hogy írjanak le minden érzelmet abban a pillanatban, amikor megjelenik bennük, amikor átélik azokat. Meglepő eredményt hozott a kutatás, átlagban összesen 3 érzelmet voltak képesek detektálni magukban. Mégis a lelkünk mélyén pontosan tudjuk, milyen fontos, hogy kifejezzük őket.

A modern kommunikáció eltolódott a beszédről a rövid szöveges üzenetek felé. Ha látjuk a velünk szemben ülő partnert, automatikusan olvassuk a metakommunikációját, érzékeljük a szemkontaktus változásait, figyeljük a testtartást, halljuk az intonációt, a legapróbb sóhajt.

A szavakkal hazudhatunk, de a testünk érzelemkifejezése őszinte.

S mivel mindez szerves része a kapcsolatoknak, a hosszabb levelekben megpróbáltuk körülírni.

"Én írok levelet magának -
Kell több? Nem mond ez eleget?
Méltán tarthatja hát jogának,
Hogy most megvessen engemet,
De ha sorsom panaszszavának
Szívében egy csepp hely marad,
Nem fordul el, visszhangot ad.
Hallgattam eddig, szólni féltem.
És higgye el, hogy szégyenem
Nem tudta volna meg sosem,
Amíg titokban azt reméltem,
Hogy lesz falunkban alkalom,
S hetenként egyszer láthatom;
Csak hogy halljam szavát, bevallom,
Szóljak magához, s azután
Mind egyre gondoljak csupán,
Éjjel-nappal, míg újra hallom.
Mondják, untatja kis falunk,
A társaságokat kerűli,
Mi csillogtatni nem tudunk,
De úgy tudtunk jöttén örülni."

– írja Tatjána Anyeginnek. Nem kell lélekbúvárnak lennünk ahhoz, hogy rengeteg, szenvedélyes érzelmet felfedezzünk ezekben a sorokban. Ám mára a hosszabb levelek pár szavas chatre redukálódtak. Itt az érzelmeket az emoji-k fejezik ki. Szintén a fent említett műsorban hangzik el a kérdés, hogy mennyi időt töltünk a megfejelő arcocska 😂😡😜vagy szimbólum 🙈💩💥 kiválasztásával? Mekkora jelentősége van annak, ha egy kép alá 👍 vagy🧡 kerül?

Ezeket a meglehetősen leegyszerűsített (sőt mondhatni bugyuta) érzelemkifejezőeszközöket előszeretettel használjuk, miközben az érzéseinkhez nem vagy csak alig tudunk kapcsolódni. Nagyobbrészt erről szólnak a filmek is, ki nem mondott érzelmekből adódó félreértések, kisiklások, tisztázatlan helyzetek. Drukkolunk vagy fogjuk a fejünket, hogy "bökd már ki azt, ami nyilvánvaló", a való életben aztán mi is hasonlóképpen cselekszünk. Elfojtunk, elviselkedünk, elhallgatunk, elsunnyogunk, elhazudunk élethelyzeteket.

Pedig a kapcsolatoknak nem csak az érzelmek képezik az alapjait, hanem azoknak a kifejezése is.

Minél jobban, pontosabban és hitelesebben meg tudom fogalmazni az érzéseimet, annál mélyebb kapcsolat kialakítására vagyok képes önmagammal és másokkal.

Minden egyéb elszigeteltté tesz. Elszigetelve érezhetem magam, ha nem tudom kimondani azt, ami a szívemet nyomja, nem tudom szavakba önteni szeretnék vagy éppen mi az, ami bánt. De akkor is kirekesztem magam az érzelmek összekapcsoló áramlásából, ha a szavaim és az érzelmeim nem fedik egymást. A csalók, az önbecsapók, a hazugok, a demagógok lélekben mind-mind nagyon magányos emberek.


Asztrológiai összesítés

Az újhold-képletben az Ikrek Nap-Hold együttállás óriási érzelmi töltést kap. 12-es házban "rekednek", Rák az aszcendens, Halak az Mc, és a Neptunusztól is érkezik egy kvadrát.

Ebből adódóan a nagyon erős racionális energia emocionális nyomás alá kerül. Vagyis a fentebb leírt érzelmi önkifejezés felbukkanhat az életünkben. Akár felismerések formájában ("miért nem mondtam meg neki, hogy bánt a viselkedése?"), akár megvalósításként ("végre felemeltem a hangomat, amikor már megint kritizálni kezdett"). A konstelláció azonban inkább a belső, transzformatív folyamatok irányába billenti a mérleget, vagyis több lesz a belső, mint a külső párbeszéd.

A korai érzelmi sérüléseinkhez a nap folyamán retrográdba váltó Szaturnusz (Egészséges gyökerek) is visszavezet bennünket, sőt a szintén hátráló Plútó (Van még mit rendbe tenni) is alaposan hozzájárul ezekhez a folyamatokhoz.

Ennek köszönhetően meglehetősen intenzív érzelmek kerülhetnek felszínre a nyár és az ősz folyamán. Ezek vagy elsodornak bennünket vagy megtanulunk a pontos megfogalmazással keretet adni az érzelmeknek. Felnőttkori önkifejezés a TUDATOS HATÁRHÚZÁS!

És egészségünk szempontjából sem elhanyagolható a helyes érzelmi önkifejezés. A szív- és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás hátterében a szívünkkel való kommunikáció megszakadása áll.


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails