2023. szeptember 19., kedd

Lélektől a tudományig

Nap-Neptunusz szembenállás: 2023.09.19

Bevezető gondolat: "Nincs olyan, hogy hülye kérdés. Évekkel ezelőtt egy 16 éves fiú feltett egy "hülye" kérdést: "Meg lehet előzni egy fénysugarat?" - ez a 16 éves fiú Albert Einstein volt, és ez a "hülye" kérdés megnyitotta az univerzumot a fizikusok és a laikusok előtt egyaránt." (Michio Kaku, amerikai fizikus)

Az ember egyik alapvető vágya, hogy megértse az őt körülvevő világot. Igyekszünk ezt mérhető, objektív módszerekkel megtenni – ilyen a matematika, a fizika és egyéb természettudományok, de keressük az elvontabb, transzcendens válaszokat is, a vallásokban, különböző filozófiákban, hitrendszerekben, spirituális irányzatokban.

Einstein legtöbbször ateistának vallotta magát, mégis a fiatalkori álmodozóban felfedezhetjük azt a keresőt, aki a világ addigi határait túllépve kezdte kutatni kérdéseire a választ. Mi ez, ha nem valamiféle hit, az addig megmagyarázhatatlanban?

Az asztrológiában a transzperszonális égitestek képviselik az úgynevezett "természetfelettit": a Plútó a mélylélektant, az Uránusz a hirtelen jött ötleteket, az inspirációt, míg a Neptunusz en bloc a spiritualitást.

Felfedezése után 1848-ban lépett először a kijelölt uralmi pozíciójába – a Halak jegyébe. Ekkor is megfigyelhető volt a spiritualitás térhódítása: médiumok és spiritiszta szeánszok jellemezték a korszakot, illetve olyan elmék látták meg a napvilágot, akik a mostani pszichológia úttörői vagy a technikai fejlődés látnokai voltak. (bővebben: Múltbéli hangolódás), 

Második uralmi jegybe lépése 2012-ben történt, amikor az ezoterikus olvasmányok és előadások iránt ugrott meg hirtelen a kereslet. Korábban is voltak, akik érdeklődtek ezek iránt, de itt történt egy látványos kiugrás. A Halak Neptunusz-éra első szakaszában a kevésbé tudományos irányzatok terjedtek jobban, majd jó pár év elteltével a pszichológia vált rendkívül divatossá. Olyannyira, hogy manapság a könyvesboltok polcain a bestsellerek közt biztosan találunk e témával foglalkozó olvasmányokat. (A Bookline e havi 50-es listáján például 2 Orvos-Tóth Noémi, 2 Máté Gábor, illetve 1 Vágyi Petra könyv van, plusz egy szokásszakértő és gyermeknevelési tanácsadó kiadványa is szerepel.)

A pszichológia különböző formái és kifejezései beépültek a köztudatba és a köznyelvbe. "Terápiába járni" ma már nem hangzik furcsábbnak, mint "hajat vágatni". Legutóbb a gyöngyöstarjáni villámárvíz után az egyik ott élő hölgy nyilatkozta, hogy amiatt, amit ott túléltek a gyerekeket pszichológushoz kell majd vinni őket. Döbbenet, hogy ez jut eszébe, pedig nagy valószínűség szerint ő maga sem járt még hasonló konzultáción.

A Neptunusz már a jegy vége felé jár, másfél év múlva át is köszön a Kosba, ahol újabb izgalmas területeknek nyit majd utat. Szerintem már most kezd körvonalazódni az iránya, ami nem más, mint az AGY. Abban a majdnem másfél évtizedben valószínűleg az agykutatás, az agy működése, a neurológia, az agyhullámok feltérképezésében teszünk óriási előrelépéseket és teljesen új formában kapcsolódhatunk majd a tudatunkhoz.

Míg a Halak Neptunusz kissé ingoványos lélek-területeken mozog, addig a Kosban a tudományos megerősítések lesznek kulcsfontosságúak. Lehet, hogy az ezo-ból is visszavesz egy keveset.

Ám nem kell éveket várnunk, már most belemélyedhetünk a tudatműködésünk újszerű megtapasztalásába az autogén tréning, a meditáció, a mindfullness vagy akár a neurofeedbeck segítségével.

A tudatos tudatállapot-váltásokkal jobban kezelhetjük a stresszt, kiélesíthetjük a figyelmet vagy épp megtámogathatjuk testünk öngyógyító folyamatait.

Ez a fajta tudati működés egészen új perspektívákat nyit majd meg az egész emberiség számára.


Az oppozíció képlete

Ma az utolsó előtti Nap-Neptunusz oppozíciónk van ezen a tengelyen, 2024-ben még utoljára, a 29. fokról rápillanthatunk. Nagyon inspirálónak találom, hogy jövőre is ugyanezzel – a transzperszonális égitestek föld-trigonjával – tehetjük meg mindezt, hiszen az Uránusz és a Plútó jelenléte óriási, gyakorlati, sőt FIZIKAI szintű változásokra mutat rá.

A képlet további elemeit nézve (és most kifejezetten csak a neptunuszi energiákat vizsgálva), egyre hangosabb lesz az az irányzat, ami tényszerűséget, tudományos hátteret, mérhetőséget és statisztikai adatokat követel. Illetve felfedezhető a külsőségeken alapuló mainstream vonal is, ami látványos önismereti eredményekkel, változásokkal kecsegtet, de valódi transzformációhoz nem vezet el bennünket. Az továbbra is csendesen, személyesen, egyéni utakon keresztül történik meg.

Ennek ösztönzése egyre fokozódhat. Ebben az időszakban előkerülhetnek olyan lelki elakadások, amiket talán éveken át félresöpörtünk, de most muszáj foglalkoznunk velük, mert ténylegesen gátat jelentenek ebben a hatalmas átalakulási folyamatban. A Neptunusz miatt ez gyakran megmagyarázhatatlan feszültség, látszólag nincs is valódi oka. De van, csak ködös, homályba vesző, nagyon érzékenyen érintő, emiatt ilyen-olyan fájdalomcsillapítókkal (élethazugságokkal, torzításokkal) vontuk be.

A három transzperszonális égitest közül szerintem Neptunusszal dolgozni a legnehezebb, most pedig egyszerre találkozunk mindhárommal. Ez a "kicsit változni nem lehet" tipikus esete. Sem egyéni, sem pedig kollektív szinten. Szerencsére most épp támogatással vannak egymásra (királytrigon), haladjunk együtt ezzel az ösztönző áramlattal!


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails