2023. szeptember 23., szombat

Persephoné birodalma

Mérleg jegyében a Nap: 2023.09.23 – 10.22

Bevezető gondolat: "De jó is lenne, ha belelátnánk a földbe, hogy szemügyre vehessük mindazt, amit a felszín alatt rejtőzik - mint ahogy a mennyboltra tekintve ellátunk a távoli csillagokig! Egy faóriásra pillantva tekintetem végigfut barázdált törzsén, ágai és levelei sokaságán. Ez azonban a fának csak az egyik, a látható része, a föld alatt él a mélység felé nyújtózkodva testének másik fele - a gyökerei. Milliméterről milliméterre hatolnak lefelé évről évre, talajszemcséket tolva félre, sziklákat ölelve körül, olykor egymásba fonódva, hogy vizet és ásványi sókat vegyenek föl a talajból, és továbbítsák ezeket a test föld feletti részének, amelyet szilárdan rögzítenek is." (Jane Goodall)

A görög mitológia szerint, amikor Hadész elragadta a termékenység istennő, Déméter lányát, az bánatában felhagyott a rá szabott feladatokkal. Nem termett több szőlő, elszáradt a gabona, nem csírázott ki egyetlen mag sem. Az olümposziak próbálták győzködni, ajándékokkal kedveskedtek neki, de Démétert csak lánya visszatérése vigasztalhatta.

Mindeközben a leány is búslakodott anyja után, ezért férje úgy döntött, a kedvére tesz. Visszaengedi a felszínre. Igen ám, de a furfangos Hadész búcsúzóul adott neki egy szem mézédes gránátalmamagot, amit a lány szófogadóan el is rágcsált. Nem tudta, hogy ezzel végzetes döntést hozott: ugyanis aki csak egy falat ételt is megevett odalent, az örökre magához láncolta az Alvilág.

Anya és férj végül a lány feje fölött kompromisszumot kötöttek egymással. Tavasztól őszig Déméter tudhatta maga mellett a lányát, akit ilyenkor Koré-nak neveztek. Amint azonban learatták a búzát, betakarították a terméseket és a fák is elhullatták a leveleiket, a lány visszatért az Alvilágba. Ott pedig mint Hadész felesége, Perszephoné, uralkodott.

"Régen, még a patriarkális vallások előtt, az emberek istennőkben hittek. A babilóniaiak is, az etruszkok is. Az istennőhit egyszerre volt organikus és környezettudatos, mert az élet körforgásán alapult. Nem úgy, mint a judaizmus vagy a kereszténység. Azok csak törvényeket hoznak, és közben megerőszakolják a Földet." – állítja Jeffrey Eugenides az egyik könyvében. Déméter történetéből szintén azt olvashatjuk ki, hogy "erőszakot tettek a természeten", de az antik időkben még belátták,

milyen fontos a körforgás fenntartása.

A mai világban egyre kevesebbet törődünk a ciklusokkal: nem vesszük figyelembe sem a Föld, sem pedig saját változékony igényeinket. A modern fogyasztói és jóléti társadalom elmossa az évszakok határát – télen-nyáron 24 fokban élünk, vagy fűtünk vagy klímázunk, nem szezonálisan táplálkozunk, hisz ha nagyon akarjuk, decemberben is tudunk "friss" salátát, epret enni. De elfeledkezünk testünk érzékenységéről is, nem tápláljuk, nem dolgoztatjuk, nem pihentetjük úgy, ahogy arra szüksége lenne. Lelkünket már ne is említsük!

De folytassuk tovább a mesét, mert a képlet szempontjából vannak még érdekes összefüggések! A mítosz szerint Koré elrablását egyedül csak Héliosz, a napisten látta. Héliosz a mindent látó és ő az, aki mindig látható. Hadész pedig az ő ellenpólusa: a minden élőt láthatatlanná tevő és maga is láthatatlan.

A Nap egy rendkívül összetett szimbólum a görög mitológiában, mint ahogy a személyiségünk is az. Magába foglalja a leghétköznapibb értelemben vett egót éppúgy, ahogy a legmagasabb szintű tudatosságot. Hadész-Plútó pedig a tudatalatti legrejtettebb zugait, a lélek legnagyobb mélységekbe zárt tartalmait jelképezi.

A tudatos alvilágba szállás számtalan beavatási rítus része. Ya'acov Darling Khan a Jaguár testben pillangó szív című könyvében külön foglalkozik ezzel a témával. "A halál megtanított rá, hogyan értékeljem az életet. Arra ösztönzött, hogy mindig legyek jelen a pillanatban, élvezzem ki az ételek ízét és a föld szagát, és merjek szeretni annak biztos tudatában, hogy előbb-utóbb én és minden, amit szeretek, elenyészik majd."

De nem csak a modern sámánok úri hóbortja ez, hiszen már az istenmeséknek is szerves része volt. A sumer Istár, az egyiptomi Ízisz még önként szálltak alá az Alvilágba, hogy szerelmüket-férjüket megkeressék. Perszephoné egyszerre több és kevesebb náluk. Kevesebb abban, hogy őt erre a félelmetes beavatásra kényszerítették, mégis több, hiszen képessé vált a láthatatlan birodalom uralására.

A napéjegyenlőség kiváló időszak arra, hogy figyelmet szenteljünk a láthatatlannak. Mindannak, ami a felszínünk alatt, a lelkünk mélyén van. Az innen nyert erő "rögzíti szilárdan" mindazt, amit a külvilág felé megmutatunk. Innen nyerünk erőt a termékenységhez, a kreativitáshoz, a megújuláshoz. 


A Mérleg hónap képlete

Amint ránéztem erre a képletre, azonnal a bevezetőben leírt történet jutott eszembe. Nem csupán azért, mert az őszi napéjegyenlőség a természet búcsúja, hanem mert a Szűz jegy (Az átváltozás hagyománya) és a Nap-Szaturnusz képletéhez (Látni a láthatatlant) hasonlóan itt is a Plútó csúcsán egyensúlyoz a holdcsomópont-tengely.

Ráadásul a 26-os sorszámú Proserpina aszteroida (ő Perszephoné római megfelelője) is kiemelt szerepet kap: pont szemben áll a Nappal. Azzal a Nappal, aki a Mérleg jegyében épp elveszti az erejét (esésben van).

A kelta hagyományok szerint mabon ünnepével a fény átadja helyét a sötétnek: az aktív, cselekvő maszkulin energiát, a passzív, befelé forduló, elmélyülő feminin erő váltja fel. Ez az asszonyok ideje. Ebben a hónapban lesz is részünk két erőteljes női minőségváltásban!

A Nap és Hold kvadrátja belső feszültségekre utal, nehezebben egyeztethetjük össze a tudatos és tudatalatti énünket. Nehezebben találhatjuk az egyensúlyt a külvilággal: gondolkodási sémáink, szokásaink kritikába ütközhetnek, de önértékelésünkkel is olykor hadilábon állhatunk.

Adjunk teret a "sötét" női oldalnak, az érzéseknek, megérzéseknek, intuícióknak. Fogadjuk el, hogy nem mindig kell logikus magyarázat! Kapcsolatainkban is figyeljünk a jelekre. Ha bízunk az ösztöneinkben, akkor ki fogunk tudni lépni olyan helyzetekből, ahol a lelkünk kényelmetlenül érzi már magát.


A hónap legfontosabb eseményei

09.24., vasárnap

Jelenleg a Mérleg 1°16'-én csatlakozunk rá az úgynevezett Szuper Galaktikus Központra, ami az M87 jelölést viseli. Egy óriási galaxisról van szó, közepén egy szintén hatalmas fekete lyukkal.

Asztrológiai érelemben ez az "üresség" a kollektív tudatmező hiányosságaira, a közösen létrehívott, kielégíthetetlen éhségérzetünkre, a feneketlennek tűnő emberi vágyakra és emiatt a hatalommal való visszaélésre irányítja a figyelmet.

Philip Sedgwick így fogalmazza meg az ebben rejlő potenciált: "Az általunk ismert Univerzumban itt a legerőteljesebb a lélek regenerációjának a lehetősége. Megköveteli tőlünk, hogy lényegre törően foglalkozzunk magunkkal. Nagyon fontos, hogy ezt meg is tegyük, mert elkerülhetetlen! Mindenképpen meg fog történni, a kérdés csupán az, hogy mikor."


09.29., péntek

A teliholdnál a kapcsolatokról kialakított gondolkodás, a valóság és illúzió kerül górcső alá. Még mindig összekapaszkodik a három transzperszonális égitest, ami ezen a téren hozhat transzformációkat.


10.01., vasárnap

Rendkívül hosszú távú égi váltás: a Haumea átlép a Skorpióba és 28 évig itt is marad. Az első átlépéséről itt olvashattok: Megfoganó gondolatok


10.03., kedd

Pár nappal később a Fekete Hold Lilith lép a Szűzbe. Ennek érdekessége, hogy az aszteroida időzött itt jó hosszan (Tökéletes tökéletlenség), s készítette elő a terepet. Míg ott alapvetően belső munkáról volt szó, most ideje lesz átültetni az önmagunkról tanultakat a kapcsolati gyakorlatba.


10.05., péntek

A Mérleg Merkúr tovább viszi a teliholdas tapasztalatokat és segít átültetni a megkülönböztető-képességet a párkapcsolatokra. Nagy kihívás épp a Mérleg égisze alatt, hogy álljunk ki magunkért, akkor is, ha ezzel magunkra maradunk.


10.09., hétfő

Vénusz követi Lilithet, átlép a Szűzbe, majd bő egy nap elteltével a Hold is követi. Szaturnusz szembenállással kiváló időszak ez női minták takarítására!


10.12., Csütörtök

A Skorpióba lépő Mars erőre kap és Haumeát is feltüzeli (reméljük, a földrengésekkel, vulkánkitörésekkel szűkmarkúan bánik majd a bolygó). Egzakt Szaturnusz trigonnal ez is egy erő-generátor.


10.14., szombat

Az újholddal és gyűrűs napfogyatkozás is együtt jár, plusz direkt irányba forduló Plútó. Elkezdhetjük felépíteni, kinek is szeretnénk látni önmagunkat. Másoktól, a külvilágtól, a hozott mintáktól függetlenül.


10.18., szerda

Nap- leszálló holdcsomópont együttállásnál szintén az Én-azonosságunkra pillanthatunk rá.


10.21., szombat

Az Eris-felszálló holdcsomópont együttállása tovább viszi bennünk ezt az önismereti szálat, itt a belső egójátszmáinkat ismerhetjük fel.


10.22., vasárnap

A Napot éppen csak hogy megelőzve, meglehetősen feszülten a Merkúr lép át a Skorpióba. Itt ő is összetalálkozik Haumeával. Szintén jó kis belső, önismereti csatákat vívhatunk.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails