2023. augusztus 23., szerda

Az átváltozás hagyománya

Szűz jegyében a Nap: 2023.08.23. – 09.22.

Bevezető gondolat: "A hagyománynak csak akkor van értelme, ha azt a jelenben újrateremtik; de a jelenben a hagyományt újrateremteni csak belülről lehet." (Hamvas Béla)

Legtöbbször csak a fontos eseményeket tartjuk számon és megfeledkezünk az előtte-utána lévő folyamatokról. A fényképeink is leginkább a nagy pillanatokat rögzítik – a szépen tálalt ételt, az esküvői szertartást, naplementét egy nyaraláson vagy a  frissen született kisbabát. Pedig minden ilyen állomás előtt ott a tervezés, a szervezés, az előkészítés, az érlelődés, utána pedig a következmények, az eredmények, netán az elengedés.

Életünk java részét a rutinok, a sablonok, a minták és az elhanyagolható részletek teszik ki.

Mennyivel több mosogatás, kávéfőzés, jegyzetelés, teregetés, ügyintézés, zuhanyzás, porszívózás, kocogás, könyvolvasás, krumplipucolás van az életünkben, mint ahányszor átvesszük az új lakásunk kulcsait, lediplomázik a gyerekünk vagy előléptetnek a munkahelyen?

Igazán gazdag és teljes életet akkor élünk, ha ezeknek éppen annyi figyelmet szentelünk, mint a visszhangos, látványos dolgainknak.

A hagyományok és szertartások kulcsfontosságú része az előkészület és a lezárás. Gondoljunk csak a karácsonyra, amit az advent előz meg és a vízkereszt búcsúztatja el. Tulajdonképpen egy örök körforgás részei vagyunk, amit mi darabolunk fel fontosabb és lényegtelennek tartott másodpercekre.

Az egész felfoghatatlan az emberi elme számára, így csupán az egész szikráiba, töredékeibe kapaszkodhatunk, amit legteljesebben akkor tehetünk meg, ha a jelenben tartjuk a figyelmünket. Ezt egyre kevésbé gyakoroljuk, kiveszett a már említett pillanat szentsége. Régen, ha az asszonyok kenyeret dagasztottak, szinte eggyé váltak a mozdulataikkal. Nem "valamit csináltak", hanem arra az időre azonosultak a kenyértésztával. Érezték a kezükben az állagot, orrukban a kovász savanykás illatát... Manapság én még tévénézés közben is azon kapom magamat, hogy a telefonomat nyomkodom, ezáltal egy állandó idegrendszeri és ingerterhelés alatt vagyok.

Minél több időm lenne a jelenben lenni – hiszen a mosást, mosogatást gépek oldják meg helyettünk – annál kevésbé vagyunk benne. Mert a jelenben levés a legtöbb esetben nem passzív, hanem igenis aktív folyamat.

A Szűz hónap erre emlékeztet bennünket évről évre: oldódjunk fel a cselekvésben...

Na, de a hosszas bevezetővel jó messzire kanyarodtam onnan, hogy mi is az az átváltozás hagyománya. Erre szintén ez a nyárból őszbe vezető időszak mesél a legérthetőbben.


Az átalakulás három lépése

A Szűz, a Mérleg és a Skorpió csillagkép a nagyon távoli időkben közös csillagképet alkottak, erre utal, hogy mind a Szűz ♍, mind pedig a Skorpió szimbóluma♏ "m" betűre emlékeztet, illetve a köztük lévő Mérleg serpenyőit a mai napig Zuben-nek, vagyis (skorpió) ollóknak nevezzük.

Ez a három csillagkép és csillagjegy a transzformáció állomásai, erre különböző történetek (Egyiptomi Halottaskönyv, Perszephoné vagy Hamupipőke meséje) emlékeztetnek bennünket. A szétválasztás (Szűz), a megméretés (Mérleg) és az átváltozás (Skorpió) szinte minden halálmisztériumban felfedezhető, de a leghétköznapibb átalakulások is ezeken a fázisokon mennek keresztül.

Például ha otthon frissíteni akarjuk a ruhatárunkat, szortírozunk, eldöntjük, mi az ami kell, mi az ami nem és végleg megszabadulunk a feleslegtől. Gyakorlatilag az életmódváltások, a rossz szokások felszámolása, a gondolkodási rutinok átalakítása ugyanígy történik: hasznos ez a számomra? Ha igen, maradhat, ha nem: mehet!

Bár ilyen egyszerű lenne, de mint a bevezetőben is írtam, a hétköznapi működésünk az életünk 95%-át teszik ki, így

ezeket megváltoztatni nagyon aprólékos és hatalmas figyelmet igénylő feladat.

Ahogy a beavatási történetek is hosszadalmasak, a hősnek próbákat kell kiállni, kísértésekre nemet és kihívásokra igent mondani, úgy a mindennapjaink átalakítása is teljes elköteleződést kíván. Ám mindig akadnak úgynevezett "gyorsítósávok", amikor ezek a változási hullámok felerősödnek. Mint az előttünk álló hónapokban.


Szinte minden egyszerre

Az Oroszlán újholdhoz (Én és a végtelen) nagyon hasonló a képlet, ami majd a Nap-Szaturnusz együtt állásnál, illetve a Mérleg jegybe lépésnél megismétlődik. Az előző bejegyzésnél már írtam az Uránusz-Neptunusz-Plútó szextiljeiről, amik a személyes látomás beteljesítését, a belső bizonyosság kikristályosodását segítik elő. Ehhez azonban használnunk kell az átváltozás lépéseit: szelektál, dönt, elenged.

A három energia (Szűz, Mérleg, Skorpió) ilyen szintű érintettségével mindez nagyon gyorsan, szinte egyszerre történik. Épp ezért érdemes a tudatos jelenlétünket "edzeni" és fenntartani. Bár a változások leglátványosabban talán a kapcsolatainkban nyilvánulnak meg (Mérleg aszcendens), mégis apró, szinte észrevehetetlen hétköznapi döntéseken keresztül történik.

Például úgy döntünk, nem hagyjuk szó nélkül valakinek a viselkedését. Vagy kimozdulunk otthonról. Netán 10 perccel korábban ébredünk és beiktatunk egy kis reggeli mozgást. Esetleg megszabadulunk a chips-készletektől. Apróságok. De ha rendszeressé tesszük a gyakorlást, az válik új szokássá, az lesz az életünk 95%-a, nem a korábbi megalkuvás, várakozás, lustaság vagy egészségtelen étkezés.

A Nap és Szaturnusz oppozíciója már a belépésnek is a részét képezi, ezzel a családi mintáinkra, az onnan hozott sémáinkra pillanthatunk rá (Egészséges gyökerek), amik szintén fontos és elég mélyen bebetonozott építőkövei az életünknek. Ezeket sem árt szelektálni és a felszabadulás mellett dönteni...


A hónap legfontosabb eseményei

08.23., szerda

A Nap együtt áll a Regulus állócsillaggal, erről egy korábbi Insta bejegyzésben már volt szó. Ennyire szorosan összeolvadva a Szűz energiával, nagyon fontos, hogy felismerjük a leghétköznapibb tevékenységeken keresztül válhatunk most leginkább a sorsunk urává.

08.24., csütörtök

A Szűz jegyét két első negyedes Hold keretezi. Ez a holdfázis szintén a régi mintákról való leválást segíti. Hitrendszereket, vallási kérdéseket formálhatunk át, előtérbe kerülhet a bűntudat, illetve az áldozatszerepek.

08.25., péntek

Alig kezdtük el a hónapot és a jegyet uraló Merkúr retrográd mozgásra vált. Ez a mindennapokban okozhat kellemetlenségeket (késések, félreértések, apróbb balesetek), de cserébe a visszatekintést segíti.

08.27., vasárnap

Igen sűrű lesz ez a hét, mivel a Nap-Szaturnusz oppozíciójával, továbbá a Mars átlépésével (Szűzből a Mérlegbe) zárjuk a vasárnapot. Itt még tovább járunk azokat a bizonyos rejtett mintákat, amik a kapcsolatainkban az önérvényesítést is sokban nehezítik.

08.31., csütörtök

Ezen a héten csak a telihold lesz a meghatározó égi esemény, viszont itt is kulcsszerepet kap a Szaturnusz. Továbbá a Sárkány csillagkép, az Édenkert tengelye.

09.06., szerda

Július 26. óta hátráló Vénusz végre direkt irányba fordul, ami újabb színt hoz a kapcsolódásainkba. Mivel ez a belső, érzelmi munkát segíthette elő, most megmutathatjuk a világnak, mire is jutottunk magunkkal. Itt működésbe léphet végre az önérvényesítés, ami akár véget is vethet a már nem működő házasságoknak, de bátorságot is nyerhetünk a kezdeményezéshez.

09.08., péntek

Miközben egy előre, addig a többi hátra mozdul. Az utolsó lassú mozgású planéta, a Jupiter is retrográdra vált, így október 15-ig minden sorsbolygó és transzperszonális égitest befelé húzza a figyelmünket. Önismereti munkára, mély medertakarításra ez kiváló időszak!

09.15., péntek

Egy hétre rá lesz a hónap újholdja, ami nagyon hasonló tengelyt rajzol a teliholddal. Ám míg ott a Szaturnusszal volt randevúnk, itt a Neptunusszal kezdünk "kokettálni". Ráadásul az Oroszlán csillagképtől is búcsút veszünk.

09.16., szombat

Eddig tart a Merkúr hátrálása, a Szűz 9. fokán fordul irányba az égitest. Érdekes, hogy a sábai szimbólum szerint ez a mondat kapcsolódik hozzá: "Abszolút, hagyomány nélküli önkifejezés". Vajon el tudunk jutni ilyen mélységekbe?

09.19., kedd

Utolsó előtti alkalom, hogy a Halak Neptunusszal szembenézzünk és az illúzióinkra, az elképzeléseinkre, a vágyainkra reális pillantást vessünk. Mindeközben a Plútó is eléri a hátrálásának utolsó, 28. fokát és "a Nyilas csillagkép omega csillagát, ami másik három csillaggal egy négyszöget alkot, amit latinul Terebellumnak hívnak, a kínaiak kutyaketrecnek neveznek. Ez egy újabb bezártságélményt adhat (a régi rendszerek korlátai), amiből tudati szinten "felfelé", gyakorlati szinten "lefelé" van csak kijárás. Vagyis szellemileg kilépni ezekből a keretekből, amit azonnal át is kell ültetnünk a gyakorlatba."

09.22., péntek

A finálé a második "első negyedes hold", ami egyrészt összegzi bennünk, hogyan is sikerült a minták szelektálása, másrészt át is vezet bennünket a Mérleg havába, ahol amit még nem tettünk meg, azt a külvilág, a külső körülmények megtámogatják (meglökik hátulról).


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails