2023. augusztus 1., kedd

Gondoskodás

Telihold az Oroszlán havában: 2023.08.01 (20h32m)

Bevezető gondolat: "Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is." (Antoine de Saint-Exupéry)

Sokat gondolkodtam, hogy az öngondoskodás elsődlegesen melyik asztrológiai jegyhez kapcsolható. Mivel egy viszonylag új fogalomról van szó, így nincs tradicionális besorolása. Végül arra jutottam, hogy picit mindegyikhez, de lényegét tekintve oda, ahol a legnagyobb az én-azonosság – vagyis az Oroszlánhoz.

Az Ikreknél gondoskodhatunk a szellemi igényeinkről, a Ráknál az érzelmeinkről, a Bikánál a testünkről, a Szűznél az egészségünkről, de alapjába véve

a legegészségesebb önzés nélkül nincs öngondoskodás.

Bár maga a fogalom már az ókori Görögországban is megjelent, a 20., de inkább a 21. századig süllyesztőbe került. A Halak (-Szűz) világkorszak központi témája az én feladása volt egy magasabb rendű közösségi eszme érdekében: ez lehetett akár a vallás, akár a társadalmi-családi hierarchia. Az 1800-as években egy másodszülött grófkisasszony éppúgy nem tehette fel magának a kérdést, hogy mik az ő valódi szükségletei, mint egy 40 éves idős parasztember. Szerintem magát a kérdést sem értették volna.

Az individualista Vízöntő világkorszak és a pszichológia emelte be újra a köztudatba a lelki-érzelmi hogylétünk fontosságát. A "self care" kifejezés alatt először az időskori öngondoskodást értettük, de mára már ez a fogalom jóval tágabb. Nem csak a jövőbeli élethelyzetre és pénzmegtakarításra vonatkozik, hanem a jelen állapotunkra, a holisztikus szemléletű jóllétünkre.

FIZIKAI ÖNGONDOSKODÁS

Bár azt gondolhatnánk, hogy ez egy teljesen természetes dolog, mégis a legtöbb ember a saját valódi testi szükségleteivel sincs tisztában. Ide tartozik például a jó minőségű alvás, a stresszmentes élet, a megfelelő táplálkozás és mozgás, a szépség és az egészség ápolása.

Amikor az általános iskola első osztályában egy kisgyerek órán nem mehet ki pisilni, arra "kérik" hagyja figyelmen kívül a testi szükségleteit. Felnőttként hányan szorongunk és "tartogatjuk" bizonyos helyzetekben, mert azt tanuljuk meg, hogy szégyellnivaló dolog jelezni a mosdószükségletet, pedig sokszor a stresszes helyzet miatt (például prezentálni kell valamit) is fokozódhat a vizelési inger. Súlyosabb és speciálisabb a komolyzenészek képzése, erről a Zenélj szabadon oldalon bővebben is olvashattok.

Ugyanígy vagyunk a testünk folyadékigényével, hányan feledkezünk meg napközben arról, hogy bizony inni kellene. Vagy ha iszunk, akkor kávét, üdítőket és egyebeket vedelünk literszámra, miközben a sejtjeink szomjaznak. Sokszor még lélegezni sem lélegzünk megfelelően – az összetettebb testi jelzésekről nem is beszélve.


LELKI ÖNGONDOSKODÁS

Ennél még komplexebb a lelki állapotunk egészségessége, hiszen a testünk sok esetben ugyanezt próbálja felénk kommunikálni, "pszichoszomatizálni" az érzelmi elfojtásokat.

A lelki öngondoskodás része, hogy felismerjük és beszélni tudjunk az érzelmeinkről, hogy feldolgozzuk a sérelmeinket, traumáinkat, sőt még a transzgenerációs mintákat is. Az érzelmi self care nem azt jelenti, hogy pozitívan gondolkodunk – főképp azért nem mert a gondolkodás és az érzés két különböző tudati funkció!

Lelki öngondoskodás kulcseleme: azt érezni, ami van!

Része lehet a terápia, a meditáció, az elcsendesedés, a naplóírás, a relaxáció.


SZELLEMI ÖNGONDOSKODÁS

Mentális kikapcsolódásnak tekintjük a tévénézést, a telefonnyomkodást, de ez is nagyjából olyan, mint a gyorséttermi kaja – üres kalória az elmének. A szellemi öngondoskodás legfontosabb eszköze a tanulás, az önképzés, a kreativitás megélése, a nyitottság, de még a jóízű eszmecseréket, világmegváltó beszélgetéseket, brainstormingokat is ide sorolnám.


EGYÉB SELF CARE TEVÉKENYSÉGEK

Amikor az alap-jóllétünk rendben van, akkor tudunk igazából önmagunkról gondoskodni szélesebb körben és hosszabb időtávban. Ide tartozik a szociális öngondoskodás: a szeretteinkkel töltött minőségi idő, továbbá a szakmai, illetve a pénzügyi self care.


Egy háló felbomlik, szövünk egy másikat

Az öngondoskodás több szempontból is az új évezred "produktuma". A már említett individualista önfelfedezésen kívül a körülöttünk lévő rendszerek, kapcsolati és szociális hálók felbomlásának következménye.

Kezdődött azzal, hogy korábban az idős emberek ellátása a család kötelessége volt, nem nyűg, nem teher, igaz az átlagéletkor nagyjából a fele volt a mostaninak és nem szedtek az emberek gyógyszereket, nem jártak nyugdíjas klubokba, wellnessfürdőkbe. Az életkor kitolódása miatt az aktív és a passzív keresőképes réteg összetétele szintén átalakult, ezért hozták be a self care ötletét a biztosítók.

A Vízöntő kor sajátossága a minden korábbi rendszer átalakulása, ami a pénzügyeken túl érinti az oktatást, az egészségügyet, a politikát. Amikor körülöttünk nincs vagy kevés a viszonyítási pont, akkor magunkban kell felépítenünk a stabilitást. Ennek pedig szerves része, hogy tudjuk,

mitől vagyunk egyensúlyban.

Amiért nehéz egzakt választ adnunk az, hogy erről nem nagyon vannak meghatározó fogalmaink. A nagyszüleinket, de még a szüleinket sem igen kérdezték meg, boldogok-e a házasságukban, a munkájukban, a szülői szerepükben, a társadalmi és anyagi helyzetükkel.

A Vízöntő világkorszak egy kollektív tudatváltás, aminek a részét az egyéni hozzáállások, gondolkodások és a fenti kérdésre adott válaszok határozzák meg.

Ez pedig az Oroszlánra tartozik. Kijelenteni, hogy EZ VAGYOK ÉN! Így csupa nagybetűvel azonosulni a lényegünkkel. A mostani élet egyre több döntési lehetőséget kínál nekünk és nem csak arra vonatkozóan, hogy este a Netflixet vagy az HBO-t nézzem, Zakynthosra vagy Zalakarosra szervezzem a nyaralást, esetleg otthon ebédeljünk vasárnap vagy étterembe menjen a család.

Döntést arról kik akarunk lenni, hogyan akarjuk élni az életünket, hogyan szeretnénk látni-érzékelni a minket körülvevő világot.


A telihold képlete

A telihold képletben a Nap és Hold pozícióján túl az aszcendens-deszcendens tengely is érintett, sőt van egy szép, egzakt Merkúr-Szaturnusz oppozíciónk is. Sőt, már a Plútó és holdcsomópont-tengelyek t-kvadrátja is ugyanazt próbálja bennünk szétfeszíteni: váljunk önmagunkká.

Ehhez azonban hátra kell hagyni a félelmeket, az érzelmi gátakat (a Nap az Északi, míg a Hold a Déli Vízikígyóval kerül egy vonalba), a belénk nevelt szorongásokat (ez a Merkúr és a Szaturnusz).

Orosz Katalin használta az autogén tréningen ezt a kifejezést, ami az öngondoskodás szinonimája: karban tartani önmagunkat. Fontos, hogy mások is szeressenek, megöleljenek bennünket, de hogy ezt teljes szívvel fogadni tudjuk, előbb magunkat kell szellemileg, érzelmileg és fizikailag is karban tartanunk. Karban tartani, azt jelenti gondoskodni, ápolni, szervizelni valamit, gyengéden és óvó szeretettel, mint ahogy azt egy pici babával tennénk.

És a Vízöntő aspektusban épp olyan fontos szempont, hogy ha magunkat rendbe tettük, akkor és csakis azt követően az embernek gondosan rendbe kell szednie a bolygóját! Hiszen az öngondoskodás mindig túlcsordul rajtunk.


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails