2023. augusztus 30., szerda

Sárkányok holdja

Telihold a Szűz havában: 2023.08.31

Bevezető gondolat: "Meghitt világomat saját mitológiám sárkányai védik." (Salvador Dalí)

Ha valaki, akkor Dalí jól ismerte ezeket a bizonyos sárkányokat. "Dalí művészete egy nagy utazás a tudattalan dimenziók univerzumába. Dalí olyan beavatottnak tűnik, akik saját személyes szenvedése révén vállalta, hogy elhozza nekünk mélyrétegeinkben rejlő tudást, az istenek üzenetét, a tudattalanból fakadó általános létüzeneteinket." írja Nagy Zsuzsanna az ElitMed oldalán.

A mítoszok keverék szörnylényei alaktalanok vagy amorfok, rájuk nézve nehéz leírni, mit is látunk. A sárkányok is egyszere kígyó- és madárszerűek, pikkelyesek, karmosak, démonszeműek és gyakran számtalan fejük van. Még csak feléjük pillantani is rémisztő, de ha ez nem lenne elég, hatalmasok, otthonosan mozognak földön, vízen, levegőben füstöt és tüzet okádnak – lehetetlen előlük elmenekülni.

Amikor sárkányokkal találjuk szembe magunkat először általában ledermedünk. A látványuk kizökkent minket a megszokott gondolkodásunkból: ők azok a problémák, amiket nem lehet a megszokott módon elintézni. Kénytelenek leszünk teljesen új perspektívát keresni és kreatív megoldást találni ahhoz, hogy megbirkózzunk a helyzettel.

A sárkányok képviselik az árnyékos oldalt: a traumákat, a mélytudatalattiba száműzött félelmeket, a megmagyarázhatatlan, megrázó élményeket. Őket sem elfojtani, sem elpusztítani nem lehet: tudatosítani és integrálni kell a személyiségbe.

Maga a sárkány egy koncentrált, de kaotikus teremtőerő, ami mindenkiben ott rejlik – és ezt a kincset őrzi – de amíg zabolátlanul garázdálkodik, rengeteg életenergiát felemészt.

Épp ezért kellett a legtöbb mesebeli sárkányt fiatal lányokkal etetni.

A magyar sárkánymondákban gyakran megjelenik a táltos paripa is (a varázs-ló), aki a sárkányhoz tartozik. A táltosokat először csont és bőr gebének látjuk, mert a sárkány mostohán bánik vele, nem táplálja megfelelően. Amikor a hős megszerzi a varázslovat, parázzsal eteti, így az visszanyeri erejét és szépségét. A táltosnak számtalan extra tulajdonsága is van: érti az emberek nyelvét, tudja gazdája gondolatait, látja a jövőt és sokszor repülni is képes.

Összegezzük tehát: vagyunk mi – életünk hősei, akik útjuk során elkerülhetetlenül szembe találják magukat sárkányokkal. Dermesztő, blokkoló élethelyzetekkel, hatalmassá duzzadt elfojtott életenergiákkal, szőnyeg alá söpört traumákkal. Mi hizlaljuk ilyen óriásiává, szerteágazóvá, akár azzal, hogy minden nap körülötte kígyóznak a gondolataink (túlkompenzálás) vagy úgy teszünk, mintha nem lenne (elkerülés), esetleg áldozatszerepekbe, mártírjátszmákba ragadunk (önfeladás).

Ezek mögött a sárkányok mögött a valódi képességeink – a teremtő-táltos részünk – szinte éhen hal. Nem hallgatunk a belső hangra, nem beszéljük az emberek valódi nyelvét, nem látjuk a jövőt és egyéb csodás képességeinket sem birtokoljuk. 


Telihold-képlet

A holnap hajnali telihold többszörösen is ritka jelenség. Szuperhold – ami azt jelenti, hogy a Földhöz közeli pályán halad, így jóval nagyobbnak tűnik. Kék – mert augusztus hónapban ez már a második telihold (két évvel ezelőtt a Halványkék holdban már írtam erről a jelenségről). De a csillagászati érdekességeken túl még sárkánnyal és táltos paripával is kapcsolatba kerülünk.

A Nap ugyanis együtt áll a Sárkány csillagkép ɑ csillagával, a Thuban-nal, aki az Édenkert tengelye nevet is viseli. Vele szemben azonban a Pegazus látható, aki a görög mitológia táltosa. Őt nem egy sárkány sorvasztotta el, hanem Medúza tartotta fogva, de a szimbolika számos ponton azonos.

A csillagkép 8. legfényesebb csillaga a Baham, a "fiatal állatok szerencsecsillaga" együtt áll a Szaturnusszal, akit néhány napja összegeztünk (Látni a láthatatlant). Ha a fenti szimbolikát vesszük alapul, akkor most jól elkülöníthetjük a sárkány- és táltos részeinket. Talán a Szaturnusz transzgenerációs segítsége most nem az akadályok, gátak mentén érvényesül, hanem az örökölt kincseinket, tehetségeinket vehetjük számításba.

Azokat, amiket az őseink is feláldoztak az élet sárkányainak oltárán.

A fiatal állatok szerencsecsillaga épp a feláldozás előli menekülés.

Az előttünk álló két hét (az újholdig) kiváló alkalom arra, hogy újraírjuk a saját mesénket. Nézzük szembe a mindennapi sárkányokkal és lássuk meg mögötte a táltos énünket. Mivel és hogyan tápláljuk vagy épp éheztetjük őket? Hogyan lehetne elérni, hogy helyet cseréljenek: a sárkány megszelídüljön, a táltos paripa pedig visszanyerje szépségét és erejét?


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails