2022. szeptember 14., szerda

Búcsú az oroszlántól

Nap együttállás Denebola-val: 2020.09.14

Bevezető gondolat: "Ha csak egyszer is félelmét legyőzve cselekszik az ember, mássá válik." (Orhan Pamuk)

Az Ezerarcú félelem bejegyzés kapcsán szó esett róla, hogy az égi mesélőkönyv virtuális lapjai épp a hősbeavatási történeteknél vannak nyitva. Héraklész – akinek a neve helyére odaírhatjuk a sajátunkat is – az álmait követve járja az útját, de mielőtt elérné a célt, ki kell állnia néhány próbát.

Álmok, célok, odavezető utak és próbatételek mindenki életében vannak, sőt szinte folyamatosan találkozunk ezekkel a kihívásokkal. Hiszen gyerekkorunkban megméretettünk szavaló- vagy matekversenyeken, felvételiztünk a gimibe, megpályáztunk már jó pár állást, netán saját vállalkozást indítottunk, fejest ugrottunk házasság(ok)ba, gyerekvállalásba, mégis az új élethelyzetekben újra kell tanulnunk a bátorságot, a magunkba és az életbe vetett bizalmat.

De miért is felejtünk, miért nem tudjuk rögzíteni a már megszerzett tapasztalatokat? Részben beépítjük a pozitív élményeket, rutint szerzünk a versenyeken, a felvételiken, de a kor előrehaladtával a kudarcok, az elbukások, a rossz döntések, a tévedések száma is növekszik.

A neveltetésünk, az otthonról hozott mintáink, a társadalmi működésünk leginkább hibaalapú, vagyis a problémákat emeljük ki. Már első osztályban piros tollal húzzák alá a csúnyácska betűket ahelyett, hogy a szépen kerekített a betűket dicsérnék. Egy Facebook-kommentben is a helyesírási hibákat vesszük észre, akkor is, ha az illető fontos dolgot fogalmaz meg. A sztárok ballépései, félrecsúszott sminkje nagyobb olvasottságot jelent a bulvársajtónak, mint az érdemeik.

És ne menjünk ilyen messzire: gondoljunk csak önmagunkra. Ha hibázunk, "butaságot csinálunk", leszereplünk, netán felszedünk plusz egy-két kilót órákig, napokig, hetekig, sőt egyesek évekig képesek rágódni az ilyen szituációkon, tökéletlenségeken. Rengeteg időt vesztegetünk önmagunk bántására és csak ritkán adjuk át magunkat annak a jó érzésnek, hogy valamit jól csináltunk. Vagy egyszerűen csak jól éreztük magunkat. Az önismeret segít változtatni ezen.

Ha tudatosan éljük át a helyzeteket, akkor egyre magabiztosabbá, elégedetté válunk, egyre rugalmasabbak leszünk és egyre változatosabb megoldókulcsok állnak majd a rendelkezésünkre.

Az Oroszlán a szívből jövő bátorságra, a rendíthetetlen belső erő integrálására tanít bennünket.

Csillagászati érdekességek

● a Denebola viszonylag közeli égi objektumnak számít, mindössze 36 fényévnyire található tőlünk ez kékesfehér csillag.

● az Oroszlán csillagkép jelenleg a Szűz csillagjegy 1°-tól a 22°-ig nyújtózik az égen. A kiindulópont, az Oroszlán szíve – a Regulus – 2011 végén, 2012 elején "lépett át" a Szűz jegyébe. Ez egy nagyon jelentős jegyváltásnak számít (Amit a királyokról tudni kell), mivel az állócsillagok 72 év alatt lépnek egy fokot előre, így 2160 év alatt vándorolnak végig az egyes csillagképeken.

Mivel már az egész Oroszlán – a szívétől a farkáig, vagyis a Deneboláig – a Szűzben található, a bátorságpróbák minősége is megváltozott. A nagy hősök (Oroszlán) ideje lejárt, helyettük a hétköznapi hősök (Szűz), a mindennapi helytállások kerültek előtérbe.

● neve a Deneb al Asad szóból ered, szó szerint azt jelenti: "az oroszlán farka". Több hasonló állócsillagnévvel is találkozhatunk, szimplán Deneb nevet a Hattyú csillagkép alfa csillaga viseli (róla már esett szó a Hattyúvá válás bejegyzésben), de külön jelölik a Cet, a Delfin, a Bak vagy a Sas farkát.


A farok

A szimbólumok megfejtésében az egyes részleteknek is jelentősége van. Az oroszlán a világkultúrában igencsak előkelő helyet foglal el, még Európában is helyet kap a mesékben, pedig a távoli afrikai kontinens szülöttje, de a távol-keleti építészetben is gyakran láthatunk kapuőrző hím és nőstény oroszlánpárt. Az oroszlán a tekintély, az erő, a hatalom, a büszkeség képviselője, de a sörénye, a szíve vagy a farka külön-külön jelentőséggel bír.

Ha valaki tart otthon kutyát, az pontosan tudja, hogy az eb a farkával rengeteg mindent képes kommunikálni: elárulja, hogyan érzi magát kiskedvencünk. Másképp csóvál, ha örül vagy ha feszült, behúzza, ha meg van szeppenve, magasra tartja, ha valamire meredten figyel vagy ha ideges. Az ember hasonló széles testjelzési repertoárt a kezével alkalmaz.

A nagymacskák szintén "beszélgetnek" a farkuk jelzésein keresztül, de egyensúlyozásra, kormányzásra is használják – szintén úgy, mint mi a karjainkat.

Az Oroszlán csillagképet a szíve (Regulus) vezérli, de az út közben finom korrekciókat, a tudatalatti jelek felismerését a farka (Denebola) végzi.

Mit üzen a Denebola?

Lassan búcsúzunk az Oroszlántól és a Szűz csillagkép nyer teret, mégis ahogy láthatjuk, még a farka vége is fontos üzenetet közvetít nekünk.

Félelmekkel, kihívásokkal szembe nézni az élet természetes része. De minél jobban elfogadjuk önmagunkat, annál nagyobb örömöt és játékosságot leszünk képesek belevinni ezekbe a helyzetekbe.

Minél jobban beillesztjük az oroszlán-erőt az életünkbe, annál aktívabban, kreatívabban veszünk részt az élet kalandjában.

De itt a Szűz-égisze alatt figyeljünk a részletekre is. Nem elég kifelé díszes oroszlánsörényt – látszat-magabiztosságot – viselni, szívvel-lélekkel bátorrá kell válnunk. A tudatos jelenlét pedig folyamatos figyelmet és állandó finom korrekciókat jelent. Ösztöneink, megérzéseink, éberségünk tartanak minket egyensúlyban.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát! 


Related Posts with Thumbnails