2023. szeptember 15., péntek

Az anyag valósága

Újhold a Szűz jegyében: 2023. szeptember 15.

Bevezető gondolat: "Arról álmodom, hogy mindenki tudatára ébred saját tehetségének, és annak, hogy önmaga felelős a boldogságéért. Mert semmi sem fontosabb annál, hogy olyan életet éljünk, mely méltó gyerekkori álmainkhoz" (Raphaëlle Giordano)

Képzeld el, hogy te rajzolod meg a valóságodat. Valahogy úgy, mint a Varázsceruza mesében (fiatalabbak kedvéért a 60-as, 70-es évek rajzfilm-sorozata), olyanra formálhatod és színezheted, amilyenre csak szeretnéd. Mit alkotnál? Azt hiszem, szinte kivétel nélkül mindenki kiradírozna pár kellemetlenséget az életéből, szebbre, színesebbre, gazdagabbra festené a valóságát. Akadhat pár olyan ember is, aki semmit sem változtatna a jelenén – ők a szerencsés (?) kivételek.

Most hidd el, hogy tényleg te rajzolod a valóságodat! Minden, amit magad körül látsz, az a te teremtésed. A jól működő kapcsolatok, a munkahelyi problémák, a sikertelenség, a kudarcok, a frusztrációk éppúgy, ahogy a megelégedettség, a jóllét. Persze a negatívumokat senki sem direkt módon hívja életre, sőt még a körülményeket sem mindig mi magunk választjuk.

A körülmények azok a felületetek, ahova rajzolhatunk. Van, hogy ez nem a legideálisabb, hiszen a szürkén jól mutat a piros-sárga-kék aszfaltkréta, de a grafitceruza már kevésbé hagy erős nyomot. Néha egészen apró helyek állnak rendelkezésünkre, pedig mi annyi mindennel szeretnénk megtölteni, máskor végtelen vasúti falak előtt állunk és nekünk nincs ötletünk, hogyan varázsolhatnánk az egészet élettelivé.

Ráadásul a "ceruzakészletünknek" csak elenyésző része saját. Tele van hozott, örökölt, talált, mások által (társadalmilag) ránk erőltetett írószerekkel.

Asztrológiában a Halak jegy az élet megálmodása, a transzcendencia, míg a vele szemben álló Szűz a legkézzelfoghatóbb, leghétköznapibb megvalósulás. Mindaz, ami a mindennapokat jellemzi: milyen életmódot folytatunk, egészségesek vagyunk-e, hogyan tanulunk és dolgozunk. Egyik a végtelen lehetőségek tárháza, míg másik a beszűkült realitás.

De a végtelen lehetőségek sem csupán a pozitívumokat foglalják magukba.

Köztük kavarognak a transzgenerációs minták, a kollektív tudat negatív rezgései, tudatalatti félelmeink és ha ezekből túl sok van, alig jut hely a személyes vágyaknak.

Az elkövetkező, 2024-es év rendkívül transzformatív lesz, de ennek az átalakulásnak a csírái már most érlelődnek.

A "transz" azt jelenti, valamin túlmutató, átívelő.
Transzformatív = átformáló, átalakító.
Transzgeneráció = nemzedékeken átívelő.
Transzperszonális = a személyesen túli, a kollektívet, a transzcendenst érintő.
És ha már, akkor transzcendens = túlemelkedő, vagyis az érzékszervi megismeréseken túlmutató, tapasztalattól függetlenül létező.

Maga a transz egyfajta módosult tudatállapot, ami lehet külső hatás eredménye (hipnózis, sámáni szertartás, tudatmódosító szerek), de a forrása fakadhat belülről is (meditáció, flow-élmény). A tudatállapot-váltás és az ehhez kapcsolódó tudati formálódás kulcsfontosságú lesz!


Az újhold képlete

Lássuk mindezt asztrológiai szinten. Az én legesszenciálisabb összetevője a Nap és a Hold, a tudatos és a tudatalatti részünk. Ami ha éppen a Szűz energiába van beágyazódva, akkor igen éles, kritikus, pragmatikus módon szemlélhetjük magunkat és a környezetünket, objektíven érzékelhetjük a valóságunkat.

Ez vagyok én, ezek a körülményeim. Itt nincsen álmodozás, csak józan számvetés van: egy albérlet, két macska, 9-től 6-ig tartó munkaidő, négyszázhuszonháromezer forint félretett pénz a bankszámlán (robogóra), két testvér, két nagyon közeli és öt távolabbi barát és így tovább...

Hiába ezek a racionális tények, még közel sem vagyok teljesen én. Ha kilépünk a Szűz szemszögéből, akkor hozzáadhatjuk a listához a vágyakat, az ambíciókat, mindazt, amit nagyon szeretnénk, például az albérlet helyett egy saját kis kertes házat, az alkalmazotti munkaviszony helyett saját ékszerkészítő-vállalkozást, netán világkörüli utazást, de az anyagi célokon túl az önmagunkra találást, a boldogabb-kiegyensúlyozottabb létezést, sőt azt a bizonyos transzcendenciát is felsorolhatnánk. Ezt szimbolizálja a Halak.

Az úgynevezett transzperszonális égitestek – hagyományosan az Uránuszt, a Neptunuszt és a Plútót értjük alatta – adják az ösztönzőerőt a már korábban említett tudatszint-váltáshoz.

Már jó ideje jelen vannak az életünkben és ha megnézzük az emberiség elmúlt 250 évét, a felfedezésük óta, óriási technikai és kulturális fejlődés ment végbe. Most azonban egy újabb lépcsőfokot kell(ene) egyénileg és közösen is meglépnünk. Ez lesz a Vízöntő Plútó öröksége.

Most mindhárom transzperszonális égitest kapcsolatba kerül a Szűz újholddal: az Uránusz és a Plútó egy csodás föld-trigonnal, a Halak Neptunusz pedig oppozícióval – így kapunk egy erőteljes papírsárkány-konstellációt.

Ezt az öt égitest közt létrejött komplex fényszög-kapcsolatot úgy fordítanám le:

lehetőségünk adódik az anyag valóságából kilépni és felismerni, hogy mi van azon túl. De nem állunk meg pusztán a felismerésnél, hanem el is kezdhetünk beletágulni ebbe a végtelen valóságba!

Ez persze nem megy egyik napról a másikra, hiszen a hiedelmeink, hitrendszerink gyakran korlátoznak minket ebben. De talán a Szűz újhold a legalkalmasabb arra, hogy rendet tegyünk a "ceruzás fiókban". Lássuk meg, mik azok, amik akadályoznak bennünket abban, hogy közelebb lépjünk az álmainkhoz.


Hébé, az istenek szolgálólánya

A hatodikként felfedezett aszteroida a Hébé nevet kapta – ő áll most együtt az újholddal. A mitológia szerint Hébé Zeusz és Héra lánya, az örök ifjúság szépséges istennője.

Kezdetben valóban az istenek szolgálólányának szerepét töltötte be: ő öntötte tele a kristályserlegeket ambróziával, ő készítette el testvére, Árész fürdővizét és ő segítette fel anyját a harci szekerére. A történet szerint végül a leghatalmasabb hős, Héraklész égi felesége lett, ami szinte Hamupipőke-mese – ha nem a Disney-féle verziót vesszük alapul. Itt ugyanis a "herceg" több feleséget és szeretőt, gyereket és ellenséget, gyilkosságot és tébolyt is maga mögött hagyott, mire a fiatalok egymásra találtak.

Hébé a serdülőkorúvá érett¹, házasság előtt álló lány² archetípusa.

¹ Nevéből ered a hebefília kifejezés is: serdülők iránt érzett szexuális vonzalom.

² Nagyon érdekes, hogy az angol nyelv őrzi ezt a kettősséget, hiszen a "maid" jelenthet szolgálólányt és hajadont is.

Azokban az évszázadokban, amikor az átlagéletkor lényegesen rövidebb volt, a hebefília (akkor még nem is hívták így) szinte mindennaposnak számított. Főként a gazdag és nemesi családok körében a lányok a pubertás korba lépve azonnal férjhez mentek, gyakran tőlük jóval idősebb partnerhez.

Hébé olvasata kettős. Egyrészt a mások szükségleteiről való gondoskodásra, a szolgalelkűségre, a mártírjátszmákra a kiszolgáltatottság elakadásaira, az ide kötődő transzgenerációs mintákra is felhívja a figyelmet. Továbbá a társfüggőségre, azokra a férfi-női viszonyokra, amik évezredeken át egyensúlytalanságot teremtettek a társadalomban.

Nem véletlen, hogy a legújabb Disney-adaptációk próbálnak kilépni ezekből a sztereotípiákból (lásd az élőszereplős Hófehérke, aki nem akarj, hogy a királyfi megmentse), de nem feledkezhetünk meg a klasszikus mesék további rétegeiről sem.

A klasszikus Hamupipőke-típusú mesék üzenete épp a Szűz-Halak tengely szembenállásában rejlik. A hétköznapi valóság vs. elérhetetlen álmok. A takarítás, lencseválogatás nyomasztó realitásával szemben a transzcendens varázslata: a semmiből szőtt ruha, az üvegcipellő. 

A végtelen valósága...


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails