2023. március 24., péntek

Szép új világ?

Vízöntő jegyébe lép a Plútó először: 2023.03.23 (13h24p)

Bevezető gondolat: "Nem létezik civilizáció társadalmi stabilitás nélkül. És nincs társadalmi stabilitás egyéni stabilitás nélkül." (Aldous Huxley)

Az emberiség már egy ideje fantáziál a "szép új jövőről" vagy a kevésbé szép – disztópikus – társadalomszerkezetről.

Gyakorlatilag az a jövő: a jelen.

A világkorszakokról írtam már korábban az időperiódusokban, mely elmélet szerint nagyjából kétezer éves ciklusonként komoly kulturális, szociális, hitrendszerbeli változásokat tapasztalhatunk az emberiség életében.

Természetesen 2000 év rendkívül hosszú idő, ha a korábbi élettartam-statisztikákat vesszük alapul, akár 60 egymást követő generáción ívelt át egy korszak. Nemzedékről nemzedékre mindig formálódik-alakul: a Halak éra például Krisztus születésétől indul, magába foglalja a honfoglalást, a tatárjárást, a keresztes háborúkat, a reformációt. Minden évszázad másmilyen volt, mégis a a világról alkotott elképzeléseket megfogalmazó vallás (és szimbólumrendszer) egyfajta kohézióként működött.

A Vízöntő világkorszak első felvillanása a 18. század közepe-végére tehető, ekkor volt a francia forradalom, az amerikai függetlenségi háború, az Uránusz felfedezése, illetve az ipari forradalom. Mind-mind erősen vízöntős tartalmak, de még nem ütötte ki a tudomány és a technika az egyházat az ideológiaalkotás nyergéből, még széles körben nem valósult meg a felvilágosodás "Szabadság, egyenlőség, testvériség" eszméje, még az egyéni érdek differenciálatlanul mosódott össze a kollektív masszával.

De a ciklust elindító évtizedekben, 1778 és 1791 között, a Plútó épp a Vízöntő jegyében járt! Majd' 250 évre volt szükségünk, hogy a világkorszak kertkapujától elsétáljuk a bejárati ajtóig. Most viszont ténylegesen bekopogtatunk rajta.


A Vízöntő Plútó koncepciói

Nem biztos, hogy jó ez a kép, hiszen a világkorszakokba nem belépünk, hanem észrevétlenül átcsúszunk egyikből a másikba. A korábbi korszakjellemzők fokozatosan háttérbe szorulnak és az új irányelvek egyre szaporodnak – hétköznapivá válnak.

Manapság már nem kérdés (legalábbis a nyugati társadalmakban), hogy egy nő szavazhat, már nem vívnak véres csatákat az északiak a déliek ellen, azon sem lepődünk meg, ha egy újabb kisbolygót fedeznek fel. Míg korábban a telefonnak vagy a repülőnek a csodájára jártak, ma gépek nélkül ellehetetlenülne az életünk. Még kávét sem tudnék inni! A hétköznapi normákat az egyház helyett pedig egyre inkább a média, illetve a tudomány határozza meg.

A Vízöntő égisze alatt az elkövetkezendő 20 évben jelentős változások, ugrásszerű fejlődés várható ezeken a területeken:

● humanitárius elvek, egyenlőség megvalósítása

Nem véletlen, hogy az elmúlt években fokozódott az érzékenyítés, sőt úgy is tűnhet, picit átestünk a ló túloldalára, például a "Hölgyeim, uraim" megszólítás eltörlésével vagy a másik oldalon a "nemváltó óvodások" rémképével. Mindkettő túlzás, de a Vízöntőre

jellemző az anarchikus, szélsőséges működés.

Ezekben az években jó eséllyel beállunk egy normaként elfogadott, megszokottá váló kerékvágásba.

A legutóbbi Vízöntő Plútó alatt a rabszolga-felszabadítások is hasonlóan nagy port kavartak, Párizsban a társadalmi formaváltozás mentén pedig szó szerint fejek hullottak.

 ● rendszerösszeomlások

A Vízöntő Plútó gyakorlatilag nem csak a hatalmi struktúrákat rendezi át, de

minden elavult rendszer alól kirántja a szőnyeget.

Ez a folyamat már most érezhető a bőrünkön: gazdasági, egészségügyi, oktatási, politikai viszonylatban.

Nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni, mi lesz az új "váz", amire felépítjük a mindennapokat, hiszen a technikai fejlődésben rejlő potenciálokon rengeteg minden múlik.

● innováció

Ugrásszerű evolúciója lesz az orvos- és minden egyéb tudománynak, az űrkutatásnak. Már most látjuk a digitalizáció jelenlétét az oktatásban, a gazdaságban (bankkártya, kriptovaluta), a mindennapi ügyintézésben (ügyfélkapu, on-line ebédrendelés).

A Plútó a generációelméletben is fontos szerepet kap, így jó eséllyel a jegyváltás mentén megszületik egy újabb – béta – generáció, akik

a mesterséges intelligencia hétköznapivá válásától datálódnak.

A globalizáció terjedésével az országhatárok és a politikai határok is jelentősen átalakulnak, nem véletlenül rebesgetik már évek óta a világkormány kialakulásának lehetőségét. 

● egyén és csoport kapcsolatának változása

Az énközpontúság megjelenése szintén a Halaktól való eltávolodás velejárója. A Vízöntő azonban nem a szó klasszikus értelmében önző. Sokkal inkább a lázadó kamaszhoz lehet hasonlítani, aki felrúgja a szülői kereteket, próbálgatja a szárnyait, keresi a képességeit. Majd fiatal felnőttként ezeknek az egyéni kvalitások mentén tagozódik vissza a társadalomba.

Gondoljunk csak a

képességek szerinti kasztosodásról

szóló filmekre, mint az Emlékek őre vagy a Beavatott. De ilyenek az X-menek is, akik kilógnak a sorból az individuális adottságaikkal.

A korábbi évezredekben átjárhatatlan zárt társadalmi, vallási, nemi csoportok léteztek, ma a születési előjogok helyett jóval inkább a belső motiváción múlik, hogy kiből mi lesz. Minden bizonnyal az iskolában is hamarosan lekövetik ezt a trendet. Jelenleg még ez is nagyban formálódik, a korábbi poroszos egyen-elv helyett egyelőre speciális nevelési igények vannak, de előbb-utóbb tényleg a gyereket, mint individuumot veszik figyelembe.

Mindaz, amit itt felsoroltam, pusztán gondolatkísérlet. A Vízöntő Plútó, mivel egy világkorszak mérföldköve is, olyan szintű változásokat hozhat, amit per pillanat elképzelni sem tudunk. A multiverzum, a párhuzamos dimenziók, a más csillagrendszerekben élő életformákkal való kapcsolatfelvétel szintén benne van ebben a két évtizednyi intervallumban, de ezek egyelőre, legalábbis az én fejemben, még iszonyatosan távolinak tűnnek. De a Vízöntő minőséget nézve lehet, hogy mindezekhez nem is kellenek évtizedek... 


A Plútó jegyváltás képlete

Nem véletlenül van az alcímben az "először" szó, a Vízöntő jegy 0. fokán ötször halad át majd a Plútó. Ezt a mozgást hívjuk hurokvetésnek, aminek a ciklusai így néznek ki:

2023. március 23-tól belekóstolunk az új Vízöntő-hullámokba. Nem tart sokáig ez a nézelődés, április 28-án meg is áll a Plútó az 1°-on, majd május 5-től hátrálni kezd.

A retrográd jegyváltás egyfajta "időék", június 11-én visszaóvatoskodjuk magunkat a Bakba. Egészen a 28. fokig hátrálunk, ahonnan október 14-től indul ismét előre. Ez a fázis egy átmeneti időszak.

2024. január 21-én lépünk át másodszor a Vízöntőbe, majd ismét megfutjuk ezt a visszalépős ciklust. Május 6-tól retrográd, 2024. szeptember 2. a Bak jegybe lépés, de itt már csak rövid ideig turkálunk a múltban. Október 15-től direkt, 2024. november 19-én harmadszor és végleg átlépünk a Vízöntőbe.

Nem mindig ilyen körülményes a tinci-tánci, legutóbb például a Bakba egy év leforgása alatt mentünk bele.

A három belépés egészen más képet mutat. Míg a mostani egy erőteljes, ambiciózus, lendületes indulás (szinte berúgjuk a kaput a Kos Nappal, Holddal az MC-n, Oroszlán aszcendenssel), addig másodszor egy jóval komolyabb, óvatosabb, de jelentősebb változásokat mutató képlet lesz.

Végül az utolsó érett beérkezés, ami valódi személyiség és struktúra-változásokat jelez.

A Plútó helyzete is mozog, először a hétköznapok területét, másodszor a gondolkodást, harmadszor szintén a mindennapokat érinti. A hozzákapcsolódó tudatosság (Nap) Kos: "fú, de izgi, ez valami új, akarom a változást, de jó, menjünk már!", Vízöntő (egzakt Plútó együttállással) "aha, értem, ami történik, konstatálom, ha nyitott vagyok az új eszmékre, akkor magamra találok, ha kapaszkodom a régibe, akkor kiesem a körhintából", végül Skorpió (Uránusz oppozícióval) "elkezdem integrálni a megváltozott dolgokat".

A jelentős különbség részben az, hogy azóta magával a bolygó-tudatossággal is gazdagodtunk vagyis a Plútó felfedezésével beemeltük a tudatba a hozzá kapcsolódó tartalmakat. Ezáltal a transzformáció mélyebb, gyökeresebb, felkavaróbb, hiszen nem véletlenszerűen "nyúlkálunk" a saját és a kollektív mélységeiben, hanem nagyon célirányosan merülünk ide.


Hogyan illeszkedhetünk az új rendszerbe?

A Vízöntő világkorszak az emberiség (és talán a földfejlődés) kamaszkora. A régi minták már nem kellenek (ki akar olyan ciki pulcsiban járni mint apu vagy úgy bénázni, mint anyu az új tablettel). Fogalmunk sincs róla, kik vagyunk, merre tartunk, mi is lehet belőlünk. A kortársak irányadóak valamelyest, de ők is ugyanabban a kamaszcipőben botladoznak.

Kollektíven most mi is kicsit ilyenek vagyunk: tele bizonytalansággal, kétségekkel.

Lázadozunk a körülmények és önmagunk ellen is. Ha azonban az asztrológiai energiákat követjük, a következő tanácsokat kapjuk:

● legyünk nyitottak!

Tényleg annyi változás van, hogy ezt csak nagy fokú rugalmassággal, kíváncsisággal, nyitott elmével vagyunk képesek befogadni. Minél merevebben ragaszkodunk a korábbi elképzelésekhez, a már bevált stratégiákhoz, annál inkább kudarcra vagyunk ítélve.

● ismerjük fel az egyéni kvalitásokat

Ennek a folyamatnak a része már egy ideje tartó intenzív transzgenerációs hozadék-takarítás, amit most a Halak Szaturnusz is kellőképpen megtámogat (Egészséges gyökerek).

● vállaljunk felelősséget

A kamaszkor velejárója a mind nagyobb felelősségvállalás. Ha szabadok akarunk lenni, ha azt akarjuk, hogy otthon felnőttként kezeljenek, akkor annak a mi viselkedésünkben is tükröződni kell. Az emberiségnek korábbi világkorszakaiban a felelősség nem az egyéné volt. "El vagyok átkozva", "rossz helyre születtem", "Bal sors, akit régen tép" – mind kívülre helyezi az okokat.

A Vízöntő Szaturnusz már előkészítette a terepet, érdemes visszaolvasni a munkásságát: Mindenki egy csillag.

● őrizzük meg a valódi értékeket

A Vízöntő ura az Uránusz, aki kiszakít minket a megszokottból, fejlődésre, változásra, folyamatos kreatív alkotásra inspirál. De ugyanúgy ura a Szaturnusz is, aki fenntartja a hagyományokat, őrzi a tradíciókat, keretet ad az életnek.

A kamaszkori lázadás után igazából abból lesz "jó felnőtt", aki megfelelő értékrendet hoz otthonról. Lehet, hogy pár évig hátat fordítunk a családi szokásoknak, de később "visszamentjük" azt, ami fontos. Már nem trendi étteremben akarunk avokádós quinoasalátát enni, hanem megtanulunk a nagyi recepteskönyvéből vasárnapi húslevest főzni. Értsük képletesen!

Ide tartoznak azok a tendenciák, amik visszavisznek minket bizonyos korábbi állapotokba, például a test-tudatosságba vagy a föld-tudatosságba. Része a környezet- és bolygóvédelem, de ezeknek szerves része az önmagunkra való fordított tudatos figyelem is. Ne feledjük: "nincs társadalmi stabilitás egyéni stabilitás nélkül"!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails