2023. március 8., szerda

Egészséges gyökerek

Szaturnusz a Halak jegyében: 2023.03.07 – 2025.05.24

Bevezető gondolat: "...az embernek két útja van: az ősök útja és az istenek útja. Így szól a keleti szent könyv: az ősök útja a családoké, a nemzeteké, a törvényeké, az emberiségé. Mindnyájan ezen járunk, amíg nevelnek bennünket és tanulunk. Ezen járunk, amikor nyelvünket és szokásainkat tiszteljük, amikor emberi hivatásunkat betöltjük. Az istenek útja a lelkiismereté. Mindnyájan erre lépünk, amikor kiemelkedünk abból, amit tanultunk, s amikor azt tesszük, ami túl van nyelven és szokáson és törvényen és családon és nemzeten, és amikor betöltjük feladatunkat, amivel bennünket az Isten bízott meg." (Hamvas Béla)

Ahogy azt a hétfői Virágzó jövő bejegyzésben is írtam, a telihold és a Szaturnusz jegyváltása nem csak egy napra esnek, de szorosan össze is függnek egymással. Ott a tágas, szép jövőt álmodtuk meg magunknak, itt pedig megkapjuk a manifesztáláshoz szükséges útmutatót: az egészséges gyökereket.

Míg tervezgetni viszonylag könnyű, megvalósítani jóval nehezebb: kitartást, elköteleződést, felelősségvállalást igényel. Ehhez jó hosszú időt kapunk: előttünk a Halak Szaturnusz két éve!


Halak Szaturnusz

A Halak jegy a vég és az új kezdet átmeneti állapota. Olyan, mint a tarot-ban a Bolond, ami egyszerre nulla és huszonkettő. Ebben a köztes térben találkozik össze minden elmúlt és jövendőbeli élet – ez a magzati kor – ahol nem csak két sejt fizikai, de két család lelki genetikája is eggyé válik.

Itt sűrűsödnek össze a múltbéli okok, amik a születéstől, vagy akár már azt megelőzően jelen vannak bennünk a tudatalatti szintjén. Ezeket a "kódokat" váltjuk hétköznapi valósággá, életmóddá, gondolkodásmóddá, betegségekre való hajlamokká a szemben tükröződő, Szűz jegyhez tartozó 6-os házban.

A Szaturnusz feladata, hogy elvezessen minket növekedési határainkhoz, sokszor kemény leckéket adva, de azokat legyőzve túlnőhessünk a családi mintáinkon.

Kedvenc népmesei hasonlatom: a főhősnek veszélyes lelki, fizikai, mentális próbatételeket kell kiállni, hogy ne a szegénység, a beszűkültség, a magány legyen a hozott sorsútja, hanem a saját maga által megálmodott életet – a királylányt és a vele járó fele királyságot – válassza. Tegnap tanultam az ide illő kifejezést: ez a poszttraumás növekedés.

Ha egy nagy fokú kihívást jelentő élethelyzettel vagy korábbi traumáinkkal sikeresen megküzdünk – legyőzzük a sárkányt, kijutunk élve a boszorkány viskójából vagy a sötét, rémisztő rengetegből – annak pozitív pszichológiai következményei lesznek. Továbbiakban már nem a nehézségekkel azonosítjuk magunkat, hanem az erőforrásainkkal.

Ami nem azt jelenti, hogy nem jönnek újabb "mesebeli lények", de a rendelkezésünkre áll már a megoldókulcs a velük való találkozáskor.


A láthatatlan Mátrix

A Halak jegy tulajdonképpen a mátrix, ami a kollektív tudatalattit behálózó információs és érzelmi mezőből jön létre. Nagyjából olyan, mint a wifi, nem látjuk, mégis jeleket küldünk szét a világban. Ide csatlakozunk fel, amikor eszünkbe jut egy rég nem látott barát és hirtelen megcsörren a telefon: ő is keres bennünket.

Innen éreznek rá a gyerekek, ha a szülők közt feszültség van, anélkül hogy látná őket veszekedni. Innen táplálkoznak bizonyos indulatok. "Én mindig udvarias vagyok Bélával, pedig mindig undok módon viselkedik. Honnan is tudhatná, hogy miközben kedvesen trécselek vele, azt gondolom, hogy egy tapír... Tudja!

Itt kavarognak azok a dolgok, amik hirtelen eszünkbe jutnak (tnx, csodás magyar nyelv!), mert nem az "eszünkben" tároltuk őket. Ihlet, inspiráció, intuíció.

Minden elfojtott, ki nem mondott, elviselkedett érzelem, frusztráció részévé válik ennek a mátrixnak, így hozzuk létre közösen azt a világot, amit jelenleg élünk. Ezek a láthatatlan gyökerek táplálják az egészet és a részeket – vagyis az egyént.

Így individuális szinten ez az energetikai tér tartalmazza a transzgenerációs mintáinkat is. (Meg a karmikusokat, a dimenzionálisakat, de ne bonyolítsuk túl a dolgot, így is veszélyes vizekre eveztünk!)

A Szaturnusz természetes igénye a külső-belső rendezettség, a felelősségvállalás megteremtése. Nincs könnyű dolga annak, ami a struktúrákban találja meg a bizonyosságot és most hirtelen a káoszba, az irracionalitásba, az emóciók világába kell merülnie.

De ennek köszönhető az, hogy lehetőségünk lesz rendbe tenni, Hamvas szavaival élve "az ősök útját", hogy az "istenek útjára" léphessünk. Mivel a Halak jegy a Neptunusz uralma alá esik, ráadásul ereje teljében is van, így nagyon erős lesz a tudatalattinak az átmosó hatása. Intenzívebb lesz az egységélmény, így könnyebb belemerülni a családi, transzgenerációs mintákba. 

Ha nem tesszük, akkor bizony az "arcunkba tolják". Észrevehetjük, hogy akár mi, akár mások, bizonyos élethelyzetekben éretlen, infantilis érzelmekkel reagálnak, ilyen a hiszti, a dac, a dühöngés, a sértődöttség. Nem jutnak el hozzá a józan érvek. Ilyenkor gyanakodhatunk, hogy aki reagál, az nem a 72 éves Irma néni, hanem a 3 éves Cirmike.

Egy traumatikus helyzetben, legyen az saját vagy generációs élmény, az érzelmi energia ragad be. Nem tudjuk kifejezni a félelmünket, a dühünket, a szomorúságunkat, ehelyett megjelenik az elszigeteltség, tehetetlenség, a kiszolgáltatottság, a megfosztottság érzése.

Rendkívül jól "dolgozhatunk" most az áldozatszerepekkel, a mártíromsággal, a bűntudat minden formájával. Ráadásul ez az érzelemhalmaz a kulturális gyökereinknek is jelentős részét teszi ki.

Hatalmas szükség van, egyéni, nemzeti és kollektív szinten is ezeknek az érzéseknek a felszabadítására, az intuíció, az érzékelés fejlesztésére és a tiszta gondolkodás elsajátítására.

Az áldozat – mert a Halaknál az sem maradhat el – egyfajta identitásvesztés. Annak az énképnek az elvesztése, ami mások elvárásaiból, félelmeiből, a hozott mintákból épül fel és elfedi a valódi énünket.

Ennek a két évnek a legfontosabb feladata: visszakapcsolódni önmagunkhoz  újjászülni önmagunkat.

Halak jegye az ősök temetője és az új születésének a színtere.


A jegy küszöbén

A telihold, a 9-es házas Nappal a lobkoronát, a virágokat vetítette előre   a vágyakat, az álmokat, az elképzeléseket. A Szaturnusz átlépésekor a tudat már a 8-as házba érkezik, ami levisz (húz) minket a gyökerekhez. Le kell ásni a mélybe, kitisztítani a sebeket, meggyógyítani az elhasadt lélek-szöveteket, öntözni, táplálni a múltunkat, hogy a jövőnk tényleg olyan lehessen, amit szeretnénk.

Halak Szaturnusz azt mondja: valamit még rendbe kell tenni!

Ne lepődjünk meg, ha rengeteg indulati, düh-energia is megmozdul bennünk, a születési élményeinkhez is kapunk egy jó kis visszacsatlakozást. Határaink átlépésére is jóval hevesebben, ideális esetben tudatosabban és kompetensebben reagálhatunk.

A Szaturnusz és a Neptunusz összjátéka nem elhanyagolható, még a Kosba is kézen fogva lépnek majd át. Minden szinten (egyéni és kollektív) kőkemény illózióvesztésekre számíthatunk.

Visszaköszön a 2016-os kvadrát, ami sokak életében jelentős nyomot hagyhatott. Ami ott elindult, most beérik. Vagy megismétlődik, ha nem kezdtünk el önmagunk felé lépéseket tenni.

Neptunusz a kollektív (a mátrixban lévő) érzelmeket korbácsolja fel, míg a Szaturnusz az énvédelemre, határkijelölésre sarkall.

Bert Hellinger útravalója nagyon fontos lehet mindenki számára, aki a családi vagy társadalmi struktúrából akar végre kitörni.

"Egy család fekete bárányai valójában a családfájuk felszabadítói. Azok a családtagok, akik nem alkalmazkodnak a családi szabályokhoz vagy hagyományokhoz, akik folyamatosan próbálják forradalmasítani a meggyőződést. Akik a családi vonalak jól ismert ösvényei ellen választanak, azok, akiket kritizálnak, ítélkeznek, sőt elutasítanak. Ezeket azért hívják, hogy megszabadítsák a családot az egész, generációkat frusztráló ismétlődő mintáktól. Ezek az úgynevezett '' fekete bárányok ", azok, amelyek nem illenek, amelyek lázadással üvöltenek, valójában javítanak, méregtelenítenek és új virágzó ágakat hoznak létre a családfájukon. Számtalan irreális vágy, összetört álom vagy őseink frusztrált tehetsége mutatkozik meg ezen a lázadáson keresztül. Tehetetlenségért a családfa bármit megtesz a törzse semleges és mérgező pályájának fenntartásáért, ami nehézkessé és konfliktusossá teszi a lázadó feladatát. Hagyd abba a kételkedést és vigyázz a ritkaságodra, mint a legdrágább virágra a fádon. Te vagy minden ősöd álma."


Fényszög-hullámok

Bár meglehetősen nagy kihívást állít elénk ez a két szaturnikus év, rengeteg segítő, előrevivő hullámot is kapunk

Egyedül

A Szaturnusz fényszög nélkül, pontosabban egy Haumea trigonnal lép be a Halak jegyébe. Az asztrológiában a fényszögek egy másik energia támogató vagy gátló jelenlétére utalnak. Mint amikor kitaláljuk, hogy könyvírásba fogunk, a Manci biztat bennünket (ő egy trigon), még a Frici az ellenérveket sorolja (ő egy kvadrát).

De akár Manci, akár Frici, nem vagyunk egyedül. Előbbivel lehet álmodozni, ötletelni, röhögcsélni, még a másikkal vitatkozni, ellenérveket sorakoztatni. De nem vagyunk egyedül!

Fényszög híján saját kizárólag saját belső erőnkre, elszántságunkra támaszkodhatunk. De amint "fejest ugrunk", ott találjuk a születés és a termékenység istennőjét, aki elkap, megtart és gyermekévé fogad.


Bátorság jutalma

Viszonylag hamar a holdcsomópont-tengellyel összekapcsolódik a Szaturnusz. A tengely üzenete: magunkhoz ölelni az életet, amit egy Uránusz kvintil is megtámogat.

Ez a konstelláció az életfeladat felvállalását, az elköteleződést, a saját határainkon való túllépést segíti elő. Már ha volt bátorságunk az ismeretlenbe merülni.

időszak: 2023. március 27. – május 18.

egzakt: 2023.04.19


Sorsformálás

Két sorsbolygót tartunk számon: a Jupitert és a Szaturnuszt. Amikor ők kézen fogják egymást, akkor óriási támogatást kapunk. Ráadásul ekkor már a Bika jegyéből, vagyis a gyakorlati megvalósulás, a fizikai, kézzel fogható eredmények oldaláról érkezik a Jupiter pozitív megerősítése.

A szextil fényszög bár mentoráló, aktívan meg kell dolgoznunk az eredményekért. Kapunk cserébe  türelmet, hogy keményen dolgozzunk a hosszú távú célokért, kiegyensúlyozottságot, egészséges öntudatot, sőt gyarapodást, meggazdagodást is mutathat a fényszög. Ráadásul apa-fia mitológiai alakokról beszélünk, így generációs hidat is tartanak nekünk.

időszak: 2023. május 18. – július 20.

egzakt: 2023. június 19.


Irányváltások

2023. június 13. a Szaturnusz előbb stagnál a 8. fokon, majd 21-től retrográd mozgásra vált. Visszahátrál egészen az első fokra, de nem lépi át a Halak jegy határát. November 8-tól lesz ismét direkt a mozgása.

Hátráló szakasz mindig a múlt, a régebbi állapot felé irányul, további segítség most ez a rendrakásunkhoz. Talán egy kis megpihenés is lesz ebben a nyártól ősz végig tartó időszakban, a nyaralásra, a feltöltődésre és nem a szaturnikus belső munkára helyeződik a fókusz.


Sorsformálás második kör

Ismét Jupiter szextil fényszög mellett folytatódhat az aktív részvétel a szaturnuszi feladatok terén.

időszak: 2023. november 30. – 2024. április 20.

egzakt: már nem lesz


Irányváltások

2024. július 4. és november 19. közé esik a második retrográd fázis. Lásd fent.


Több körös vizsga

A Bika Jupiter szextilből Ikrek kvadrát lesz, a két sorsbolygó a tanítás után vizsgáztatni kezd. Az "én már mindent tudok" világlátás azonnali bukta. De az "én semmit sem tudok" hozzáállás úgyszintén. Elsősorban az önértéktudatunk kérdőjeleződhet meg ebben a viszonylag hosszú, bő fél éves időszakban.

időszak: 2024. július 19. – október 2. és 2024. november 9. – 2025. február 9. 

egzakt: 2024. augusztus 19. és 2024. december 24.

2025. április 25-től szintén egy kvadráttal vezeti át a Jupiter a Szaturnuszt a Kos jegyébe.


A diplomamunka

Az Uránusz szextilje már átvezet minket a következő Kos állomásra. Ennek segítségével tudjuk összekötni a régit az újjal, a tradíciót a haladással.

időszak: 2025. február 8-tól

egzakt: 2025. április 4. 17:15:33


Mély víz

Itt éri be a Szaturnusz a Neptunusz hatótávolságába, ez lesz a legerősebb illúziótörő időszak, 2025. március 15-től. Izgalmas időpont választás, 1948-ban, mikor február 18-án a Neptunusz belépett a Halakba, a Szaturnusz már ott várta. A magyar csoportkarma szempontjából ez egy felszabadító folyamat lehet!

Érdekes, hogy egzakt együttállás nem lesz a Halakban. Nagyon ritka, hogy ők itt összetalálkozzanak: utoljára 1523-ban sikerült, legközelebb 2348-ban számíthatunk erre.


A bátorság eredménye

2025 év elején a holdcsomópont-tengely átlép a Halakba, itt találkoznak össze a "távozó" Szaturnusszal. Ha nem hangzik túl elvontnak, akkor fogadjuk el a szót: karmaletétel.

időszak: 2025. március 19. – május 13.

egzakt: 2025. április 14.


A lélek ereje

Legutolsó fényszögünk 2025. május 11-től egy Plútó szextil, ami szintén már a Kos jegyébe vezet át minket. A két égitest egyik közös kulcsszava a Damaszkusz-élmény, amit "pálfordulásnak" is szoktunk nevezni. Valaki más lettem, önmagammá lettem...


2025. szeptember 2-án, egészen december 2-ig tér még majd a Szaturnusz egy rövid időre vissza a Halakba.


Ezt a bejegyzést Zita barátnőmnek dedikálom, köszönettel a Halak Szaturnusz évfordulós távlatainkért és mélységeinkért!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails