2023. március 21., kedd

Bejárat

Első Kos újhold: 2023. március 21. (18h24m)

Bevezető gondolat: "Lenyűgöző találmánynak tartom az ajtókat. A határtalan képzelőerő bejáratát jelképezik. Mielőtt kinyitnánk egy ajtót, addig a végtelen lehetőségek tárháza rejtőzik mögötte, és csak amikor kinyitjuk, akkor válik valósággá." (Mr. Robot c. film)

Az ajtó, csak egy ajtó, mégis különbség van a bejáratok és a kijáratok közt. Ha épp belépünk egy addig ismeretlen épületbe, esetleg izgulunk kicsit, netán a külsőségek alapján megpróbáljuk elképzelni, milyen lehet odabent.

Mivel még nem ismerjük, nincsenek igazából sztereotip elgondolásaink, tényleg a végtelen lehetőségek tárháza vár ránk. Lakhat akár a házban egy elbűvölő idős hölgy, aki isteni citromos pitét süt és mellé pikáns történeteket mesél a fiatalkoráról. De találhatunk rejtett kincseket – ritka könyveket, szenes vasalót, elfeledett festményt. Vagy dohos pincét, esetleg mogorva, középkorú banktisztviselőt, feleségesül, gyerekestül, labradoodlistul. Akármit!

Tulajdonképpen nem is az ajtó mögötti dolgokon múlik, hogy miket rejt, hanem rajtunk, a nyitottságunkon, a kíváncsiságunkon, a befogadóképességünkön, hogy mit látunk meg belőle. Mert ha nem érdekel a néni személye, talán meg sem kínál minket azzal az isteni süteménnyel. (Amit egyébként kár lenne kihagyni!)

A kijárat – hiába ugyanaz az ajtó – mégsem ugyanaz. Odabent átéltünk valamit. Gazdagabbak lettünk egy recepttel, belegabalyodhatott egy rakás pókháló a hajunkba, megfogadhatjuk, hogy gyakran visszatérünk ide vagy hogy soha többé nem tesszük be újra a lábunkat.

Ígérete szerint ilyen ez a Kos hónap is:

más emberként lépünk be és más emberként jövünk ki belőle.

Az "ajtókat" itt az újholdak biztosítják nekünk, az első és a harmincadik fokot bekeretezve. Az újholdaknál nagyon intenzív összekapcsolódásunk van az adott energiával, mert a tudatos (Nap) és a tudatalatti (Hold) részünk tulajdonképpen eggyé válik.

A Kosnál az eggyé olvadás elsősorban önmagunkkal történik. Azzal az élménnyel, hogy "nini, vagyok!". Még nem valaki vagyok, egyszerűen csak énné válok.

Mint a születés pillanatában, az addig anyai egységélményben, a kollektív víz-közegben, az álomidőben érlelődő magzat elkezdi az individuális újszülötti létét. Érzékeny, sebezhető, törődést igénylő, de már önállóan lélegző!


Az újhold képlete

A Zodiákus első fokának a sábai szimbóluma is hasonló dolgot ír le: "Az önvaló potenciálja: az egyén kilép az egységből és először realizálja önmagát.".

Az első kapu még csak egy impulzus. Nem is feltétlenül tudatos, inkább ennek az erőteljes, fókuszált kardinális tűz energiának a magával ragadó lendülete.

Bizsergés a testünkben, mocorgó elhatározás a tudatunkban, fokozódó érzelem, ami valami felé húzni kezd bennünket.

A közös térnek jóval inkább a részei vagyunk, mint a saját egyéni tudatunknak. Számtalan kollektív réteg határoz meg minket: a családi mintáktól elkezdve a közösségi véleményeken át, a berögzült szokásrendszerekig.

A Kos újhold felvillantja bennünk azokat az apró kis lámpákat, amik utat – vagy maradjunk az eredeti példánál – ajtót mutatnak önmagunk felé.

Jöhetnek felismerések: "eddig mindig azt mondták rólam, hogy én lusta vagyok, de most konstatálom, hogy minden hétvégén kirándulok". Vagy: "azt hittem, nem vagyok kitartó, de jé, már ötödik éve járok falat mászni..." De lehet ez az aha-élmény bármi, működésmódra, viselkedésekre, reakciókra, gondolkodási sémákra vonatkozóan. Akár az is, hogy "nekem ebből elegem van!"

A Kos még nem látja a végeredményt, igazából nem is érdekli, csak az, hogy elindulhasson végre! Ha ezt érezzük magunkban – és elsősorban önmagunk és nem másoktól elfelé vezető irányba – akkor együtt rezgünk az Univerzummal.

A kiléptető újhold (április 20-án, hajnali negyed hétkor) jóval céltudatosabb lesz. Az elhatározási energiát képesek leszünk kivitelezésre fordítani.

Ehhez azonban az kell, hogy tényleg szívvel-lélekkel (újholdasan) akarjuk a változást. Ott gyakorlatilag "belöknek" minket a Bika jegyébe, ami egy szilárd, földies, vagyis erőteljesen rögzítő elem.

Azt fogjuk a hónap végén rögzíteni, ami szándékként megjelenik bennünk. Ne felejtsük el, hogy "fejben" akarhatunk sok szépet és jót, de a legerősebb szándék érvényesül. Ha a tudatalatti félelmei, szorongásai, akkor azok, ha a tudatos elhatározások, akkor pedig azok...


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails