2023. szeptember 28., csütörtök

Kapcsolatok tükre

Telihold a Mérleg havában: 2023.09.29., péntek

Bevezető gondolat: "Nem a javak – legyenek akár anyagiak vagy szellemiek – halmazának nagysága révén vagyunk gazdagok vagy szegények, hanem azáltal, hogy létünk legbensőbb zónájában rejlő önmagunkat adjuk-e vagy sem." (Biegelbauer Pál)

Személyiségünk egyfajta színes "energiabuborék", amit legfeljebb a hangulatunk árnyal olykor kissé világosabbra, máskor sötétebbre. De alapvetően egy fix, az élet által kikevert "Pantone-kóddal"* rendelkezünk. Vannak introvertált és extrovertált emberek, agilisek és szuperérzékenyek, önös gondolkodásúak és szociális beállítottságúak, pozitív életszemléletűek és pesszimisták. Természetesen mindenki szivárványszínű, megismételhetetlenül egyedi árnyalatú, mégis bizonyos kategóriákba elég jól besorolhatóak vagyunk (például szangvinikus vagy melankolikus, extrovertált vagy introvertált, érzékelő vagy intuitív).

*A Pantone Kft. festékgyár, amely New Jerseyben, Carlstadtban található. A vállalatot legjobban a Pantone Színazonosító Rendszerről, Pantone Matching System (PMS) ismerik, amely a gyár által szabadalmaztatott színtér.

Egyszerűsítsük le és vegyünk egy agilis, emberközpontú, leginkább vidám beállítottságú hölgyet – ő kapja a narancssárgát – és egy visszafogottabb, introvertált, aggódósabb urat – az ő színe legyen a kék. Kettejük kapcsolatát pedig ez a halmazelmélet jellemzi.

Amikor az egyedi színezetek összetalálkoznak – megérkezünk a kapcsolatba – a közös metszéspont adja meg a kapcsolat minőségét. A narancs és a kék lila kapcsolati mezőt hoz létre. Ez csak rájuk jellemző, hiszen ha a férfit egy "sárga" hölggyel vizsgálnánk, a közös halmaz zöld lenne.

Ha jól működnek együtt, akkor a férfi kissé visszafogja a hölgy túlzott lelkesedését, megóvja az elhamarkodott lépésektől, a meggondolatlanságtól. Cserébe a nő segít a párjának meglátni az élet naposabb oldalát, oldja a visszahúzódó természetét.

Ha viszont konfliktusokkal terhelt a kapcsolat, akkor folyton egymás fejéhez vagdossák, hogy "te mindig mindent túlagyalsz!", "persze, mert te elkapkodod a dolgokat én meg utólag oldhatom meg a problémákat".

Legtöbbször a másikat szeretnénk megjavítani, mert ő látja rosszul a dolgokat, ő nem működik megfelelően. Pedig mi csak a saját buborékunkkal tudunk bármit is kezdeni. A másikat direkt módon nem változtathatjuk meg, hiszen közvetlenül (ahogy az ábra is mutatja) nem érhetünk el hozzá.

A "buborékkorrekció" nem más, mint az önismeret, ami segíthet feldolgozni a sérelmeinket, korrigálni a kötődési mintákat, javíthat a konfrontációs és kommunikációs képességünkön és így tovább.

Ha én változom, az hatással lesz a kapcsolatra és a kapcsolat változása hatással lesz a másikra.


Isteni kapcsolatok

A görög mitológia a kapcsolatok sokszínűségéről is remek képet festett. Az istenek szerelmi afférjainak megtestesülése a gyermek volt – ez a kapcsolat LE-KÉP-EZŐDÉSE.

Zeusz és Héra állandó harcát Arész, a zabolázatlan, vad, agresszív harcisten személyesíti meg. A érzéki szerelemistennő, Vénusz és a légies, intellektuális Hermész gyermeke a se nem igazán férfi, se nem igazán nő Hermaphroditosz. Ugyanez az istennő Arésszal folytatott szenvedélyes kapcsolatot, közös gyermekeik "ismerősek" lehetnek, amikor nem tudunk a másik nélkül létezni (Erósz és Anterósz) vagy amikor tökéletes egyensúlyi kapcsolatra találunk (Harmónia). Héra dühének és bosszújának gyermeke Héphaisztosz, aki isten létére torznak született (csúnya és sánta), míg az állati erőszak félig ló, félig ember gyermeket nemzett (Kheirón).

Míg az istenek lélektani archetípusok (vagyis ősképek), addig az emberek nem "vegytisztán" ilyenek vagy olyanok, így a kapcsolatainkban sem csak a féltékenység, a kiszolgáltatottság vagy a tökéletesség van jelen.

Ami pedig valójában megkülönböztet minket a mítoszok istenalakjaitól, az hogy képesek vagyunk változni, fejlődni.

Zeusz és Héra nem mentek el párterápiára, pedig egyik fűvel-fával félrelépett, a másik rendszeresen bosszút állt a szeretőkön. Nem foglalkoztak a transzgenerációs sérülésekkel (közös apjuk Hérát felfalta, Zeusz pedig folytatta a teomachiát)**. A 21. század embere azonban túlnőtt az isteneken: hiszen képessé vált szembenézni önmagával.

**istenek harca

A szembenézés még gyerekcipőben jár, de a legtöbb esetben épp a párkapcsolat vagy a párkapcsolat hiánya az, ami önismeretre ösztönzi az embereket. Talán azért, mert a másikra nézve, a másik viselkedésében tükröződve élesebben látjuk fényeinket és árnyékainkat.


A telihold képlete

A Mérleg Nap és a Kos Hold tisztán, zavaró fényszögek nélkül tekint egymásra. A képlet többi eleme az, ami érdekes lehet számunkra.

A két erős, uralmi Merkúr és uralmi Neptunusz szembenállása abban segít, hogy a kapcsolatokról kialakított gondolkodási sémákra ráláthassunk. Mi az illúzió és mi a valóság? Mi az, ami ténylegesen jelen van egy kapcsolatban és nem a tudatalatti minták visszfénye? A három transzperszonális égitest összekapcsolódik ebben a konstellációban, amivel – meg természetesen önismereti munkával – most jóval könnyebben és hatékonyabban átalakíthatjuk ezeket magunkban.

Rengeteg düh, elfojtott indulat is felszínre kerülhet az elkövetkezendő két hétben, ennek hátterében a Mars-Kheirón szembenállása és az Eris-holdcsomópont együttállása van. Ennyi Kos energia az én-felfedezést, a határaink meghúzását és megtartását, az önazonosság megélését preferálja – Mérleg érdekeltséggel most elsősorban a kapcsolatokban.

Kheirónnak, a bölcs kentaurnak volt egy harcos oldala, vadászatot, hadviselést oktatott, hősöket képzett. Ennek ellenére békésen élt, meghaladva kentauri vad természetét. A Mérleg Mars magas szintű megélése a ma olyan divatos asszertivitás. A magabiztosság, az érzelmi szükségletek felvállalása, a tiszta kommunikáció van az egyik serpenyőben, míg a mások meghallgatása, az aktív értő-érző figyelem a másikban.

Az Eris az önmagunkkal szembeni bizonytalanság – hiúság, külső megerősítés vágya – találkozik össze a hasonló energiákkal apelláló holdcsomóponttal.  Ők október 21-én kapnak egy külön bejegyzést, megérdemlik!

Az elkövetkező napokban történő további változások (Haumea, Lilith) szintén az újholdig tartó időszakot érintik, további feminin erőket mozdítanak meg. Így elsősorban a nőknek hozhat könnyebben felismeréseket, illetve a férfiaknak a női mintákkal (anya, nagymamák) kapcsolatban jöhetnek megértések. Utóbbi nagyon erőteljes, érdemes a feldolgozáshoz külső segítséget kérni!


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails