2023. július 13., csütörtök

Énazonosság

Kos-Mérleg holdcsomópont-tengely: 2023.07.12 – 2025.01.29

Bevezető gondolat: "Az is kezdete már a jófajta eredetiségnek, hogy az ember nem akar más lenni, mint aki." (Ludwig Wittgenstein)

Az önismereti utakban most újabb izgalmas másfél év következik. A holdcsomópontok tengelyváltása hozzáadódik a jelenlegi égi állásokhoz és közösen létrehoznak egy

nagyon erős, intenzív energiaörvényt.

A holdcsomópontokat évezredek óta használja a védikus asztrológia: ott a születési képletben a sárkány farka az évezredek ösztön-üzenetét hozza, míg a sárkány feje a transzcendencia irányát jelöli ki. Nyugaton a karma és a reinkarnáció fogalma egyre szélesebb körben ismert, de nincsenek olyan mély gyökerei, mint a hinduizmusban.

Így itt másképp olvassuk ezeket a mutatókat: a tudatos és tudatalatti énünk metszéspontja kiváló jelölői az önismeretnek. Elakadásaink lehetnek egyéni jellemzők, transzgenerációs minták, kulturális sajátosságok – és ha hitünk szerint elfogadható, akkor akár előző életekből hozott tapasztalatok is. Most a Mérleg energia jelenti mindazt, amit meg kell haladni, a Kos pedig azt, aminek segítségével át tudjuk lépni ezeket a határokat.


Korlátok: külső figyelem

Teljesen természetes, hogy függünk másoktól, a külvilágtól. Az ember társas lény, a civilizáció felépítésének legfontosabb alapja az együttműködés képessége. Az önismeret megjelenésével egyre nagyobb szerepet kap az, hogy milyen formában veszünk részt ebben a társas létezésben, mennyire tudunk önazonos lenni, hogyan tudjuk magunkat érvényesíteni.

A korábbi évezredekben az én és a te viszonylatában a te-n volt nagyobb hangsúly, gondoljunk csak arra, hogy egy házasságnál a legtöbb esetben a szülők hozták meg a döntést, a testvérsorrend határozta meg az öröklést. A társadalmi osztályok, a nemi szerepek, de még a faji vagy vallási hovatartozás is rengeteg elvárást támasztott az egyénnel szemben. Mindig akadtak lázadók, de a legtöbb ember belesimult ebbe a rendszerbe.

Manapság megfordulni látszik ez a figyelem: a pszichológia önmagunk megismerését helyezi előtérbe, majd (jó esetben) ezt az én-azonosságot integráljuk ismét vissza az egészbe. Ez nem azonos az öntudatlan egoizmussal, amikor figyelmen kívül hagyunk mindent és keresztülgázolunk mindenkit, hiszen ott pontosan az én jelenléte hiányzik. Itt egy nagyon tudatos egó-azonosságról van szó.

Amikor ez az egységélmény létrejön, jóval határozottabban, magabiztosabban haladhatunk az önérvényesítésben, életünk alakításában.

Amíg azonban hiányzik a saját azonosság kialakítása, úgy érezzük, tele vagyunk hozott bizonytalanságokkal, belső zűrzavart tapasztalunk, nem tudunk egyértelműen utat választani magunknak, határozottan állást foglalni életünk jelentős kérdéseiben. Sőt, sokszor a jelentéktelekben sem. Egyik percben még ezt akarjuk, aztán amazt – kilépni egy kapcsolatból, felmondani egy munkahelyen, belevágni egy vállalkozásba – de ha mélyen magunkba nézünk rájövünk, hogy nem tudjuk egyértelműen meghatározni mit is akarunk valójában.

Fontosabbnak tartjuk, mit gondolnak mások, nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a külső identitásnak, a belsőnél. Az előbbi instabil – mint a mérleg, ami minden apró, akár pár grammos rezdülésre is reagál – addig az önazonosság folyamatos egyensúlyt biztosít.

Külső identitásépítés, amikor anyagi javakkal, státusszimbólumokkal próbáljuk meghatározni magunkat, s közben túllépjük az erőforrásainkat (például hitelt veszünk fel, csak hogy nagyobb tévénk legyen vagy kölcsönkérünk egy Louis Vuitton táskára). De tesszük ezt globális szinten is: úgy hívjuk túlfogyasztás.

Külső identitás amikor kifelé egy előnyös képet mutatunk, legfőképpen a közösségi médiában, de legbelül magányosságot érzünk, szorongunk, boldogtalanok vagyunk. Önbizalmunk másoktól, személytelen lájkoktól függ.

Külső identitás az is, mikor öntudatlanul mások vágyait követjük – szülői vagy társadalmi elvárásokat, kulturális trendeket – olyan mintáknak akarunk megfelelni, amikkel nem tudunk lélekszinten azonosulni.

Honnan tudjuk, hogy kifelé és nem befelé fordul a figyelmünk? Képtelenek vagyunk összehozni magunkban az ellentmondásokat, ezerféle megoldást tartunk készenlétben. Túlzott érzékenységgel reagálunk a minket körülvevő diszharmóniával szemben – ráadásul ez most a korszakváltás miatt még fokozottabban érvényes! Úgy érezzük, folyamatosan áldozatokat hozunk másokért, de ezt az áldozatot nem méltányolják kellőképpen. Emiatt tele vagyunk valami megfoghatatlan nehezteléssel a világ iránt, depresszív hangulatok törtnek ránk szinte a semmiből és áthatja az életünket egy újra és újra felbukkanó üresség-érzet.

Hogy mindezt kompenzáljuk, kiválasztunk magunknak olyan embereket, akikkel azonosítani tudjuk magunkat. Ám ezek a példaképek a legtöbb esetben nem is valósak, mivel csak egy virtuális felületet látunk belőlük.

Mivel folyton kifelé figyelünk, ahol egyszerre számtalan lehetőség, variáció, megoldás, javaslat jön velünk szembe, ezáltal önmagunkat is ketté osztjuk. De ebben a másfél évben egyre nehezebben viseljük majd el saját határozatlanságunkat.


Határátlépés: belső fókusz

Ez az önismereti folyamat nem könnyű. Ahogy azt fentebb is írtam, a Vízöntő korszakkal több ezer éves berögződéssel megyünk most szembe, hiszen nem volt még ilyen az emberiség történetében, ahol az énmeghatározás, az egyéni felelősségvállalás ebben a formában szerephez jutott volna.

Az emberiség tudatváltásával egyre több ember életébe hozza el a spirituális felnőtté válást, a magasabb rendű énnel való összekapcsolódást. Kevésbé elvontan megfogalmazva:

egyre többen akarják azt az életutat járni, ami "lélekazonos", vagyis a megelégedettséghez, a kiteljesedéshez vezet.

Ehhez több asztrológiai tényező is hozzájárul, a Vízöntő Plútó eleve az egyéni kvalitásokat helyezi előtérbe, a Halak Szaturnusz a nem vagy nehezen látható családi mintákon "dolgozik", a Kos Kheirón pedig már öt éve készíti elő a terepet, hogy önmagunkká váljunk. A holdcsomópont-tengely váltása ehhez teszi hozzá a saját tartalmait.

Csoda nélkülük most sem történik: aki beleáll ebbe az önérvényesítő, akaraterősítő irányzatba, annak nyílni fognak az ajtók, akik ellenállásban maradnak, azoknak fokozódni fog a nyomás, a küszködés érzése.

Miközben spirituális értelemben nagyon is kedvező ez a változás, a hétköznapi megélés nem lesz minden esetben felhőtlen. A Kos energia ugyanis nagyon gyors, felfokozott tempót diktál, amivel nem lesz egyszerű lépést tartani. Gyors helyzetfelismerés, határozott döntés és bátor cselekvés, amit megkövetel. Kezdeményezővé, innovatívvá, megújulóvá, sőt kimondottan úttörővé kell válnunk a saját életünkben.

Ha az elmúlt időszakban egyre jobban elhatalmasodott az az érzés, hogy keressük magunkat a saját életünkben, most bekövetkezhet végre az újradefiniálás.

És ez az új én lehet, hogy teljesen más lesz, mint akinek korábban gondoltuk magunkat. Előfordulhat, hogy kapcsolatok szakadnak meg vagy olyan merész hivatásbeli váltás következik be, amire sem mi, sem a környezetünk nem számított. Rájöhetünk, hogy ez a céltudatos, énerős személyiségünk mindvégig létezett csak mi feledkeztünk meg önmagunkról.


Az átlépés képlete

Asztrológiai értelemben nagyon különlegesek ezek a tengelyváltások. 1949-ig Bak aszcendenssel léptünk át a Kos-Mérleg holdcsomópont tengely kapuján, 1967-től jó pár száz éven keresztül már Nyilas aszcendenssel tesszük mindezt.

Míg a Bak energiával való találkozás a kötelességet, a hagyományokat, a hozott minták követését erősítette, addig a Nyilas a személyiségfejlődés és a lehetőségek végtelen tárházát nyitotta meg számunkra.

Ez csak akkor könnyíti meg a dolgunkat, ha tényleg tudjuk, mit akarunk.

Ha nem, akkor csak még jobban összezavarodunk. Ha például borsófőzelék vagy rántott karaj a választék, hamarabb bökünk rá egyikre vagy másikra. De ha a világ összes ételét felsoroló étlapot teszik elénk, hogyan döntsünk? Amint egyik mellett elköteleződünk, kizárunk ezer másikat. Ehhez kell a belsővel való szoros kapcsolat, érzékeink, ösztöneink megsúgják, az adott pillanatban mi a legjobb számunkra.

A Mérleg MC további megerősítést ad arra, hogy a megújított énünket vissza kell kapcsolnunk a közösségekbe, a párkapcsolatokba.

A Kos felszálló szép trigont kap a Szűz Marstól. Ez olyan szinten nyújt segítséget, hogy ha valódi életfeladatok megoldásáról van szó, érezni fogjuk a lendületet, az erőt. Képesek leszünk aktívan, keményen és sikeresen megdolgozni a céljainkért.

A Mérleg leszálló azonban meglehetősen destruktív ellenhatást fejt ki: az Oroszlán Vénusz az Alphard állócsillaggal áll együtt, ahol az ezerfejű hidra a kényelemből meghozott kifogásaink lehetnek.

Akiknek a születési képletükben szintén Kos-Mérleg tengelyük van, azoknak fokozottan érvényes lesz ez az önmegvalósító folyamat. Ők azok, akik

1949.01.28 – 1950.08.17

1967.09.09 – 1969.03.29

1986.04.21 – 1987.11.08

2004.11.30 – 2006.06.19 között születtek.


Izgalmas konstellációk

2023. július 31-én, a déli órákban a leszálló holdcsomópont kerül kapcsolatban a Mérlegben végét járó Haumea-val. Erről a törpebolygóról még nagyon kevés tapasztalati adat áll rendelkezésünkre, lévén hogy 2004-ben regisztrálták. Mégis érzéseim szerint jelentős lesz ez a helycserés találkozás, hiszen egy erős női teremtőelvről van itt szó. Ha "megszólít" ez az együttállás, ígérem hozok róla bejegyzést.

Az első napfogyatkozásunk (2023.10.14), bár hazánkból nem lesz látható, mégis nagyon erőteljes üzenetet közvetít. A Spica állócsillaggal való együttállás szintén egy kreatív teremtő tér az égi mátrixban.

Pontosan egy héttel később (október 21-én) az Eris-szel való együttállás meglehetősen felkavaró lesz – valamiféle feszültségcsúcspont. De hogy innen melyik irányba billen a mérleg, az nagyban függ az előkészítéstől.

A hónap végi részleges holdfogyatkozás (október 28.) – ami ráadásul Magyarországról is megfigyelhető – még mindig nagyon erős, lebontó jellegű. Ebben az időszakban sok minden kerülhet hirtelen lezárásra. Akár a nagyvilágban is.

A következő mozgalmas időszak a 2024-es év tavasza lesz. Március 5-én a Kheirón-t érinti a holdcsomópont, ez pedig az önismeretben ad hatalmas lendületet.

Március 25-re esik a következő holdfogyatkozás, ami már nagyon szép tervet mutathat nekünk az önmegvalósításra. Itt kapunk egy felfelé irányuló papírsárkány-fényszöget és sok Vízöntő-jellegű tartalmat. Vagyis aki eddig foglalkozik az énazonosság-kereséssel, most megkaphatja a válaszokat.

Az április 8-t teljes napfogyatkozás (a 2006-os törökországi testvére) szintén felfrissítő, tisztára söprő energiákat ígér.

2024. augusztus 9-én a másik polinéz istennel, a Makemake törpebolygóval lépünk kapcsolatba, a leszálló csomóponton keresztül. Róla sincs sok asztrológiai információnk, de itt az ősi maszkulin teremtő aspektussal találkozunk.

Egy hónappal később (09.06-án) ugyanitt a Fekete hold Lilith-tel lesz randevúnk. Újabb ősi női kreatív energia felszabadítása történhet meg. Ez a nyári-őszi időszak a kapcsolatok átrendeződéséről szólhat.

Az utolsó gyűrűs napfogyatkozása az időszaknak október 2-ra esik. Itt valamilyen formában megismétlődik a márciusi holdfogyatkozás, nagyon tudatos újratervezés lehetséges.

A finálé, 2025. január 5-én lesz, amikor a Mérleg 2. fokán a Szuper Galaktikus központból érkezik "üzenet" a holdcsomópont csatornáján keresztül. 


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails