2023. július 5., szerda

9+1 jellemző a Vízöntő kor emberére

Tréfás áttekintés, amit komolyan is vehetünk

Bevezető gondolat: "Minden megújulást önmagadon kell kezdeni. Vagyis a lelkednek kell megújulnia. Új világot csakis új ember teremthet. Ez az, amit a társadalmunk rendre elmulasztott. Rendszert váltottunk, izmust, ideológiát - de mivel az emberi minőségünk ugyanaz maradt, csak a játékszabályok változtak, a hitványságunk nem. A szó igazi értelmében a megújulás azt jelenti, hogy egy magasabb tudati és morális létsíkra lépünk. Ha ez nem történik meg, csak jelmezt váltunk." (Müller Péter)

Az Instagram oldalon már elkezdtem játékos formában összehasonlítani a Halak és a Vízöntő világkorszakot. Hozok még majd ilyen kis szösszeneteket, most azonban a változás leglényegesebb pontjait szeretném megismertetni veletek. (Sőt, a bátrabbaknak lesz mitológiai összefoglaló is!) Szóval...


te már a Vízöntő korszak elvei szerint élsz, ha...

1. FONTOS SZÁMODRA AZ ÖNISMERET

A Halakban az egységhez tartozás, a közösségbe olvadás volt a fő szempont, ám a Vízöntő már az egyediségre, az individualizmusra helyezi a hangsúlyt. Ahhoz, hogy a saját értékeid szerint élhesd az életedet, szükség van önmagad megismerésére.


2. FOGLALKOZOL A TRANSZGENERÁCIÓS MINTÁKKAL IS

Ennek a folyamatnak a része a múlt felgöngyölítése és az elavult minták hátrahagyása. A Halaknál (a szemben lévő Szűz jegy miatt is) fontosak voltak a megszokások, a bevett sablonok ismétlése, az áldozathozatal, az énfeladás, de a Vízöntő jóval erősebb éntudatot és a sémákból való felszabadulást hozza.


3. EREDETISÉGRE TÖREKSZEL

Szintén a fentiekből következik, hogy eredeti és kreatív életvitelre törekszel. Nem csak a családi, de a társadalmi sablonokból is igyekszel kilépni. Sok esetben rendszeren kívülinek érezheted magad, hiszen az új, Vízöntő-kori rendszer még nem áll készen. A hozzád hasonlók alakítják éppen.


4. A SZABADSÁG ÉS A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS AZ ALAPESZMÉD

Csak az tud szabadságban élni, aki képes önmagáért felelősséget is vállalni. Így nem másokat okolunk az életünk alakulásáért, nem hárítjuk át a felelősséget. Tudunk szívből döntést hozni és ki is állunk mellettük. S ha már a francia forradalom jelmondata vált a Vízöntő-kor mottójává...


5. EGYENLŐSÉG = VALÓDI ELFOGADÁS

Nehezen viseled a megkülönböztetést, nincsenek benned mások felé előítéletek. Nem a nem, a kor, a származás, a vallás, az identitás, a kulturális különbségek mentén alakítasz ki képet másokról, hanem nyitottan, kíváncsian közelítesz. Ettől még nem kell mindenkit szeretni, csak tisztelni a másságot.


6. TESTVÉRISÉG = AZONOS SZINTEN

Nem hierarchiában, hanem egymásmellettiségben gondolkodsz. A Vízöntő jellemzője a közös(ségi) cél, amihez meg kell tanulnunk csapatként együttműködni. Már a haladóbb szellemiségű cégek követik ezt a trendet: mindenkinek fontos a meglátása, a véleménye. Az együtt-gondolkodás fokozza a kreativitást, hatékonyabbá válik a problémamegoldás és növekszik az egyéni kompetencia érzése.


7. TE HASZNÁLOD A DIGITÁLIS ESZKÖZÖKET, NEM ŐK TÉGED

A Vízöntő az eszközhasználó ember szimbóluma. Hozzá tartozik a technika és a tudomány elképesztő fejlődése. Épp ezért nem ellenállni kell ezekkel szemben, hanem a "saját vitorlánkba fogni ezt a szelet". Az idősebb generációknak a digitalizáció furcsa, fantasztikus, nehezen érthető, mondhatni "nem mindennapi" felület, de a fiatalabbak, akik már beleszületnek ebbe, valószínűleg jobban ki fogják tudni használni az előnyöket.


8. ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS

A Vízöntő, bár fix jegy, a stabilitását nem a röghöz kötöttség, a több ezer éves szokások vagy a korábban megszokott birtokviszonyok adják. Jóval nagyobb már most a flexibilitás, hiszen már nem egy földterülethez, faluhoz vagy vallási közösséghez kötődve éljük le az egész életünket. Igaz ez a rugalmasság munkában is, hiszen bárki karriert, lakóhelyet, sőt akár földrészt is válthat. Így az követi a Vízöntő szemléletet, aki a változáshoz való alkalmazkodásra rendezkedik be.


9. AZ EMBER ÉS A TERMÉSZET

A Vízöntő emberi jegy, utoljára az Ikrek világkorszakban (Időperiódusok), a városok, az írás, a kereskedelem, a törvények megszületésekor jártunk ilyen jellegű jegyben. Ezek a világkorszakok az emberiség ugrásszerű fejlődését segítik elő. Ám a humanisztikus szemlélet mellett kiemelten fontosság válik, hogy mit "forgatunk vissza a természetbe". Így a természetvédelem és az ökológia, mint életvitel szintén Vízöntő-jellegű.


+1. IGAZSÁG

Majd a mitológiai összefoglalóból is kiderül, hogyan kapcsolódik a jegy az igazsághoz. Nem ahhoz, hogy "nekem van igazam", hanem a mindenki felett álló örök érvényű igazságokhoz. A Vízöntő jegyhez tartozik ezek mellett az elvek mellett való kiállás, a hamisság leleplezése. "A király meztelen" – kiált fel a kisfiú a mesében. Miért pont ő? Mert őt nem béklyózzák meg az elvárások, az önáltatások, a gyáva félrenézések. Ő tényleg azt látja, gondolja és mondja, ami előtte van.



Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails