2011. október 27., csütörtök

Órión vs. Skorpió

Órión vérbeli vadász volt. Hűséges kutyáival a végtelen erdőket-mezőket járta, a legnagyobb, legszebb és legbecsesebb vadakra vadászott. De Órión nem csak vadakat űzött, hanem a nők becserkészésében is jeleskedett. Szerelmi kalandjai híresek-hírhedtek voltak, kedvesei közt nimfákat, a Plejádokat és Éósz hajnalistennőt is számon tartották. Artemisz, a hold és a vadászat istennője azonban megharagudott Óriónra; egyik történet szerint féltékenységből, másik elbeszélés szerint erényét féltve, egy skorpiót küldött a vadászra, ami csípésével halálra marta a férfit. Órión, a nagy termetű és nagy természetű vadász alul maradt egy aprócska állattal szemben.
Az égre egymással szembe kerültek, ha a Skorpió felemelkedik keleten, Orion gyorsan eltűnik nyugaton...

Az Orion az egyik legismertebb és legfeltűnőbb csillagkép az északi égbolton. Az Ekliptikán, vagyis az égi egyenlítőn fekszik, feje fölött a Tejút kanyarog. Mellette hű kísérői - a Nagy és a Kis Kutya - loholnak. Legkönnyebben felismerhető az övét jelképező három, egymás mellett sorakozó csillag: a Mintaka, az Alnitak és az Alnilam.
Alfa csillaga a Betelgeuse, vagyis a Váll, egy vörös óriás; béta csillaga pedig a Rigel - Láb - egy fehér szuperóriás, ami az ötödik legfényesebb csillag az északi égbolton. Az Oriont további ködök és egyéb objektumok alkotják.

A régi csillagtérképeken Nimród, Kaszás vagy Ozirisz néven is emlegetik. Felismerhetősége miatt fontos navigációs pont volt az égen.

Az idei Skorpió képletben kiemelt szerepet kap a Beta Orionis, mivel egzakt együttállásba kerül a leszálló holdcsomóponttal (Ikrek 16°59'). A Rigel a tradicionális asztrológiában Jupiter-Mars jellegű, optimizmust, dinamizmust, elégedettséget, gazdagságot sikereket hoz, leginkább szellemi téren, de magában rejti a hatalomvágyat és a bukás lehetőségét is.
Related Posts with Thumbnails