2023. június 12., hétfő

Van még mit rendbe tenni

Plútó visszalép a Bak jegyébe: 2023.06.11 – 2024.01.21

Bevezető gondolat: "Soha semmihez nem lehet visszatérni. De vissza kell térni, hogy ezt megtudjuk." (Carlos Puyol)

Ha az elmúlt napokban-hetekben (vagy akár hónapokban is) fokozódott az az érzés, hogy

keressük a helyet a saját életünkben,

akkor üdv a Vízöntő forgatagában!

A jegybe lépő Plútó (Szép új világ) energetikai szinten is megmutatta, mi vár majd ránk: egy jóval intenzívebb tempó, nagyobb kiszámíthatatlanság, gyorsabb változás.

A ritmusváltás olyan, mintha hirtelen lecserélnék a zenei alapot. Remekül megy a 4/4-es slowfox, éveken át ezt gyakoroltunk. Ehhez vannak kellékeink, ruhatárunk, viselkedési mintáink. Egyszer csak 2/4-es szamba csendül fel és összezavarodunk. Kapkodjuk a fejünket, hogy a korábbi lassú, kellemes, kimért suhanásból hogyan váltsunk minden porcikát átforrósító latinos lazaságra.

A kulcs a nyitottság, a kíváncsiság, minél befogadóbban állunk a megváltozott körülményekhez, annál gyorsabban lesz a lábunkban az új mozgás, annál élvezetesebbé válik majd az átmenet. De lesznek olyanok is, akik nem törődnek a külső körülmények megváltozásával, ők továbbra is erőltetik a megszokott slowfoxot. Azon kívül, hogy elég kínosan néz ki a disszonancia, a belső megélés is hasonló lesz. Ők a "régen bezzeg minden jobb volt" hitvallásúak.

Természetesen a változás nem könnyű, mert érzelmi zűrzavarral is együtt jár. Saját életünkből meríthetünk emléktapasztalatokat, például egy költözés kapcsán, gyermek érkezésekor vagy nyugdíjas évek megkezdésekor.

Az átmenetben egyszerre van jelen a bizonytalanság és a várakozás, a régi elvesztése miatti gyász és az új élmények izgalma.

Érzelmileg rengeteg az ambivalencia, amit nem csak beazonosítani nehéz, de feldolgozni is. És ezek "csak" egyéni impulzusok. Amikor világkorszak-átmenetről van szó, szorozzuk fel az emocionális felfordulást több milliárddal és megkapjuk azt, ami most van. Az egyéni élmények a kollektívben még jobban felhangolódnak.

Most egy újabb ritmusváltásban vagyunk – vasárnap a Plútó visszalépett a Bak jegyébe – ennek a feszítését is érezhettünk magunkban: érzelmi sokféleségünk megint megterhelőbbé válhatott.

A visszalépés célja nem az, hogy fellélegezzünk és azt mondjuk, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba, nem is nagyon lesz lehetőségünk ilyesfajta érzéseket dédelgetni magunkban. Sokkal inkább ahhoz hasonlítható ez, mint amikor a régi lakásból egy új otthonba költözünk.

Első körben, amikor odamegyünk az új helyre felmérjük a lehetőségeket: méricskélünk, tervezgetünk, kifestünk, előkészülünk. Ez felel meg a Plútó első Vízöntő-látogatásának. Most épp visszamegyünk a régi lakásba pakolni, szelektálni, dobozolni. Átnézni mindazt, amit majd az új életünkben hasznosíthatunk és kidobni mindent, amire ott már nem lesz szükség.

Ezek elsősorban gondolkodási sémák, viselkedési minták és olyan merev struktúrák, amikkel a Vízöntőben már nem fogunk boldogulni.

Sajnos nem tudok adni egy checklistet, mert a múlt-rendezés belső munkája rendkívül személyre szabott. De ahol most állunk, a Bak 30. fokát már érintettük, az Utolsó fokon bejegyzésben össze is gyűjtöttem, asztrológiai értelemben miken mentünk keresztül.

Talán a legfontosabb "alapfelszereltségünk" a Vízöntőben az egyéni erőforrások felfedezése, ehhez azonban ki kell lépni mind a családi-transzgenerációs mintákból, mind a társadalmi elvárások nyomása alól.

Akkor fogunk jól boldogulni, ha megtaláljuk magunkban azt a belső tengelyt, amihez mindig visszatérhetünk, amiből ha ki is mozdulunk, előbb-utóbb visszatalálunk. Ennek sok eleme van: önmagunk megismerése minden szinten. Kapcsolatba kell lépnünk a testünkkel, az érzelmeinkkel, a vágyainkkal, a képességeinkkel, hiszen ezekkel tudjuk meghatározni, kik is vagyunk valójában. Amíg a válaszaink kívülről érkeznek – az anyukánk-apukánk hangján, a "mit fognak szólni mások" kritikusságán, az "én nem engedhetem meg magamnak" feszítettsége mentén – addig bőven van mit szelektálnunk.

Ja, és feltétlen "dobjuk ki" a "mert mi ezt így szoktuk" hozzáállásunkat!


Asztrológiai összesítés

Maga a fokváltás képlete a Szűz aszcendensével nagyban segít a rendrakásban. Az őt uraló Merkúr együtt áll az Alcyonnal és gyönyörű trigont kap a Plútótól, ami a vakfoltjainkra irányítja a figyelmet, vagyis olyan felismerések jöhetnek, amiket eddig egyáltalán nem vagy legfeljebb csak halványan láthattunk.

Sok rejtett női-anyai mintát tehetünk helyre, amik elsősorban a párkapcsolatunkon hagynak mély (és sokszor fájó) nyomot. A 7-es házas Halak Szaturnusz szintén hozzátesz ugyanezen az életterületen.

Érdemes áttekinteni a Plútó Bak jegybéli mozgását is.

06.11-én

a 30. fokon együttállásba kerül az Anser nevű állócsillaggal. Februárban már járt itt, így ez egy emlékeztető. A Kis Róka csillagkép háttértörténete egy logikai feladvány.

"A róka, a lúd és a bab rejtvénye, ami nálunk farkas, kecske és káposzta elemekkel közismertebb. A történet az életünkben jelen lévő ellentmondásokra, feloldhatatlannak látszó problémákra hívja fel a figyelmet. Egyszerre csak egy tételt vihetünk át a folyón és a rókának a libára, a libának pedig a babra fáj a foga.

Mi hát a megoldás? Ez bizony komoly logisztikai kérdés. Ugyanis a feladat megoldásához félre kell tenni a lustaságunkat és többször kell átkelni a folyón oda-vissza. Fontos a feladatütemezés és a kreatív gondolkodás!

Na mármost, aki régi, begyöpösödött minták mentén gondolkodik, létezik, az valószínűleg a jelen Vízöntő-átállásnak a kihívásait megoldhatatlannak tűnő nehézségként érzékeli, míg akik nyitna  a progresszív nézőpontok felé, azok belevetik magukat (a lúddal, a babbal, vissza a lúddal, majd a rókával, majd megint a lúddal) a folyamatok áramlásába. Több helyes megoldás is lehetséges. Viszont az is látszik, hogy lehetnek "üresjáratok", feleslegesnek vélt körök, amik csak később nyernek értelmet."


07.22-én

A Nap pontosan szembe kerül a Plútóval, sőt a holdcsomópont-tengelyek még "keresztre is feszítik". Az oppozíció szembesít, így jobban ráláthatunk mik azok a dolgok, amiken változtatnunk kéne, amik akadályoznak bennünket a kiteljesedésben.

Bár a tudatos rátekintés csak néhány nap, a holdcsomópontok még október végéig belülről piszkálhatnak bennünket. Előbb a Bika-Skorpió tengelyről, majd folytatják a Kos-Mérleg energiákkal. Ez szinte pattanásig feszíthet bennünket, anélkül hogy tudnánk az okát.


08.03-án

A 29. fokon válik egzakttá ez a konstelláció. A holdcsomópont a Nap és a Hold pályájának metszéspontja, a tudatos és tudatalatti tartalmaink határmezsgyéje. A Plútó szimbóluma a kettő összeolvadása, így talán érthető, hogy milyen erőteljes, de nehezen megfogható belső mintázattal dolgozunk itt.


09.19-én

A Plútó eléri a 28. fokot és "a Nyilas csillagkép omega csillagát, ami másik három csillaggal egy négyszöget alkot, amit latinul Terebellumnak hívnak, a kínaiak kutyaketrecnek neveznek. Ez egy újabb bezártságélményt adhat (a régi rendszerek korlátai), amiből tudati szinten "felfelé", gyakorlati szinten "lefelé" van csak kijárás. Vagyis szellemileg kilépni ezekből a keretekből, amit azonnal át is kell ültetnünk a gyakorlatba."


10.14-én

Vált ismét irányt a Plútó, direktbe fordul, majd újra végigmegy a korábbi fokállomásokon. November 1-jén a 29-re lép, december 20-án már megint a Kis Rókánál és a logisztikai dilemmánál találjuk magunkat. De ez már a "bútorszállítás" ideje.

2024.01.21-én újból átlépünk a Vízöntőbe, de még nem véglegesen. Viszont nem mindegy, itt miket viszünk át magunkkal a túlsó partra...


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails