2023. július 3., hétfő

A forrás ereje

Telihold a Rák havában: 2023.07.03 (13h39m)

Bevezető gondolat: "A forráshoz csak az árral szemben lehet eljutni." (André Gide)

Az éltető vizek születési helyei számos kultúrában kiemelten fontos, kultikus helyeknek számítottak. A kelet-ázsiai sztyeppék népei (így a magyarok ősei is) szentnek tartották a forrásokat és áldozatokat mutattak be nekik.

A görög mitológiában legismertebb forrásokat az Alvilágban találjuk, melyek egyszerre voltak fizikai formában jelen lévő vizek és istennők is. Léthe a Felejtés forrása, melyből kortyolva a túlvilágon a lelkek mindent elfelejtettek korábbi életükről. Ebbe a forrásba mártott gallyakkal altatta el az álomisten is az embereket.

Ezzel szemben Mnémoszüné az Emlékezés forrása: az éber tudat szimbóluma. Belőle inni kiváltság volt, hiszen így a lélek megőrizhette a korábban összegyűjtött minden tapasztalatát.

Az emlékezés pedig minden kultúrában a tudás legtisztább forrása.

Mnémoszüné leányai voltak a múzsák, akik ugyan a teljes emlékezést nem tudják biztosítani, de rajtuk – vagyis az alkotói folyamatokon – keresztül bepillantást nyerhetünk a végtelenség forrásába. Így hát amikor önfeledten táncolunk, zenélünk, színészkedünk, filozofálunk, tudományos felfedezéseket teszünk, történeteket írunk, esetleg a csillagok tudományába merülünk (igen, az asztrológiának is van külön múzsája, Uránia), akkor a tiszta forrással kerülünk kapcsolatba.

De ez csak akkor következik be, ha teljesen feladjuk az egót és hagyjuk, hogy az emlékezés ihlet formájában "keresztülfolyjon" rajtunk.

a Mindent-Tudás
Kútjába mártott fejem
elfelejt engem

Írja Fodor Ákos HÁRUN AR-RASID című haikujában.

Jung értelmezésében a forrás a lélek archetípusa: a belső élet és a szellemi energia eredete.

A forrás szót a magyar nyelvben három különböző értelemben használjuk. Az eredeti jelentése a hidrológiához kapcsolódik: a felszín alatt található vizek felszínre törését értjük alatta. Forrásnak hívjuk a halmazállapot-változást is, amikor a folyadék eléri azt a hőmérsékletet, ahol elkezd légneművé alakulni. Illetve a forrás fogalma a számvitelben is megjelenik és az eszközök eredetét jelenti (törzstőke, banki hitel, satöbbi).

Maga a forr alapszavunk a fordít igéből "hasadt le": a forrásból előtörő víz forgó-örvénylő mozgására utalhat. Ugyanezt az örvénylést láthatjuk a fazékban is, mikor a tésztafőző víz eléri a 100℃-t. De a vállalkozás életében is egyfajta felkavaró, mozgásba hozó jellege van annak, ha erőforrásokat vonunk be.

Összegezzük hát, mit tudunk a forrásokról:

● a forrás valaminek a kezdete: erőteljes, intenzív, aktivizáló, frissítő energia

● a forrás még "nyers", kavargó, orientálatlan, összevissza, az első pillanatban még az sem derül ki, merre tart majd

● a forrás nem a "semmiből lett", hiszen a felszín alatti víz is volt korábban valahol, az edényben forralt víz válik gőzzé, sőt a vállalkozásba betett pénzek sem a bűvész cilinderéből előhúzva bukkannak fel.

Amikor a forrással (az örök, kozmikus, isteni energiával) összekapcsolódunk, akkor rajtunk keresztül az a felszínre tör.

● ez a fajta emlékezés nagyon szakrális esemény, amit elsősorban önfeladó, ihletet tevékenységeken keresztül tapasztalhatunk meg.

● ezzel szemben a felejtés, amikor hipnotikus, álomszerű módban tartjuk a tudatunkat (hagyjuk átmosni az agyunkat a médiákon keresztül), akkor eltávolodunk a forrástól, az élet valódi energiájától.

Itt kapcsolódik be a bevezetőként választott idézetem, hogy a forráshoz úgy jutunk el, ha szembe "úszunk" ezzel a trenddel.

A Rák hónapban, és különösen ennél a mai teliholdnál, nagyon erőteljes energiák mozdulnak, amik arra ösztönöznek bennünket, hogy összekapcsolódjunk a belső (erő)forrásainkkal. Ide az út az ihleten, illetve az érzelmeken keresztül vezet.

Míg az ihlet maga a forrással való találkozás pillanatnyi, akár véletlenszerű metszéspontja, addig az érzelmekkel való kapcsolat stabil "bejárást biztosít" a lelkünkhöz. Nem véletlen, hogy az érzelmeinket, közérzetünket lelkiállapotoknak is nevezzük. Aki képes viszonylag egyenletes harmonikus, kiegyensúlyozott lélek-állapotban lenni, az könnyebben kapcsolódik ehhez a belső forráshoz.

Nem másoktól függ a hangulata, az önértékelése, a tervei, az életvezetése, hanem a saját forrásaiból tud meríteni.


A telihold asztrológiai képlete

A telihold képletnek van egy nagyon erős kardinális keresztje (Mérleg aszcendens, Rák MC). Ez a tengelykép mindig erőteljes, sodró energiákat vetít előre. Heves, felkavaró, intenzív – forrás-szerű – kezdeményezőkészséget ad.

A Nap-Hold szembenállás feszültségét a Jupiter és a Szaturnusz is oldja, egyik irányba trigonnal, másik felé szextillel, ami szintén megerősíti a sorsfordító változásokat.

A sábai szimbólumok ismét gyönyörűen reflektálnak a teljes konstellációra. A Bak Hold üzenete ez: "Keresztülfúrva a külsőségeken, feltárva a dolgok magjának varázslatos pompáját. Az univerzális elevenség érintése. Éleslátás." – mi ez, ha nem a forrással való találkozás.

A Rák Nap pontja így hangzik: "Ígéret minden embernek, hogy Isten megszülethet a lelkükben. Személyiség-integráció. Megvilágítás vagy frusztráció."

Ezekben a napokban, hetekben (egészen az újholdig) érdemes keresni a kapcsolatot a belső forrással. Ez a keresés azonban sosem akaratlagos, hanem önátadó módon történik. Merüljünk bele olyan tevékenységekbe, melyek érzelmileg töltenek, de ki is üresítenek. Ahol kívül hagyjuk az aggódást, a félelmeket, a frusztrációt és befogadjuk a végtelenséget.


Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails