2024. május 27., hétfő

Abrakadabra

Ikrek jegyében a Jupiter: 2024.05.26. – 2025.06.08

Bevezető gondolat: "Tulajdonképpen miért kell az 'Isten' szónak főnévnek lennie? Miért nem inkább ige... minden igék legtevékenyebbje és legdinamikusabbja?" (Mary Daly)

Az abrakadabra egy misztikus formula, talán az egyik legősibb, írásban is megjelent varázsige. Összefügg az abraxas szóval, ami feltételezések szerint egyiptomi eredetű és a jelentése „szent szó” vagy „áldott név”. Vannak régi mesekönyvekből ismert varázsigék ‒ hókuszpókusz, csiribúcsiribá ‒ vagy J. K. Rowlingnak köszönhetően egészen új keletűek, mint az „Alohomora”.

A kimondott szó, ami az emberi kommunikáció legfontosabb eszköze, már az ősi kultúrákban is jelképes tartalmat hordozott: ezért szinte minden teremtéstörténetben kulcsszerepet kapott.

A világkezdet pillanatában elhangzott Ige, az első isteni megnyilatkozás, ami által a mindenség formát ölt. (Vagyis a magyar nyelv pontosan úgy működik, mint ahogy azt az amerikai teológusnő kívánta: nálunk isten megnyilvánulása maga az ige...)
A sumer hitvilágban „a sorsot megszabó úr”, Enki „a szó megalkotója a földön”.
Egyiptomban Ptah papjai a szív gondolatát és a szó teremtő erejét állították kozmogóniai elképzelései központjába.
Brahman szimbóluma és a hindu hagyomány legfőbb mantrája, az AUM, az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó, a teremtés igéje, egy ősrezgés.
A buddhizmusban ugyanez a fogalom a szent tant tartalmazó szavak egysége.
Kínában a leírt szó, azaz az írásjegy nagy tiszteletben áll: Távol-Keleten a kalligráfia nem csupán művészet, hanem spirituális elmélyülés.

A modern, „felvilágosult” korban sokszor azt gondoljuk, hogy a „varázsláshoz” misztikumokra van szükség, pedig mindenki, minden nap, minden áldott pillanatban varázsol. Mégpedig a gondolatok és a szavak mágiáját használjuk.

Az istentörténetek, a mítoszok és a mesék az emberi lélekre rezonálva születtek meg, így az az elgondolás, hogy minden egy szándék kinyilatkoztatásával kezdődik nem csupán fantazmagória. Minden nap szándékokat fogalmazunk meg, ám a legtöbb esetben tudatos tartalom nélkül tesszük. Szókincsünk elképesztő ütemben bővül. Nagyjából 1000 ősi, finnugor eredetű szavunk van, ami az évezredek során szóteremtéssel, szóalkotással, jövevényszavakkal folyamatosan duzzadt. Az Arcanum szerint a magyar nyelv szókészletét mintegy 800 000-1 065 000-re tehetjük, amiből egy művelt értelmiségi nagyjából 25-30.000 szót használ.

Lonit éppen gombhasználatra tanítom (ami a fajok közti kommunikáció egy nagyon izgalmas eszköze), ahol jelenleg a táblán szereplő öt szó hatalmas jelentőséggel bír: nagyon tiszta és egyértelmű szándékkal nyomja meg a „juti” vagy a „kint” gombokat.
Mi egy átlagos kommunikációban sokszor igazán oda sem figyelünk arra mit mond a másik, arra pedig még kevésbé, hogy nekünk milyen szavak hagyják el a szájunkat. Valódi keretek és tartalmak nélkül panaszkodunk, elárasztunk, a másikra ömlesztjük a bennünk lappangó kagyvaszt.

Több olyan közösségi, önismereti programban is vettem részt az elmúlt évek alatt, ahol időkorlátot kaptunk egy bemutatkozásra vagy a hogylétünk összegzésére. Még a tudatos emberek közül is nagyon kevesen képesek tartani a kereteket. Hiányzik az önkorlátozás, a lényeglátás.

Önismeret híján pedig még rosszabb a helyzet: elég csak megnéznünk, mi megy a közösségi médiában. Oda nem illő, indokolatlan, üres, semmitmondó, rosszabb esetben fröcsögő, megsemmisítő kommenteket láthatunk. Ehhez jönnek az úgynevezett clickbait címek, amik tényleges információ átadása helyett csak a kattintást vadásszák.

Van még egy téma, ami ide, az Ikrek Jupiterhez kapcsolódik, mégpedig az a „skizofrén” állapot, amikor mást kommunikálunk, mint amit érzünk-gondolunk. Nem csak a szándékolt, megtévesztő hazugságokat, a dezinformációkat értem alatta, hanem amikor magunkra öltünk egy filterezett élethazugság-álarcot.

Throwback Thursday, így hétfőn – avagy miket írtam a 2012-ben az Ikrek Jupiterről. "A nagy eszmékhez, a hangzatos szavakhoz erős kétkedéssel, éles kritikával közelít, sőt nyilvános leleplezésekre, a közszférát érintő (elsősorban jogi, egyházi) botrányokra is van kilátás.

Tavalyi kényelmes pozíciójához képest, most valódi, mély változásokra sarkall minket. Főként azon a téren, hogy a világnézeti kérdésekhez, a minket érintő eszmékhez fenntartásokkal közelítsünk. Ne elégedjünk meg, a "te ezt úgysem értheted", vagy a "ha majd eljön az ideje" frázisokkal – sem spirituális, sem családi, sem politikai szinten. Romboljuk le a nem tetsző hitrendszereket, hogy felépíthessük végre a saját, valódi értékrendünket. Számítsunk a gyors, felfokozott, forrongó reakciókra, összetűzésekre, vitákra. Fontos szem előtt tartani, hogy önmagunkért és ne mások ellenében cselekedjünk, szóljunk! A kritikusság egyfajta szűrő legyen és ne mások szüntelen kritizálása."

Idén még egy "kis" Vízöntő energiával is felturbózzuk ezt a változást.

Ennek köszönhetően még forradalmibb, még látványosabb lehet ez a fajta világnézeti fellobbanás. (A táptalaj jó ideje megvan már hozzá.)

Az átállás nem lesz zökkenőmentes, nagyon hangossá válhatnak a gondolkodás-, illetve hitrendszerbeli különbségek (Uránusz kvadrát aszcendens, 3-as házas bolygóhalmozódás), de a háttérben, szép lassan formálódhat egy kritikus tömeg (12-es házas Plútó trigonja), ami hosszú távra megmozdít bennünk valamit.

A Vízöntő miatt a leginkább érintett kérdések lehetnek: a társadalmi egyenlőség (vagy épp egyenlőtlenség), a kommunikációs rendszerek (propaganda, közösségi média-hazugságok) lelepleződései.

Új terek nyílnak az emberek közti kapcsolatokban. Ezt a Vízöntő korszak eleve átrendezi, hiszen a hierarchia helyett (lenyomom a torkodon a véleményemet, mert én vagyok a főnök) egyre több esetben a partneri-egyenrangú ötletelések kapnak teret. Az Ikrek Jupiter évében megtapasztalhatjuk ennek a fajta közös inspirációnak az előnyeit.

Akár a mindennapokban is kipróbálhatjuk a brainstromingot. Ez egy nagyon kreatív gondolkodási technika, amikor a csoporton belül spontán ötleteket dobálunk a közösbe. Az egészséges viták, a nézet-ütköztetések szintén üdítőek lehetnek – főként azért, mert elfelejtettük (vagy soha nem is tudtuk), hogy hogyan kell jól csinálni.

Az emberiség fejlődésének a kommunikáció volt a kulcsa. Maga a szó is a latin "communo", "közösség" szóból ered. Már az ősember vadászatának a sikeressége is azon múlott, hogyan osztoztak meg az információkon. A 19. század nagy vívmánya, a tömegkommunikáció előnye, hogy gyorsan és nagy távolságokban terjedhetnek a hírek, hátránya – és erről nem szabad megfeledkeznünk! – az egyirányúság. Ez próbáljuk meg kicsit kiküszöbölni az online chatekkel, a kommentelési lehetőségekkel, de a közös eszmecseréket nem helyettesítheti.

A hang, mint rezgés az Ikrek Jupiter év egyik fontos aspektusa, ennek részleteibe most nem megyek bele, mert erről biztosan sokat fogunk értekezni a TheVoidMap-en, de nem mindegy, hogy mit, hogyan, milyen hangsúllyal, milyen érzelmi töltettel mondunk. Amikor kimondunk (kiírunk) valamit, az teremtő igévé válik, akkor is, ha nem "isteni minőség tudatosságával" engedjük szabadon. A "bele kell dögleni a munkába", a "mérgezem magam egy pohár kólával" vagy a "minden férfi idióta" látszólag ártatlan frázis, miközben ténylegesen folyamatos valóságteremtés.

Az Ikrek Jupiter útja a következőképpen alakul:

2024. június 3-án lesz pontos a Plútó trigonja, amikor nem csak a planétára, hanem a konkrét változási folyamatokra nézhetünk rá egy másik aspektusból.

Június végétől a kedvező fényszögektől eltávolodunk, nem kapunk támogatást, így felfokozódhatnak a korábban említett negatívumok. Július első felében azonban ráérezhetünk arra, hogy mit és hogyan kellene változtatnunk a saját kommunikációnkban.

Július végétől október elejéig lesz egy izgalmas kvadrát a Halak Szaturnusztól (csúcspontja augusztus 19.), amikor a családi gondolkodási minták okozhatnak feszültségeket, viszont ezzel lesz a legkönnyebb kilépni a korlátozó sémákból. Ez még novembertől 2025 februárjáig (csúcspont december 24.) visszaköszön, majd 2025 április és május vége közt lesz az utolsó (csúcs május 15.)  vagyis jó alaposan átformálhatjuk gondolkodásunk gyökereit.

Utána kapjuk a közösségi gondolkodás átalakításának a lehetőségét, amikor is a Halak Neptunusszal jön létre a kvadrát, amivel majd a Kos-Rák tengelyen válik egzakttá, újra a Szaturnusszal: ez már tényleg új kognitív tereket nyitva meg nekünk.


Vedd fel velem a kapcsolatot:

Related Posts with Thumbnails