2022. június 13., hétfő

Ébresztők

Telihold és tízmilliószoros nap az Ikrek havában: 2022. 06. 14 (13h52p)

Bevezető gondolat: "Az embernek két nagy tévedése van. Az egyik: hogy valóságnak tartja azt, ami nem az. A másik: hogy nem tartja valóságnak azt, ami az." (Tendzin Gjaco)

Az Ikrek hónap teliholdja egyben az év második buddhista ünnepe – amit a köznyelv csak "tízmilliószoros napként" emleget. A buddhista felfogás szerint ezek nagyon tiszta energetikával bíró napok, amikor a világ minden táján együtt imádkozó szerzetesek fohászának is megsokszorozódik az ereje.

Minden vallási ünnep valamilyen formában a világ rendjét, az egyetemes igazságokat tanítja – amit sok esetben valamiféle szokással, ajándékozással, családi étkezéssel tesznek a laikusok számára is befogadhatóvá. A szertartások fontosak: ezekkel érhetjük el, hogy FIGYELMET SZENTELJÜNK a pillanatoknak.

A keresztény-katolikus hitrendszer a nyugati ember számára jól ismert, még akkor is, ha ateistának vallja magát vagy a templomlátogatása kimerül a karácsonynapi éjféli misében. De kulturálisan Európa gyökerét jelenti.

Ezzel szemben a buddhizmus – bár számomra és még sok ember számára igencsak vonzó filozófiai-vallási irányzat – mondjuk így: kultúridegen. Adaptálásra szorul, mint ahogy minden keletről érkező világkép vagy akár szimbólumrendszer.

A "tízmilliószoros napok" a legkevésbé sem arról szólnak, hogy most adjunk bele mindent ezerrel a vágyakozásunkba, hogy aztán a lánykérés, a munkahelyi kinevezés vagy az új elektromos autó vásárlása valóra válhasson.

Épp ellenkezőleg. Ráadásul ezek a jeles napok asztrológiai értelemben is mindig "fajsúlyosak": azon kívül, hogy az első két ünnep teliholdra esik, mindig akad valami egzakt feszültség vagy nyomatékos együttállás. Ilyenkor mi magunk is fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk, nehezebb a melegben, a városi forgalomban pozitívnak és jó kedvűnek maradni.

Ráadásul a meditáló szerzetesek sem munkába menet, a zsúfolt hetes buszon vagy a negyedéves értekezlet közben próbálnak meg imádkozni.

Bármit is szeretnénk a szív hangján megszólaltatni, előbb meg kell érkezni önmagunkba.

Ha pedig mindezt egy ünneppel együtt áramolva szeretnénk kiterjeszteni a világra, akkor érdemes előbb magán az ünnepen elmélkedni egy keveset, közel engedni magunkhoz az originális üzeneteket.

A mostani kiemelt nap a "saga dawa düchen" nevet viseli. Lefordítva valami hasonlót jelent: a tündöklő csillag (saga) havának (dawa) a nagyszerű alkalma (düchen).

Az érdemek hónapjának is nevezik ezt a hold-hónapot. Érdemek alatt a buddhizmus a karma gyümölcseit érti, melyek közelebb visznek minket a megvilágosodáshoz.

Az ünnep témája Buddha születéséről, megvilágosodásáról és haláláról való megemlékezés. Ezek a szent kapuk átlépésének a mozzanatai, ahol meghal valami belőlünk, hogy helyet adhasson az új létezésnek. A magzat a születés pillanatában megszűnik létezni, és újszülötté válik. A megvilágosodásban megsemmisül a korábbi tudat, mint ahogy a halállal is véget ér a földi sík megtapasztalása és mögötte talán a Nirvánában, Mennyben, végtelen energiamátrixban találjuk magunkat. 

Mindezek a mozzanatok az ébredések pillanatai is az életünkben. Lehetőségünk van másképp tekinteni magunkra és a világra.

Globális szinten az egész emberiség valamiféle ébredési – pontosabban ébresztési – szakaszban van. Egyelőre a legtöbb ember még csak a vészharangok zúgását hallja: klíma, gazdasági és politikai válságok árnyékában.

Ezek spirituális értelemben "kortünetek", vagyis a kollektívünk kórképe.

Amíg arra várunk, hogy széthulljon a világ, arra kéne fókuszálnunk, hogy egységbe kerüljünk magukkal.

Ennek a sürgetését a Neptunusz kvadrátja is szinte évről évre hozzáadja ehhez a különleges teliholdhoz.

Ahogy már tavaly is írtam épp ennél a teliholdnál, a változó jegyek: tudattérképek − megmutatják, hogy milyen felfogáson keresztül érzékeljük a világot. Ebből a Halak képviseli a kollektív tudást (vagy tudatalattit), itt találjuk a mélyen belénk ivódott világillúziókat is. Itt áll a Neptunusz, ami uralmi planétaként 2012 óta generátorként funkcionál.

Az Ikrek Nap a tudattalan gondolkodás − más szóval a mókuskerék-szintű agyalás, de itt találjuk a tudatosságunk felébresztésének a kulcsát is (lásd Gondolatok a gondolatokról). A Nyilas Hold a tudatalattinknak a hitrendszerekhez kapcsolódó zegét-zugát világítja be: így tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy Buddha szavait követve mi magunk is a felébredők táborát gyarapítsuk.

"Ne higgy vakon abban, amit mondanak. Ne azért hidd a szavaimat, mert más meggyőzött felőlük. Ne higgy mindent, amit másoktól látsz, hallssz vagy olvasol, legyen szó nagy tekintélyű személyről, vezetőről vagy vallásos szövegről. Ne csak az ésszerűségre, sem pedig az elmélkedésre alapozz. Ne hagyd figyelmen kívül saját hatalmadat és ne kövess vakon másokat. Ez az út csak illúziókhoz vezet téged. Találd meg te saját magad, ami az igaz, ami a valóság."

Önmagunkra találás céljaként szintén Buddhát hívhatjuk bölcs iránymutatóként:

"Azért vagyunk a világon, hogy összhangban éljünk. Akik megértik ezt, nem harcolnak többé."

Ez manapság több síkon is megszólíthat bennünket, de legszemélyesebben talán azt a küzdelmet csíphetjük fülön a saját életünkben, mikor ráébredünk, hogy nem a saját életünket éljük. Hanem mindenféle vélt vagy valós elvárásoknak próbálunk megfelelni.

A holnapi telihold nem fog csodát tenni − mint ahogy semmilyen más konstelláció sem, nem fogja megjósolni a dolgok jobbra (vagy balra) fordulását. Csupán megnyitja előttünk azt az energetikai teret, amikor az áramlatokkal együttműködve ráeszmélhetünk viselkedési mintákra, működésmódokra, gondolataink korlátozó elemeire vagy akár csak a stresszorokra.

Az ébredés, a másképp gondolkodás nem követelmény a világban, de jelen pillanatban arra vezet a könnyebben járható út. Az egész emberiség számára...


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails