2022. június 7., kedd

Lélekből élt élet

Rák jegyében az aszteroida Lilith: 2022. 06. 07 – 08. 06

Bevezető gondolat: "A lélekből élt életet három dolog különbözteti meg az Ego irányította élettől: az, hogy képesek vagyunk új módokon érzékelni és tanulni; hogy kitartóan végigmegyünk a göröngyös úton; s hogy időt nem kímélve türelmesen megtanuljuk a mély szeretetet." (Clarissa Pinkola Estés)

Megint egy szívemnek oly kedves Lilith-téma vár ránk, de ez most egy kicsit intenzívebb és szubjektívebb, mint a korábbiak. Az intenzitását az adja, hogy mindhárom Lilith – a Fekete hold, a Sötét hold és mától az aszteroida is – együttesen, esszenciálisan képviselik a Rák energiát, a születés, az anyaság, a létté válás mintáját. A személyesség pedig remélem, minden további magyarázat nélkül átszűrődik majd a soraim között...

Az asztrológiai képletben a Hold képviseli az anya "fehér" vagyis tudatosítható arcát, míg a Lilith sötét tónusai az árnyékokat, a tudatalattiba száműzött érzelmeket, emlékeket és megéléseket.

A mostani konstelláció egyszerre hordozza a "lázadás", a "száműzetés" és a "megváltás" lehetőségét, bár ez a koncentráltság egyszerre lehet megrázó és felszabadító. A Lilith, mivel párkapcsolaton (Fekete hold), önismereten (aszteroida) és indulati energiákon (Sötét hold) keresztül nyilvánul meg, így ez az ősi, teremtő női-anyai minta kisebb-nagyobb mértékben mindenhol jelen van, ám a Rák jegyén keresztül válik a legegyértelműbbé.

A világmindenséget az anya reprezentálja, ő az, akin keresztül gyökeret eresztünk, beágyazódunk az anyag valóságába.

Az anya teste, érzelmei, gondolatai táplálnak minket – szeretettel, félelemmel, aggódással, elutasítással, gondoskodással, odafordulással, bizonytalansággal. A nő teste, szíve és tudatalattija viszi tovább ezeket a tapasztalatokat és adja tovább a következő generáció számára.

Nézzünk körül a világban, mi jut eszünkbe? Bizalom, biztonság, értem létezik minden lehetőség és tapasztalat? Vagy inkább düh, harag, frusztráció, kirekesztés, megkülönböztetés az általános megnyilvánulás?

Ha ez utóbbi, akkor azt hiszem, itt van az ideje az anyai minták meggyógyításának. Ha világszinten nem is lehetséges, érdemes egyéni síkon elindulni ezen.

Ez a kérdés nem új keletű, nem a 21. század "termelte ki" a vakvágányokat, hiszen ha visszalapozunk a görög mitológiába, ott is számtalan olyan anyai mintával találkozunk, ami mély sebeket hagyott a "gyermeken".

Az anyaság valamely aspektusa tulajdonképpen minden (isten)nőben megjelenik. Még a szűz istennőknél is érdemes feltenni a kérdést, miért utasítják el az anyaságot, miért fogadnak szüzességet. Pallas Athéné például a szülők közti konfliktus miatt, Artemiszt pedig anyja hosszas vajúdása rettentette el – miközben azért felvállalta a szülő nők védelmezését.

Az isteni anyaság genealógiája Gaiaval veszi kezdetét: ő volt a első, a legősibb, maga a Föld. Az anya és anyag szó nem csak a magyar nyelvben, de az angolban maternal/material, a németben Mutter/Material és a latinban mater/materiales is összefügg.

Földünk állapota a mi közérzetünk tükre és fordítva!

Utána következik Rhea, a lánya: a Nagy anya. Míg Gaia egy elvont ősfogalom, addig generációról generációra közelebb kerültünk a humán anyamintákhoz.

Az ősenergia formálódása a hindu mitológiában is tetten érhető. "Sakti a hinduizmusban megtalálható fogalom: az áramló energia, kreatív erő, a kozmikus energia, a Legfelsőbből kiáradó erő, amely mozgatja az univerzumot. Minden embernek veleszületett része a sakti, mint az őserő megnyilvánulása." (Wikipédia)

Első megjelenési formája Mahádévi, az istennő. Mahádévi a hindu anyaistennő, az összes energia, a sakti forrása. A Legfőbb Létező legmagasabb szintű saktija vagy ereje. Az istenség női aspektusa. Mahádéví a Természet anyja, sőt ő maga a Természet. Az egész világ a teste és ő vezényli a teremtés szimfóniáját.

Hosszas felvezető után térjünk vissza a Rák aszteroida Lilith-hez. Április 14-én az anyai mintákat, a benne rejlő lehetőségeket már elkezdte bevezetni a Fekete hold (Gyermekké tettél), majd a kiszámíthatatlanul cikázó Sötét hold május 28-án behozta az ide kapcsolódó tudatalatti érzelmeket és indulatokat.

Bár a Lilith mítosz szerint fordított a sorrend, ott a lázadással kezdődik a történet (Bukottak), nekünk most az energetikai mentén

a felismerések, a (sok esetben fizikai) fájdalmat okozó elfojtott érzelmek nyomás vezet el a felszabadulás forráspontjához.

A Rák aszteroida Lilith az a pont, ahol leginkább ráébredhetünk arra, hogy nem akarjuk tovább hordozni azokat az érzelmi mintákat, melyek a táplálás helyett inkább korlátoznak, elsorvasztanak, bebörtönözve tartanak minket.

És mivel itt nem csak a nőkről meg az anyaságról van szó, hanem a mindent átható "saktiról", létezésünk, teremtőerőnk, kreativitásunk forrásáról, így bárkiben megmozdulhat a vágy, hogy visszaintegrálhassa magába ezt az univerzális ősenergiát.

Kicsit elvontra, spirituálisra sikeredett ez az írás, pedig teljesen egyszerű, hétköznapi dolgokról van szó. Ez a "lélekből élt élet".

Amiben ott a test és a minket körülvevő valóság érzékelése, az érzelmek szabad áramlása, a tudatosság józansága, a felelősség felismerése és felvállalása és a tiszta belső észlelés.

Amíg csak használjuk a minket körülvevő Földet, beleértve a növényeket, állatokat és embereket, amíg sérült gyökerekkel próbáljuk elszívni az erőforrásokat anélkül, hogy visszafele is táplálnánk, addig nem lesz valódi változás.

A változást pedig nem a nagyvállalatok, a politikusok hozzák el. Hanem az egyéni "lázadások".

Lázadjunk fel, keressük az utakat, az önismereti lehetőségeket, hogy végre lélekből élhessünk az életet!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails