2022. február 7., hétfő

Lázadó testek

Bika aszteroida Lilith: 2022.02.08 – 04.09

Bevezető gondolat: "Hajlunk arra, hogy testünket olyan 'másiknak' képzeljük el, aki mintegy nélkülünk teszi a dolgát, s ha megfelelően 'bánunk' vele, akkor segít abban, hogy 'jól érezzük' magunkat. Sokan kezelik testüket rabszolgaként vagy még ha jól bánnak is vele, megkövetelik tőle, hogy teljesítse kívánságaikra és szeszélyeiket, mintha mégis csak rabszolga lenne.
Van, aki azt állítja, hogy a lélek átjárja a testet. De képzeljük el egy pillanatra, hogy a test járja át a lelket, segíti a világhoz való alkalmazkodásban, elemez, fordít, üres lapot ad és tintát, tollat, hogy a lélek leírhassa életünket." (Clarissa Pinkola Estés)

Azt állítjuk, anyagias világban élünk, mégis egyre távolabb kerülünk a valódi anyagtól. Azt állítjuk, spirituális a gondolkodásunk, mégis sokszor kényelmetlenül érezzük magunkat a világban. Talán épp azért, amit Estés is leír a Farkasokkal futó asszonyok című zseniális könyvében: hogy

a megosztottság nem a médiában, a politikában, a vallásban kezdődik, hanem testünk és lelkünk kapcsolatában.

Hiába táplálkozunk egészségesen, sportolunk rendszeresen, ha ezzel továbbra is csak használjuk a testünket. Manapság divatos ez a fajta figyelem, ám ez messze nem test-tudatosság.

A testünkben élni, a létet lélegezni minden pillanatban: ez az igazi jelen-lét.

A Bika jegyéhez köthető a pénz, az anyagi- és egzisztenciális biztonság, a szilárd talaj a lábunk alatt és minden olyan dolog, ami kézzel fogható, formát öltött, stabilitást adó. Minden, ami birtokolható.

Pedig a léleknek egy birtokolható formája van a földön: a testünk. Pénz, ház vagyon elveszíthető, gyarapítható, a szilárdnak hitt talajt egy háború, világjárvány, természeti katasztrófa másodpercek alatt kiránthatja a talpunk alól. De ha a lélek elszakad a testtől, ezen a síkon megszűnik létezni.

Mégis ezzel törődünk a legkevésbé: túlterheljük, stresszel romboljuk, keveset pihenünk, nem szeretjük magunkat, nem bánunk jól magunkkal. Testünk jelzéseit figyelmen kívül hagyjuk, a betegségeket tüneti szinten kezeljük, elnyomjuk. Hagyjuk, hogy mások megszabják, mitől lennénk szépek, szerethetők, mekkora az a súly, milyen az a forma, ami elfogadható. Pedig alig akad bármi, ami tökéletesebb még a legtökéletlenebb emberi testnél is.

Önmagunk elfogadása nem elhanyagoltságot jelent. Egyszerűen csak a figyelem kintről befelé kerül.

"Helytelen kultúránk azon elgondolása, mely szerint a test csupán szobor. A test nem márvány. Nem ez a célja, hanem az, hogy megvédje, segítse és tűzre gyújtsa a benne lévő szellemet és lelket, hogy az emlékezet tárháza legyen, hogy eltöltsön bennünket érzésekkel –vagyis, hogy a legfontosabb pszichikus táplálékot biztosítsa." – folytatja Estés a gondolatot.


Lilith arcai

A Fekete hold Lilith nem is olyan régen már meglátogatta ezt az érzéki felségterületet (A testiség ereje), tavaly decemberben pedig a holdcsomópontokon keresztül új lélekfeladatot kaptunk (Magunkhoz ölelni az életet). Az Uránusz már 2019 tavasza óta lazítgatja nekünk ezt a terepet. Most pedig a Hold felvezetésével az aszteroida Lilith is tiszteletét teszi.

Szerintem nagyon izgalmas konstelláció, mert ráadásul a jegybe lépés pillanatában a Lilith másik két aspektusa szorosan együtt áll az Ikrekben. Máris kibontom ennek a jelentőségét, ehhez egy kis emlékeztető:

Lázadás

"Lázadni mindig ott kezdünk, ahol korlátozva érezzük magunkat. Az aszteroida Lilith azokra az energiablokkokra mutat rá, ahol elnyomást, az értéktelenséget éljük meg. Itt gyűlik fel bennünk egy csomó belső sérelem, elutasítottság." Ha ez a Bika jegyében történik meg, akkor több nyomvonalon is elindulhatunk.

Korlátozó minta lehet a testünkkel való kapcsolatunk, az önelfogadás, az önszeretet, illetve a testben tárolt érzelmi blokkok feloldásának a késztetése. Ezek azok a zsigeri szintű izom-emlékek, energiablokkok, amik összefügghetnek a magzatkorral, a születéssel vagy későbbi lelki-fizikai bántalmazásokkal – és jó eséllyel mára már (betegség)tünet formájában próbálják felhívni a figyelmünket arra, hogy valamin változtatnunk kellene.

Ide tartozik továbbá a test szeretete és ezzel összefüggésben az élet élvezete, de az anyagikhoz való viszonyunk is, a létbe vetett ősbizalom élménye, önmagunk és a világ értékelése.

"Az aszteroida Lilith megélése nem a kapcsolatokon keresztül történik. Jóval magányosabb, mély, egyéni belső úton vezet végig bennünket. Lilith azt mondta: "Elég!" Elég az alárendeltségből, az egyenlőtlenségből, abból, hogy mások mondják meg, hol a helyem, mit érezhetek, mire vagyok hivatott."

A Bika jegyébe a Holddal együtt lép be ez a Lilith, vagyis nagyon mély, emocionális ösztönzést, felfokozott érzékelést, kiélesedő intuíciókat is kapunk. Érezni fogjuk a változás szükségességét – rajtunk áll, hogy elnyomjuk-e ezt a belső hangot vagy felerősítjük.

Érzékelésünk bármely területén kirobbanhat a forradalom: elkezdhetjük végre megérezni, hogy a testünkkel való kapcsolatunk milyen fontos. Igaz ez ez az evésre, a szexualitásra, a pihenésre, de akár a tükörben látott kép elfogadására is...

Én tudom, hogy nekem mi a legjobb. Vagy ha nem tudom, akkor meg kell tapasztalnom.


Száműzetésben a megváltás

"A Sötét hold Lilith-szakaszáról keveset tudunk, a három közül ez a leghomályosabb, legmisztikusabb, legmegfoghatatlanabb. Lilith önkéntes száműzetésbe vonul, majd döntése miatt kiátkozzák. Ez az elszigetelt egó dühöngő játszmája. Sötét magány, frusztrációk, tehetetlenség, romboló-kirobbanó energiák, harag forrong benne, amit azok ellen érez, akik miatt lázadásra kényszerült. De közben ott a  szenvedés, a lelkiismeret-furdalás, a bűntudat, az önvád és az önutálat, önvád – saját döntése miatt is. Idegennek érzett, elemi erejű energiák, amik az elszigetelt egóból fakadnak."

A Fekete hold Lilith a megváltás. Az, amikor magunkra ismerünk, látjuk, hogy mindent, ami kívül van, belülről vetítjük rá a létezés vásznára. Kapcsolatok, külvilág lényegünk visszfényei, teremtésünk eredményei.

Az Ikrek Lilith tanulsága: egy vagyok magammal. Hát nem innen indult ki a bejegyzés vezérgondolata?

Mivel ez a két szakasz egyszerre történik, így nagyon intenzív tapasztalatokra, hirtelen felismerésekre és gyors átalakulásokra számíthatunk. Használjuk az érzéseket, az érzékeléseket iránytűként önmagunkhoz.

Figyeljünk a dühre, a vágyra, az örömre, a félelemre, a leblokkolásra, az éhségre, a fáradságra, az izgalomra, a megfeszülő állkapcsukra, az összeszoruló gyomrunkra, a hasogató fejfájásunkra. Kezdjünk párbeszédet a testünkkel.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails