2022. június 21., kedd

Érzelmi hullámzások

Rák jegyében jár a Nap: 2022. 06. 20 – 07. 21.

Bevezető gondolat: "A hullám elcsitul,  de az óceán megmarad." (Taiszen Desimaru)

Ma van a nyári napforduló: a legrövidebb éjszaka – a nappal és a fény diadala. Ez egyben az átmozdító csúcspont is: amint elkezdődik a csillagászati nyár, vele együtt megérkezik az elmúlás, a tél ígérete. Bár csak halványan, de napról napra egy-egy percet visszalop magának az éjjel a napvilágtól.

Csak akkor gondolunk a hideg időre, amikor lekvárok vagy befőttek formájában próbáljuk konzerválni a friss ízeket. Ilyentájt szoktam lefagyasztani a ropogós fekete cseresznyét és a legfinomabb meggylekvárjaim mindig Szentiván-nap körül készültek.

A kelta évkör ünnepek közül ez a litha-állomása, az isteni nász ünnepe, aminek hagyományát az északi népek máig megőrizték és hazánkban is egyre gyakrabban elevenítik fel a tűzgyújtás szent szertartását.

Köszöntjük a nyarat, a természet bőségét és gazdagságát, a földanya termékenységét. Legalábbis ezt kellene tennünk a pazarlások és a túlfogyasztások helyett.

Mert ahogy a természet nem érzi jól magát a bőrében, úgy az emberiség sem. Az időjárás szimbolikusan a Föld érzelmeinek a kifejeződése, nem is kell túl nagy képzelőerővel rendelkezni, hogy megfejtsük az árvízszerű-esőzés, a tomboló hőség vagy az orkánerejű szél mögötti hangulatokat.

Hektikusság és szélsőségesség jellemzi a kék bolygónkat – épp úgy, ahogy legtöbbünk lelkivilágát.

Az asztrológiai sarokpontok – a kardinális jegyek – a legfontosabb irányainkat jelölik. A Kos az akarati, a Rák az érzelmi, a Mérleg a kapcsolati, míg a Bak az anyagi tényezőket mutatja. Ezen jegyekbe lépéseket a Napmozgások (fordulók) fémjelzik, így nem csupán egy hónapot, hanem egy egész negyedévet meghatároznak.

Hogy milyen lesz az idei nyarunk? Érzelmektől átitatott. Kezdünk egy intellektualizálni akaró Rákkal, majd folytatjuk az egót erősen megrendítő Oroszlánnal és zárjuk egy okos megoldásokat kínáló, de a paprikás hangulat miatt nehezen megvalósítható Szűz hónappal.


Alapenergiák

Érzelmeink kifejezése és megélése a legősibb ösztön: ez az állatvilágban nagyon őszintén megmutatkozik. Ha Buksi boldogan csóvál – örül, ha fenyegetően morog – azt jelzi: ne gyere közelebb. Egy állat egész teste beszél: félek, feszült vagyok, figyelek, hagyjál békén, simogatást szeretnék.

A civilizáció fejlődése és a beszéd megjelenése magával hozta a változást: az emberi együttműködés alapja, hogy kordában tudjuk tartani az érzéseinket.

De kontroll és elfojtás közt óriási a különbség!

A tudat és a test sincs a helyén (Magunkhoz ölelni az életet), de az érzelmek megélésével abszolút problémáink vannak. A világ egyik legnagyobb rákfenéje az, hogy pusztán leviselkedjük az érzéseinket ahelyett, hogy átadnánk magunkat a pillanatnyi megélésnek.

Vagy egyszerűen összekeverjük az érzéseket a gondolatokkal. Az, hogy nekem nem tetszik a Rózsika új frizurája és ezt megmondom neki, udvariatlanság és nem őszinte érzelemkinyilvánítás, hiszen ez a véleményem és nem az érzésem. Az, hogy nap mint nap tűröm a főnököm zsarnokoskodását és nem állok ki magamért: elfojtás. Az, hogy elvárom, hogy a párom kitalálja, mire vágyom: érzelmi éretlenség... És még sorolhatnánk a félreértéseket.

Már egész aprócska korban arra neveljük a gyerekeket, ne a valódi érzéseiket mutassák. "Ne sírj!" – mondta ma egy nagyi az unokájának, aki a vásárolni induló anyukája miatt épp kétségbe esve vagy szomorúnak vagy elhagyottnak érezte magát.

Felnőtt fejjel az elválás nem dráma, de a gyermeknek az adott pillanatban ez pontosan a világ végét jelenti.

Az érzelmeket nem véletlenül társítjuk a vízhez: ha hagyjuk, percek alatt átfolynak rajtunk, de ehhez a gyermekkori totális átélés és átengedés kell. Amint torlaszt képzünk benne: megakadnak.

Feldmár András így fogalmazta meg ezt: "Ha valaki nem akarja érezni az érzéseit, akkor a testét fogja érezni. Ha nem akarom érezni azt, hogy mérges vagyok, akkor valamim fájni fog. Ha nem akarom érezni, hogy szomorú vagyok, ha nem akarok sírni, akkor beteg leszek. Rengeteg betegség s fájdalom azért keletkezik, mert nem akarjuk érezni az érzéseinket!"

Az idei Rák hónapnak van egy változó keresztje: Szűz aszcendens, Ikrek MC, rajta a Merkúrral. Így a gondolkodás, az intellektus próbálja irányítani, befolyásolni az érzelmek szabad áramlását.

Ahogy azt a bevezetőben is írtam, igen erőteljes érzelmi áramlatok mozgolódnak a mélyben. Az lenne a feladatunk, hogy megtanuljuk végre felszabadítani magunkat a sok viselkedés és elfojtás alól.

Nem baj, ha egy helyzetben mérgesek vagyunk, félünk, elbizonytalanodunk. Az nagyobb baj, hogy nem vesszük észre és helyette csak a stresszt és a feszültséget "diagnosztizáljuk".

Nem baj, ha egy kihívásban, egy megerőltetőbb életszakaszban helyt kell állnunk. Az viszont baj, ha évekre, évtizedekre beleragadunk számunkra méltatlan szituációkba, kapcsolatokba, munkakörülménybe.

A Rák hónapban minden évben lehetőségünk van a saját mélyünkbe merülni. A legnagyobb fény kísér minket ezen az úton, így könnyebben eljuthatunk a traumáinkhoz, a múltunk sebeihez, a tudatalatti mélységébe száműzött történetekhez.

Használjuk fel a javunkra az érzelmi hullámokat!


A Rák hónap áramlatai

Június 22., szerda: együtt áll a Fekete hold és az aszteroida Lilith, így nagyon intenzíven szembesülhetünk az anyai-női transzgenerációs mintáinkkal. Igyekszem holnap megírni hozzá a bejegyzést, de nagyon erős téma, meglátjuk, hogy fog sikerülni.

Június 23., csütörtök: hajnalban átlép a Vénusz az Ikrek jegyébe, így lassan csökken a planéták uralmi túlsúlya. Ez általában a közérzetre vonatkoztatva könnyítést jelent, most viszont az intellektualizálási hajlam fokozódhat. Főképp kapcsolati kérdésekben kezdhetünk el magyarázatokat gyártani a saját érzéseink, megérzéseink helyett.

Június 28., kedd: Mars-Eris egzakt együttállás – ez egy szintén nagyon izgalmas konstelláció, ehhez is csak zárójelben ígérem meg a bejegyzést. Maradjunk annyiban: lelkiállapotom függvényében.

Június 29., szerda: gyönyörű napfelkeltés Rák újholdunk lesz: végre egy olyan csillagállás, ami segíti az adott hónap témájának a megértését, feldolgozását.

Július 2., szombat: a Mars-Plútó kvadrátja június 24-én kezdődik és július 9-ig tart, ám ezen a napon válik pontossá. Szintén egy 0. fokos Rák aszcendens mellett nagy indulati tartalmakat emelhet a felszínre – akár tisztító jelleggel. Ráadásul a mai napon a Neptunusz is retrográd mozgásra vált, kicsit tisztábban láthatunk rá arra, amit a múltban valóságnak hittünk (hazudtunk magunknak).

Július 5., kedd: a Bikába lépő Mars és a Rákba lépő Merkúr kettőre csökkenti az uralmi planéták sorát, így egy picit komfortosabban érezhetjük magunkat – kevésbé érezzük a megfeszítettséget, a megfelelés kényszerének a nyomását.

Július 12., kedd: ismét feláll a Szaturnusz-Uránusz kvadrátja, ami egészen decemberig tart, de már nem válik pontossá. Erről a fényszög-hatásról és a folyamatáról ezekben a bejegyzésekben olvashattok: Az én határán, Villanófény, A változás ajándéka.

Július 13., szerda: szintén tengelyre, de most a napnyugtára esik a hónap teliholdja. Szép erőgyűjtő, sőt mondhatni sorsfordító konstellációnk lesz!

Július 18., hétfő: a Vénusz végigrobogott az Ikrek jegyén és már át is lép a Rákba. Végre! Itt már egyértelműen megmutatkozhatnak az érzelmi felszabadulásra irányuló önismereti ténykedéseink.

Július 19., kedd: hóvégére a Merkúr is sietősre veszi a figurát és már a Napot megelőzve (borítva az eddig tartó Naprendszeri bolygósorrendet) jóval határozottabb kommunikációra biztat minket.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails