2022. augusztus 1., hétfő

Tagadhatatlan fordulat

Mars-Uránusz-holdcsomópont együttállás, lammas és tízmilliószoros nap: 2022. 08. 01

Bevezető gondolat:
A nagy fordulat egy ember életében:
"nekem mi jut?" helyett: "mi fakad belőlem?"
S ez elég ahhoz, hogy a bentről-fakadó
fényes legyen és folyton tisztuló.

Weöres Sándor

Ahogy az alcímből is látszik, meglehetősen mozgalmas energetikájú napok várnak ma és holnap ránk. Majdnem olyan, mint egy Csehov-dráma, csak győzzük megjegyezni a résztvevőket! Így a könnyebb áttekinthetőség kedvéért minden elemet külön veszek, a végére úgyis látni fogjuk, hogy már megint, micsoda összhangban vannak egymással!


Imakerék fordulata

A négy buddhista ünnep közül a Chokhor Düchen az "imakerék ünnepe". 

Úgy tartják, hogy Buddha a megvilágosodása után hét héten át nem tanított. Vissza is tudjuk számolni, az előző "tízmilliószoros nap" június 14-én volt: Ébresztők címen írtam róla.

A legenda szerint ezután Buddhát meglátogatta Brahma és Indra. Az istenek egy dharmakereket és egy kagylóhéjat vittek neki ajándékba – ezzel kérték fel őt az emberek tanítására. A dharmacsakra első megforgatása a négy nemes igazság kinyilatkoztatása volt. (Az ünnep neve nagyjából ezt is jelenti: "a négy nagyszerű alkalma").

Csodálatosan szimbolikus a történet. Brahma a teremtés istene a hindu mitológiában, akinek a négyes szám a meghatározó megnyilvánulása. Négy arca azt jelképezi, hogy mindenhova ellát, négy keze azt, hogy mindent megtehet. A kezében tartott négy tárgy a megszerezhető tudást, a kozmikus törvények alapfokú ismeretét testesítik meg.

Maga a dharma a kozmikus törvényt és rendet jelenti, az imakerék (lásd a borítóképen) ennek a fizikai eszköze. Dharma a minket körülvevő Univerzum, az égitestek tánca, a horoszkóp kerete.

Indra isten az ég és föld gyermeke, ezeket ő választotta ketté. A karma a tér-idő metszéspontja: egy adott asztrológiai pillanat. A horoszkópban az ég és föld metszéspontja a két főtengely (aszcendens és MC) találkozása.  

Ez az "itt és most" állapota, a Világmindenségből kiragadott pillanat. Az imakerék megforgatása a karma (én-szemlélet) és a dharma (az egyetemesség) találkozása. Vagyis a spirituális felébredéshez vezető első lépések.


A nyár fordulata

A természet fordulópontja a keltáknál is meghatározóak voltak. Augusztus 1-jén az aratás kezdetét ünnepelték, de ez volt tulajdonképpen a gabonaisten halála is. (Bővebben: Az aratás ünnepe).

A görög mitológiában ezen a napon nyelte el a föld Ceres, a természet istenasszonyának lányát, Korét is. Ez a történet is a bőség, a termékenység elmúlásáról, a nyár búcsújáról szól.

Még nem érződik konkrét fordulat, hiszen hónapok múlva köszönt csak be a hideg és kezdi meg téli álmát a növényzet, de már most itt lebeg felettünk ennek az ígérete.


Asztrológiai fordulat

A fenti fix időpontokon túl (chokhor düchen a 6. holdhónap 4. napja, míg lammas mindig augusztus 1-je), természetesen az asztrológiai tér-idő-képünk sem hagy minket izgalmas, sőt mi több FORDULATOS konstelláció nélkül.

Az Oroszlán újholdnál már pedzegettem, milyen ritka energiaminőségek határozták meg az elmúlt évtizedeinket (Összerendeződni önmagunkkal), megint számolgassunk egy cseppet. A Bika Uránusz 2018-19-ben kezdte felforgatni a materialista valóságfelfogásunkat. (Semmi sem az, aminek látszik). 84 évvel korábban már megrendítette az anyagi világ rendjét, most sok mindenben láthatunk hasonlóságot, mégis a felszín alatt óriási a különbség.

A holdcsomópont-tengely 19 évente látogat keresztül ezen a jegyen, most épp arra tanít minket, hogy öleljük magunkhoz az életet. Utoljára 165 éve álltak együtt, tehát megint egy viszonylagosan ritka konstellációról van szó. Ráadásul most a Mars is csatlakozik hozzájuk, a maga perzselő indulataival.

A Mars-Uránusz együttállása egy rendkívül erős energiahatás.

Tulajdonképpen a szabad (Uránusz) akarat (Mars) kérdését veti fel.

A holdcsomópont-tengelyt karmatengelynek is nevezzük. A karma nem egy kőbe vésett, megmásíthatatlan sorsfeladat, hanem a döntéseink folyamatos következménye. A magunk által teremtett világ, amit az egyetemes valóságból "szakítunk ki" magunknak.

A holdcsomópontok mentén lehetőségünk van dönteni: hogyan tovább. Választhatjuk a diszharmonikus utat: nagy belső feszültségeket, rengeteg frusztrációt. Kereshetünk mesterséges ellenségképeket, akikkel a végtelenségig vívhatjuk a szélmalomharcot. Egyre mélyebb szakadékot áshatunk a megélt önmagunk és a valódi életfeladatunk között – ennek következménye a folyamatos zuhanásélmény.

Ez a beszűkült életenergia útja.

Vagy választhatjuk a másik utat is, ami az önmagunkba, az egyetemességbe tágulás felé irányít bennünket.

A Mars cselekvőerő: nem szavakra, hanem tettekre van most szükségünk. Tudjunk kiállni saját magunkért, teljes erővel harcoljunk azért, ami fontos nekünk.

Ehhez azonban elengedhetetlenül tudnunk kell kik vagyunk és mit akarunk.

Életfeladatunkat csak az egyéniségünk kibontakoztatásán keresztül érhetjük el. De megint csak kevés "fejben elhatározni", ha kimaradnak a megvalósítás lépései, ha nem materializáljuk az ideát, akkor ugyanúgy beleragadunk az ismétlődésekbe.

A fényszög kulcsszava: lélekjelenlét.

Hát nem gyönyörű az anyanyelvünk, ami ilyen szóösszetétellel képes leírni, hogy a lelkünket vissza kell hívni a múlt sérelmeiből, a jövő képzelgéseiből a jelenbe és így létezni...?

A lélek egy rendkívül érzékeny fluidum, aminek tartást, formát a test tudatossága ad.

Vissza kell találnunk a belső középpontunkba, csak innen tudjuk kijelölni a hogyan tovább irányát. A Mars-Uránusz együttállás rendkívül "zajos", forrongó, indulattól fűtött, ne pazaroljuk külső harcokra ezt az aktív teremtőerőt.

Nem könnyű ez a konstelláció, hiszen láthatjuk, milyen hatalmas erők és összefüggések mozdulnak be – ezek rajtunk kívül álló tényezők. Ami rajtunk múlik az az, hogy milyen szándékkal is forgatjuk meg azt a bizonyos imakereket...

Jelen pillanatban az látszik, hogy a világ (belátható időn belüli sorsa) az egyéni döntéseken, elköteleződéseken és főképp tetteken múlik!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát! 

Related Posts with Thumbnails